top of page
  • Barak Ravid

Saoedi-Arabië: vrede met Israel afhankelijk van staakt-het-vuren in Gaza, weg naar een Palestijnse staat, schrijft Barak Ravid

Prinses Reema bint Bandar Al Saud. Screenshot YouTube


De Saoedische ambassadeur in de VS zei donderdag op het World Economic Forum dat elke mogelijke normalisatieovereenkomst met Israël afhankelijk zou zijn van een staakt-het-vuren in Gaza en de creatie van een “onherroepelijk” pad naar een Palestijnse staat, schrijft Barak Ravid.


Waarom het ertoe doet: Prinses Reema bint Bandar Al Saud herhaalde wat de regering-Biden onlangs publiekelijk en privé heeft gezegd tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.


  • De nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Jake Sullivan, zei dinsdag op het World Economic Forum dat de strategie van de regering-Biden voor het naoorlogse Gaza erin bestaat de normalisatie tussen Israël en Saoedi-Arabië te koppelen aan het creëren van een politieke horizon voor de Palestijnen.

  • Ambtenaren van de regering-Biden zeggen dat de VS en Saoedi-Arabië het volledig eens zijn over het leggen van die link.

Wat ze zeggen: Zonder een staakt-het-vuren in Gaza is het onmogelijk om te praten over wat er na de oorlog gebeurt, zei prinses Reema op de jaarlijkse bijeenkomst van het WEF in Davos.


  • Ze zei dat Saoedi-Arabië zijn hand heeft uitgestrekt voor vrede met Israël, maar ook een verantwoordelijkheid heeft voor de Palestijnen.

  • “Het Palestijnse volk verdient een staat… zij verdienen een weg die onherroepelijk is… Wij erkennen de noodzaak voor Israël om zich veilig te voelen, maar dit mag niet ten koste gaan van het Palestijnse volk”, voegde ze eraan toe.

  • Prinses Reema zei ook dat het koninkrijk erkent dat de Hamas-aanval van 7 oktober “verschrikkelijk en verachtelijk” was, maar dat er aan beide kanten trauma en pijn is. “Wat we nu kunnen doen is een staakt-het-vuren.”

Kom snel op de hoogte: voordat de oorlog tussen Israël en Hamas begon, had de regering-Biden aangedrongen op een megadeal met Saoedi-Arabië, die een historisch vredesakkoord tussen het koninkrijk en Israël zou omvatten.


  • De deal zou ook het verbeteren van de betrekkingen tussen de VS en Saoedi-Arabië omvatten met een defensieverdrag dat Amerikaanse veiligheidsgaranties omvat en een overeenkomst over een civiel kernenergieprogramma op Saoedisch grondgebied.

  • Maar de oorlog in Gaza heeft de voortgang van deze inspanningen grotendeels tot stilstand gebracht – en nieuwe uitdagingen met zich meegebracht.

De afgelopen weken heeft de regering-Biden geprobeerd de inspanningen om tot een akkoord te komen nieuw leven in te blazen, in de hoop het vooruitzicht van een overeenkomst tussen Saoedi-Arabië en Israël te gebruiken als hefboom om Netanyahu aan boord te krijgen van het Amerikaanse plan voor wat er in Gaza gebeurt na de ramp. oorlog.


  • Als Netanyahu ermee instemt, zou hij een historisch akkoord onder zijn naam kunnen krijgen. Maar als hij dat niet doet, zal hij waarschijnlijk op ramkoers liggen met de regering-Biden en zou hij aan zijn lot kunnen worden overgelaten om de crisis in Gaza op te lossen.

Reality check: De hernieuwde drang naar een normalisatiedeal door het Witte Huis staat voor een zware strijd. Netanyahu's regering bestaat uit ultranationalisten die zich verzetten tegen zelfs kleine toenaderingen tot de Palestijnen. Het is uiterst onwaarschijnlijk dat ze instemmen met een pad naar een toekomstige Palestijnse staat.


  • Amerikaanse functionarissen hebben eerder toegegeven dat het bereiken van een deal die een politieke horizon voor de Palestijnen omvat ‘ vergezocht ’ is, maar ze zeiden dat ze een alternatieve visie willen presenteren op wat velen vrezen dat een eindeloze oorlog in Gaza zal zijn.


384 weergaven3 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page