top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

President Isaac Herzog en zijn vrouw organiseerden het eerste Israëlische klimaatforum


De president en zijn vrouw te midden van de deelnemers. Foto Amos Ben-Gershom / GPO


President Isaac Herzog en First Lady Michal Herzog waren dinsdag gastheer van de eerste conventie van het Israëlische Klimaatforum. Het 'Israeli Climate Forum', een gezamenlijk initiatief van de Life & Society Organization en het kantoor van de President, werd in oktober 2021 opgericht in een poging om de knapste koppen in Israël aan boord te krijgen voor een gezamenlijke poging om de wereldwijde klimaatcrisis aan te pakken.


Sinds zijn aantreden heeft president Isaac Herzog de strijd tegen de wereldwijde klimaatcrisis tot een vlaggenschip van zijn presidentschap gemaakt, en in zijn historische toespraak "Hernieuwbaar Midden-Oosten" in februari heeft hij een visie uiteengezet voor regionale samenwerking in het belang van het milieu.


Ter ere van het evenement van dinsdag werd de residentie van de president groen verlicht en werden speciale groeten uitgezonden door de Amerikaanse speciale presidentiële gezant voor klimaat John Kerry en premier Naftali Bennett, waarin ze het klimaatinitiatief van de president prezen.


Minister van Milieubescherming Tamar Zandberg, vertegenwoordiger van de oppositie in de Knesset, Yariv Levin, voorzitter van het Israëlische klimaatforum Dr. Dov Khenin, coördinator van het Israëlische klimaatforum Dr. Zohar Berman, vertegenwoordigers van Youth for Climate en vertegenwoordigers van het ministerie namen ook deel aan de conventie.


President Isaac Herzog begon zijn opmerkingen met te zeggen: “De wereldwijde noodsituatie is er al. Het is geen probleem dat toebehoort aan toekomstige eeuwen of toekomstige generaties. De wereldwijde klimaatcrisis is hier met volle kracht, en het wordt erger. Dit is precies waarom we het Forum hebben opgericht, zodat de staat Israël deze crisis kan bestrijden. In de paar maanden van de activiteiten van het Forum, ter ere waarvan we hier vandaag zijn bijeengekomen, hebben veel werkgroepen intensief gewerkt. We zien nu al knoppen van oplossingen en nieuwe ideeën.


“De klimaatcrisis is een probleem dat we steeds vaker moeten aanpakken, omdat het een uitdaging is die door iedereen wordt gedeeld. Niemand betwist dat dit een kwestie is waar we ons bovenal allemaal voor inzetten, waar we allemaal last van hebben, waar we allemaal door worden bedreigd en waar we allemaal bang voor zijn voor toekomstige generaties. Kijk naar links en rechts en probeer je te herinneren: wanneer heb je voor het laatst zo'n diverse kamer gezien? Een kamer met zoveel van onze prachtige Israëlische diversiteit, bijeengeroepen voor een gedeeld doel. In een partnerschap van het lot, van het lot, vanuit het besef dat er iets enorms boven ons is - de toewijding en missie van een generatie.


“De Israëlische samenleving weet hoe ze het oneens kan zijn over een zeer breed scala aan kwesties, maar ze moet erin slagen om partnerschap tot uitdrukking te brengen in deze strijd, om haar creativiteit, haar schoonheid en de speciale kwaliteit te tonen die ons als individuen en een samenleving kenmerkt.


“Vaak wordt gezegd dat elke crisis een kans verbergt, en er is zeker een grote kans voor regionale samenwerking, wat de grootst mogelijke belofte is in termen van de gemeenschappelijke visie die hier kan vertrekken in de strijd tegen klimaatverandering. De afgelopen maanden heb ik landen bezocht en contacten gehad met onder meer Griekenland, Cyprus, Turkije, Jordanië, de VAE, Egypte en Bahrein. Ik kan u vertellen dat het bevorderen van een regionaal partnerschap in de aanpak van de klimaatcrisis een onderwerp is van deze contacten, en dat het iedereen, in elk land en in elke samenleving om ons heen interesseert. Juist in een wereld waarin staatsbelangen alles worden en de familie van naties destabiliseren, kan deze crisis fricties voorkomen door discours en dialoog te creëren.”


