top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

President Herzog bij de herdenking van de 50e verjaardag van het bloedbad van München'72


President Herzog en president Steinmeier. Foto GPO


Op uitnodiging van de Duitse president Frank-Walter Steinmeier zullen president Isaac Herzog en First Lady Michal Herzog een staatsbezoek brengen aan de Bondsrepubliek Duitsland en zullen ze deelnemen aan de herdenking ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van het bloedbad van Israëlische atleten op de Olympische Spelen in München 1972, samen met de families van de slachtoffers.


Tijdens het bezoek, op 4-6 september 2022, zal de president een ontmoeting hebben met president Frank-Walter Steinmeier, kanselier Olaf Scholz en andere hoge functionarissen. De president zal een toespraak houden in de Bondsdag en zal deelnemen aan de officiële ceremonie ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van het bloedbad in München. President Herzog zal ook het concentratiekamp Bergen-Belsen bezoeken, vergezeld door de president van Duitsland.


Op zondag 4 september vertrekken president Isaac Herzog en First Lady Michal Herzog op uitnodiging van president Frank-Walter Steinmeier voor een staatsbezoek aan de Bondsrepubliek Duitsland.


Aan het begin van hun bezoek, dat zal plaatsvinden tussen 4-6 september, zullen president Herzog en de First Lady worden ontvangen door president Steinmeier tijdens een staatswelkomstceremonie met een erewacht in het presidentiële paleis Schloss Bellvue in Berlijn. Na een diplomatieke tête-à-tête gevolgd door een uitgebreide diplomatieke bijeenkomst met deelname van beide delegaties, zullen de president en de First Lady eregasten zijn op een staatsdiner dat ter ere van hen wordt gehouden in Schloss Bellvue, dat zal worden bijgewoond door de Duitse hoge politieke leiding.


De volgende dag zal president Herzog een werkvergadering houden met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, waarna hij een ontmoeting zal hebben met de Berlijnse burgemeester Franziska Giffey.


Van daaruit zullen zowel presidenten als first ladies naar München vliegen om deel te nemen aan de officiële herdenkingsceremonie ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van het bloedbad in München, waarbij elf Israëlische atleten werden vermoord tijdens de Olympische Spelen van 1972. De herdenking zal worden bijgewoond door een groot publiek, waaronder de families van de slachtoffers, vertegenwoordigers van het Olympisch Comité van Israël en leiders van Duitsland, de deelstaat Beieren en de stad München, waar de toespraken zullen worden gehouden


Op de derde dag zal president Herzog een historische toespraak houden in de Duitse Bondsdag, het federale parlement, en een ontmoeting houden met de president van de Bondsdag, Bärbel Bas. Later zullen president Herzog en de First Lady een krans leggen, samen met de president en First Lady van Duitsland, bij het monument voor de vermoorde Joden van Europa in Berlijn.


President Herzog zal zijn staatsbezoek afsluiten met een bezoek aan de herdenkingsplaats in het concentratiekamp Bergen-Belsen samen met president Steinmeier, waar ze gezamenlijke verklaringen zullen afleggen en Holocaustoverlevenden en Duitse en Joodse jongeren uit de omgeving zullen ontmoeten.


De overleden vader van president Herzog, de zesde president van Israël, Chaim Herzog, was een van de bevrijders van Bergen-Belsen als een Britse legerofficier, en in 1987 hield hij daar een ontroerende toespraak tijdens zijn bezoek, het eerste staatsbezoek aan Duitsland door een Israëlische president.


De president wordt tijdens zijn bezoek aan Duitsland vergezeld door de Israëlische ambassadeur Ron Prosor, die vorige maand met zijn functie begon.
77 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page