top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

President Herzog reikt de Israëlische presidentiële eremedaille uit aan de Cypriotische president


Foto Amos Ben-Gershom / GPO


President Isaac Herzog reikte woensdag de Israëlische Presidential Medal of Honor uit aan president van de Republiek Cyprus, Nicos Anastasiades.

President Isaac Herzog en First Lady Michal Herzog verwelkomden president Nicos Anastasiades en First Lady Andri Anastasiadou op het ceremoniële plein van de residentie van de president, tijdens een officiële ceremonie met een erewacht van het IDF en de IDF-band. De president reikte vervolgens de Israëlische presidentiële eremedaille uit aan zijn Cypriotische tegenhanger tijdens een ceremonie in de Grote Zaal, waar beide leiders opmerkingen maakten.

Foto Amos Ben-Gershom / GPO


De Israëlische presidentiële eremedaille werd uitgereikt aan president Nicos Anastasiades van de Republiek Cyprus omdat hij een bondgenoot en een echte vriend van de staat Israël was; voor zijn bijdragen aan de grote vriendschap en het bloeiende partnerschap tussen Cyprus en Israël, dat op veel gebieden tot bloei komt; en voor zijn sleutelrol bij de totstandkoming en ontwikkeling van de trilaterale relatie tussen Israël, Cyprus en Griekenland, die een strategisch anker van stabiliteit in het Middellandse Zeegebied is.

De volledige opmerkingen van president Isaac Herzog geven wij hier weer:

“De laatste keer dat we het voorrecht hadden om elkaar te ontmoeten, was toen je me zo vriendelijk ontving in het presidentieel paleis in Nicosia. Dat bezoek was van extreem belang, omdat het de relatie tussen Cyprus en Israël verder versterkte als een pijler van de stabiliteit in het Middellandse Zeegebied. Ik was destijds nederig om de Grote Kraag van de Orde van Makarios de Derde te ontvangen - en ik ben erg trots op die eer.

“Vandaag, mijn beste vriend, president Anastasiades en mevrouw Anastasiadou, is het een waar genoegen om jullie beiden hier te ontvangen, in de residentie van de president, in de heilige stad Jeruzalem. Nu we u weer welkom heten in de staat Israël, hoop en vertrouw ik erop dat u zich inmiddels thuis voelt.

“De relatie tussen het Cypriotische volk en het volk van Israël gaat eeuwen terug. Zoals u weet, had mijn grootvader van moederskant, Simcha Ambache, ongeveer honderd jaar geleden een groot vertrouwen in Cyprus en richtte hij samen met een paar partners de beroemde Phassouri plantages op.

“Sinds de oprichting van de staat Israël, en zeker in de afgelopen decennia, zijn Israël en Cyprus erin geslaagd een steeds groter wordende alliantie te vormen. Terwijl de naties van de Middellandse Zee vaker verdeeld zijn door conflicten dan verenigd door samenwerking, hebben Israël en Cyprus daadwerkelijk een echte vriendschap opgebouwd.

“U, president Anastasiades, hebt een cruciale rol gespeeld bij het bevorderen van een nieuwe geest van eenheid in onze regio, zoals ik twee dagen geleden met mijn eigen ogen heb gezien op COP27 in Sharm el-Sheikh, en ik heb gisteren gehoord van uw ongelooflijke conferentie, en door een weg te creëren voor echt partnerschap en diep respect. Deze geest van samenwerking, in het licht van gedeelde uitdagingen, is uitgebreid tot nieuwe fora en kaders: van uw kritische klimaatveranderingsinitiatief tot het EastMed Gas Forum; van de recente inhuldiging van de EuroAsia Interconnector, die zonne-energie zal leveren van Israël naar Cyprus en van daaruit naar Europa; tot de vierrichtingsdialoog die we samen met onze Emirati-partners in Paphos hebben gelanceerd. Om nog maar te zwijgen over de multilaterale samenwerking die we hebben opgebouwd bij de bestrijding van bosbranden en andere natuurrampen.

“De kern van deze nieuwe mediterrane realiteit is gebouwd op de dappere bilaterale relatie tussen Israël en Cyprus, die u moedig heeft geleid, inclusief onze trilaterale alliantie met Griekenland. De Helleense driedelige alliantie is een pijler van de mediterrane stabiliteit in het heden geworden, en een sleutel tot een duurzame, gezonde en welvarende toekomst. Het lijdt geen twijfel dat deze ongekende realiteit van samenwerking, wederzijds begrip en diep respect een direct resultaat is van uw tienjarig voorzitterschap.

“Het partnerschap en de gezamenlijke aanpak die u heeft laten zien, vormen een centraal onderdeel van uw nalatenschap. U bent een echte democraat, meneer de president, en een leider wiens kracht voortkomt uit uw diepe moed. Je zag je land door een uitdagende economische crisis heen, en bleef ondanks alles een heer. Ik weet dat de warmte die je consequent hebt getoond aan Israël en het Joodse volk, een waar bewijs is van je integriteit en fatsoen. Er valt veel van je te leren en ik ben zo trots dat ik je mijn vriend mag noemen.

“Het is daarom een ​​eer en een voorrecht voor mij om u namens de staat Israël te bedanken voor het solide leiderschap dat u hebt getoond, voor de bruggen die u hebt gevormd tussen onze naties en voor uw geschenk van vriendschap.

“De Israëlische presidentiële eremedaille is de hoogste burgerlijke onderscheiding die de staat Israël toekent aan buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders zoals u, waarbij de vorige ontvanger president van de Verenigde Staten Joe Biden was. Het is mij een groot genoegen u deze eer toe te kennen, die symbool staat voor de diepe dankbaarheid van onze natie voor uw partnerschap en principes.”

President Nicos Anastasiades van de Republiek Cyprus zei: “De toekenning van de Israëlische Presidential Medal of Honor roept intense gevoelens en emoties op. Aanvaard lieve Isaac de oprechte dank, zowel de mijne als van de mensen van de Republiek Cyprus aan wie ik vandaag de hoogste eer te danken heb. Een eer die ik nederig aanvaard als de oprechte erkenning en waardering voor de onvermoeibare inspanningen die ik heb geleverd om onze relatie, die we nu trots als strategisch kunnen noemen, verder te bevorderen.”

Wat is de Israëlische Presidential Medal of Honor:

De Presidential Medal of Honor wordt uitgereikt aan personen die een buitengewone bijdrage hebben geleverd aan de staat Israël of aan de mensheid door hun talenten, hun dienst of op een andere manier. De prijs, het initiatief van de negende president van Israël van de staat Israël, wijlen Shimon Peres, werd voor het eerst uitgereikt in 2012. Voorafgaand aan het presidentschap van president Herzog werd de onderscheiding aan 26 personen toegekend, op aanbeveling van een adviescommissie onder leiding van door de gepensioneerde president van het Hooggerechtshof, rechter Meir Shamgar.

Bij zijn aantreden vormde president Isaac Herzog een adviescommissie onder leiding van de gepensioneerde rechter van het Hooggerechtshof, prof. Yoram Danziger, om nominaties voor ontvangers van de prijs te overwegen. Sinds zijn aantreden heeft de president de Israëlische presidentiële eremedaille uitgereikt aan de Tsjechische president Miloš Zeman en de Amerikaanse president Joseph R. Biden, Jr., tijdens zijn bezoek aan Israël in juli.39 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page