De president besloot met te zeggen: “We moeten doelen stellen. We moeten de wereld blootstellen aan het oorspronkelijke werk dat in Israël gebeurt, en we moeten ook trots en hoop hebben. We hebben een machtige missie en we zullen die alleen bereiken als we samenwerken, in een Israëlisch partnerschap, in een partnerschap in het Midden-Oosten en in een partnerschap van de hele mensheid. Ik geloof in ons en in ons vermogen om als generatie, als natie en als staat het hoofd te bieden. Ik wens iedereen die betrokken is bij dit eervolle forum veel succes en succes aan de leiding ervan, in de hoop dat we ook resultaten zullen zien. Dank u!"


Premier Naftali Bennett zei in een opgenomen bericht: “De planeet Aarde warmt op – dat is een feit, en we moeten deze situatie recht in de ogen kijken en dienovereenkomstig werken. Om te onderzoeken waar Israël kan bijdragen, naast het voldoen aan internationale normen. Ons unieke karakter ligt in Israëlische technologie en innovatie. Israël moet een wereldleider worden op het gebied van klimaatinnovatie. Daarom roep ik van hieruit naar de duizenden ondernemers die al op andere terreinen hebben gereisd om deel te nemen aan deze wereldwijde strijd en verschijnselen aan te pakken die worden veroorzaakt door de opwarming van de aarde, zoals branden, de noodzaak om steden te verplaatsen, enzovoort. Ik vertrouw op de vernieuwers van Israël - we zullen deze uitdaging aankunnen."


John Kerry, speciaal presidentieel gezant voor klimaat van de Verenigde Staten, zei in een opgenomen bericht: “Ik ben president Herzog echt dankbaar voor het bijeenroepen van iedereen rond dit Israel Climate Forum. We zijn Israël erg dankbaar voor de bijdragen die in Glasgow zijn geleverd, de beloften van een NDC [nationaal bepaalde bijdrage] die hopelijk dit jaar zelfs omhoog kan gaan. En ik weet dat deze bijeenkomst een bijeenkomst is om te proberen de balans op te maken, om te bepalen waar we zijn, om te zien welke vooruitgang... Ik kijk ernaar uit om binnen afzienbare tijd in Israël aan te komen en te kunnen voortbouwen op wat we doen... We hebben een lange te gaan en we moeten er heel snel heen om 1.5C in leven te houden. Ik weet dat we kunnen rekenen op het fenomenale innovatievermogen van Israël.”


Dr. Dov Khenin, voorzitter van het Israeli Climate Forum: “Het Israeli Climate Forum is een buitengewoon initiatief van samenwerking tussen honderden professionals en activisten van de regering, de Knesset, het maatschappelijk middenveld en de academische wereld. We moeten een grote koerswijziging in Israël bewerkstelligen. De klimaatcrisis zorgt voor grote gevaren, maar ook voor echte kansen, en het aanpakken ervan kan het leven van ons allemaal in het hier en nu verbeteren.”


Tamar Zandberg, minister van Milieubescherming: “Toen ik een paar maanden geleden werd verwelkomd in de residentie van de president, sprak ik over hoe het komende jaar belangrijk zal zijn om de staat Israël om te vormen tot een wereldleider in de strijd tegen klimaatverandering. Er is een half jaar verstreken en binnenkort is het een jaar geleden dat de huidige regering is aangetreden; sindsdien hebben we, omwille van de bestrijding van de klimaatcrisis, gedaan wat hier al tientallen jaren niet is gedaan. We staan ​​voor veel uitdagingen en ik geloof dat we samen zullen zegevieren.”


Yariv Levin, oppositielid vain de Knesset: “Ik prijs president Isaac Herzog voor de oprichting van het Israëlische klimaatforum en voor zijn inzet voor deze uiterst belangrijke zaak. De wereldwijde strijd om planeet Aarde te beschermen is een strijd om het leven zelf. Het gevaar is er al en we ademen het elke minuut in. We hebben een innovatieve aanpak nodig om een ​​crisis aan te pakken die alleen maar groter wordt. Ongeveer een kwart van de uitstoot van broeikasgassen komt van transport en daarom moeten we een brede overgang naar elektrische voertuigen stimuleren.”


Life & Society-voorzitter Rachel Azaria: “130 milieuorganisaties in Israël prijzen de president voor zijn inzet voor dit essentiële onderwerp. Dit is een blijk van kracht voor het milieubewustzijn in Israël, een van de sterkste milieubewegingen ter wereld. Deze crisis is enorm en vereist samenwerking tussen sectoren, organisaties en groepen, en dit is de visie die het Israëlische Klimaatforum genereert.”

35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Bình luận


bottom of page