top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Palestijnse Autoriteit roept op om Israël te ontmantelen


Mahmoud al-'Aloul spreekt op de bijeenkomst van het Palestijnse Nationale Anti-Apartheidscomité op 11 december 2022. Foto uit WAFA Facebook-pagina via GPO


Een versie van dit artikel verscheen eerder op 1 februari 2023 in JNS en vandaag gepubliceerd door GPO.


De Palestijnse Autoriteit (PA), de PLO en het Palestijnse BDS Nationaal Comité (BNC) hebben onlangs "de volkeren van de wereld en hun democratische en progressieve krachten" opgeroepen om actief deel te nemen aan de BDS-beweging tegen Israël en om "de ontmanteling van het Israëlische regime" te eisen.


Brig. Generaal (res.) Yossi Kuperwasser, een senior projectmanager bij het Jerusalem Center for Public Affairs (JCPA) en ex-hoofd van de onderzoeksafdeling van de militaire inlichtingendienst van de IDF, vertelde JNS dat “het communiqué oproept tot de directe vernietiging van Israël en prijst terrorisme."


Kuperwasser legde uit dat "BDS niet als een officiële overheidsorganisatie wilde worden gezien, maar eerder als een grassroots beweging." Hij merkte ook op "dat er bij BDS ook veel actoren zijn van zeer verschillende politieke groeperingen, en dat ze niet allemaal de PA steunen".


Dan Diker, voorzitter van de JCPA en voormalig secretaris-generaal van het World Jewish Congress, vertelde JNS over BDS dat “veel maatschappelijke groeperingen rond de Palestijnse kwestie in werkelijkheid politieke groeperingen zijn met radicale agenda’s die gelinkt zijn aan terreurgroepen.”


Diker zei dat de PA heeft getracht een voorzichtige benadering van de BDS-beweging te behouden. De PA maakt zich zorgen over haar relatie met Israël en andere belangrijke internationale actoren.


“De Palestijnse Autoriteit speelt een dubbelspel…. Ze hebben veiligheidssamenwerking met Israël en ze ontvangen geld van Israël. Ze kunnen Israël niet openlijk boycotten, omdat ze zichzelf daarmee door het hoofd zouden schieten', zei hij.


Hoewel de PA en het BDS National Committee normaal gesproken niet openlijk samenwerken, zeggen experts dat ze al heel lang een discrete relatie hebben. Volgens Dijker is de samenwerking tussen de PA en de BNC “een oude trend”.


Kuperwasser is het daarmee eens en zegt: “Er is verborgen samenwerking omdat het gemeenschappelijke doel van hen allemaal is om tegen het zionisme te strijden…. Wat hen samenbrengt, is een gedeeld doel van de vernietiging van Israël.”


Kuperwasser legde uit dat de vertegenwoordiger van de Islamic Nation Coordination Community, een pan-Palestijnse politieke coördinatieorganisatie, bij de BNC lid is van Fatah, een organisatie die de PA controleert.


Volgens Diker "werken de PA en BDS al bijna 20 jaar nauw samen." Hij voegde eraan toe dat BDS "gelinkt is aan PLO-terreurgroepen die zo zijn aangewezen door de Verenigde Staten en Europa".


Kuperwasser voegde eraan toe dat "BDS gelooft dat ze zichzelf kunnen presenteren als moreel verfijnd en gematigd, omdat BDS niet gaat over direct gebruik van geweld, terwijl BDS in feite slechts een aanvullend hulpmiddel is bij het gebruik van geweld."


Diker zei: “De PA zal de veiligheidscoördinatie met Israël niet stopzetten, omdat ze zichzelf daarmee door het hoofd zouden schieten. Het PA-beveiligingsapparaat is afhankelijk van veiligheidssamenwerking om hen te beschermen tegen vijanden zoals Hamas en de Islamitische Jihad.”

259 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page