top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Sergeant Habib Kiean, 21: Bedoeïenen Golani-soldaat die dol was op videogames. Gedood in de strijd tegen Hamas

Foto IDF woordvoerder


Sergeant Habib Kiean, 21, een Golani-soldaat uit de bedoeïenenstad Hura in het zuiden, werd op 7 oktober gedood in de strijd tegen Hamas-terroristen nabij de buitenpost van Nahal Oz.


Habib en zijn medesoldaten van Golani's 13e bataljon waren die zaterdagochtend op routinepatrouille langs de grens toen de invasie van Hamas begon. Toen het raketvuur begon, keerden de troepen terug naar de schuilkelder bij de kleine Paga IDF-buitenpost vlak naast de grens, voordat ze zich realiseerden dat Hamas-terroristen de basis waren binnengevallen.


Habib raakte gewond tijdens de gevechten tegen Hamas, en zijn kameraad Sgt. Ido Binenstock , een paramedicus, probeerde hem te behandelen toen hij ook werd neergeschoten.


Zij en elf anderen van het 13e bataljon – inclusief de buitenpostcommandant, Cpt. Dekel Suissa – werden die dag gedood in de buitenpost van Paga en vochten die dag tegen meer dan 50 Hamas-terroristen, waarbij slechts 13 van de 26 soldaten die daar die dag waren gestationeerd, overleefden.


Zijn familie zei dat de commandant van Golani's 13e bataljon, luitenant-kolonel Tomer Grinberg , hen na de dood van Habib met condoleances had gebeld en beloofde hen in Hura te bezoeken zodra hij daartoe in staat was. Grinberg werd op 12 december gedood tijdens de strijd in Gaza.


Habib laat zijn ouders, Hanan en Musa, en zijn 11 broers en zussen achter: Bassem, Shafeeq, Hamud, Shira, Nur, Mahmad, Suheib, Yazan, Yafa, Maisam en Arakan. Hij werd op 11 oktober begraven in Hura.


Volgens Army Radio was hij een toegewijde videogamespeler, ‘wiens glimlach zijn gezicht nooit verliet’, en was hij tot in de vroege ochtenduren altijd te vinden bij het spelen van FIFA, Fortnite of Grand Theft Auto, ‘en verliet hij het scherm alleen om te eten. biefstuk of mansaf.”

Haggai Reznik, hoofd van het Rifman Instituut dat oproept tot partnerschappen met bedoeïenen en een contactpersoon bij het ministerie van Defensie, schreef op Facebook dat hij een condoleancebezoek bracht aan de familie van Habib, die hem vertelde “maak een foto en schrijf dat we er trots op zijn deel uit te maken van van de familie Golani.”


Zijn vriend Maor Dichter schreef online dat Habib een “man, vriend, partner in actie en succes was en vooral een persoon die aan iedereen bewees dat hij, ondanks dat hij uit Hura kwam – uit de bedoeïenengemeenschap die de legerdienst niet aanmoedigt – zich in Golani had aangemeld. … Habib, ik beloof dat ik [iedereen] voor altijd zal vertellen hoeveel goeds je naar deze wereld hebt gebracht.’




374 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page