top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

President Herzog en premier Bennett ontvingen het Israëlische Olympisch team


Het Israëlische Olympisch team met vooraan in het midden premier Bennett en president Herzog en 5e van rechts, voormalig president Rivlin. Foto Olympisch committee Israël


Afgelopen maandag werd de Israëlische delegatie naar de Olympische Spelen van Tokyo, ontvangen in Beit HaNassi, de officiële residentie van president Herzog. Ook aanwezg waren premier Naftalie Bennett en de vorige president van Israël, Reuven Rivlin.


Verder waren aanwezig de minister van Sport Chili Tropper en alle sporters en begeleiders en natuurlijk ook Ilana Romanov en Ankie Spitzer, de twee vrouwen die 49 jaar hebben geknokt om een officiële herdenking voor de in München vermoorde 11 Israëlische sporters te krijgen en hun inspanningen na 49 jaar beloond zagen worden.


Foto Olympisch Committee


De president opende zijn teospraak door zijn waardering richting ataleten uit te spreken. "Sinds premier Bennett en ik in functie zijn zijn er nog nooit zoveel Olympische medailles gewonnen, en dit is de eerste keer dat de premier en de president dit evenement hebben kunnen organiseren. Onze kampioenen, welkom in het huis van de president.


Medailles, eer en wereldglorie. Jullie zijn gigantisch! Toen jullie naar Tokyo gingen, hadden we een droom het 'Hatikva' (de Hoop) in Japan te horen. En juliie hebben onze droom werkelijkheid gemaakt. Jullie schreven geschiedenis toen de klanken van het ′′ Hatikva ′′ niet slechts één, maar twee keer, werden gespeeld in de Hall of Fame of Champions. Dankzij jullie," aldus Herzog.


Foto Olympisch Committe Israël


De voorzitter van het Olympisch comité in Israël Yigal Carmi memoreerde de openingsavond van de Spelen waarop voor het eerst de in München door Palestijnse terroristen vermoorde 11 Israëlische sporters werden herdacht: ′′ We kwamen aan in Tokio en het eerste evenement was de openingsceremonie die werd gehouden in het Olympisch Stadion, een enorm stadion met slechts 1000 toeschouwers die de ceremonie mochten bijwonen.


We zaten samen drie Israëliërs, Anki en Ilana zaten op een andere plek en plotseling werd een minuut stilte aangekondigd ter nagedachtenis aan onze in München vermoorde atleten.


Onze opwinding was enorm, ik vond het jammer dat Ankie en Ilana, de twee vrouwen die dit daadwerkelijk mogelijk hebben gemaakt, niet bij mij zaten zodat we samen konden huilen.


Dit is de plek om Thomas Bek, voorzitter van het Olympisch comité, te bedanken voor het rechtzetten van een historisch onrecht.

48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page