top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Seculiere Israëli's betalen zes keer meer belasting dan ultraorthodoxen blijkt uit overheidsrapport


Screenshot YouTube


Op basis van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Ministerie van Financiën meldde het financiële dagblad Calcalist dinsdag dat iets minder dan 90 procent van alle belastingbetalingen werd gedaan door niet-orthodoxe Israëlische joden, terwijl leden van de Haredi gemeenschap slechts 2 procent van alle inkomstenbelasting bijdroegen ondanks dat ze 7 procent van de Israëlische huishoudens uitmaken.


Volgens het rapport betalen seculiere Israëli's negen keer meer aan inkomstenbelasting en zes keer meer aan totale belasting dan hun ultraorthodoxe tegenhangers, van wie velen een voltijdse baan schuwen voor levenslange studie in een yeshiva voor getrouwde mannen.


In het afgelopen decennium zijn de twee ultraorthodoxe Knesset facties, United Torah Judaism en Shas, trouwe bondgenoten van Netanyahu geworden. In ruil daarvoor genoten ze een monopolie op verschillende kwesties met betrekking tot religie en staat, evenals een ontwerpvrijstelling voor ultraorthodoxe mannen.


Hun aanwezigheid in de coalitieregeringen van Netanyahu gaf hen aanzienlijke macht om financiering naar hun instellingen te sturen en om de controle van de overheid over de zaken van hun gemeenschap te beperken. Hun afwezigheid in de aftredende regering deed grote zorgen rijzen over hun mogelijk verlies van invloed - een bezorgdheid die lijkt te zijn verdwenen na de verkiezingen in november.


Om zijn nieuwe coalitie op te bouwen, beloofde Netanyahu onlangs de ultraorthodoxen om de overheidsfinanciering voor onderwijsinstellingen die geen seculiere kernvakken zoals wiskunde en Engels onderwijzen aanzienlijk te verhogen – voor een bedrag van miljarden shekels per jaar.


Hoewel de laatste details nog moeten worden uitgewerkt, zou een dergelijke toezegging er vrijwel zeker van zijn dat een aanzienlijk aantal Haredi – ultraorthodoxe – studenten een seculiere opleiding wordt ontzegd – wat waarschijnlijk een domino-effect zal hebben als het gaat om economie en belastingen in de komende jaren.

98 weergaven1 opmerking
bottom of page