top of page
  • Rob Fransman

Shehaggelis! Davka! - een column van Rob Fransman
Shehaggelis! Davka!


In Nederland is de kabinetsformatie in volle gang. Robert Plassterk, die man van de verstandige columns in de Telegraaf, doet zijn best. Ik moet nog zien of dat tot een regering leidt, ik ben bang van niet. Intussen is verliezend Links nog steeds aan het navelstaren.


“Hoe komt dat nou, al die stemmen voor de PVV?” wordt er gejammerd. Bart Nymann van GeenStijl schreef het even voor ze op. Clusterfuck noemde hij zijn artikel, mooie omschrijving. Omdat u veel te politiek correct bent om GeenStijl te lezen (wel doen hoor, beste journalistieke site van Nederland) som ik zijn redenen even voor u op:


· De prijs van energie en boodschappen

· Kinderen die na hun dertigste thuis moeten wonen

· De afhandeling van toeslagen en gasdossier

· De klimaatdrammerij

· De onwil om de migratie in te perken

· De subsidie voor de Tesla’s en de zonnepanelen voor de grachtengordelbewoners van Rijk Links.


Ik voeg er nog een reden aan toe. Er zijn gelukkig veel mensen die genoeg hebben van het rapaille dat stations bezet, posters vernielt, het plaatsen van Stolpersteine en een Chanoeka-viering onmogelijk maakt. Of Wilders daar een eind aan kan maken is maar de vraag maar hij moet de kans krijgen om het te proberen. De zalvende woorden van de gevestigde politiek kunnen het in ieder geval niet.


En dat brengt me op een onderwerp wat ons allemaal veel meer bezighoudt.


Vandaag koos Hamas van de voortzetting van de oorlog. Vanmorgen om 5 uur kwam de eerste raket alweer. Aan de eigen bevolking laat Hamas zich letterlijk niets gelegen liggen. Israël kan niet anders dan het leger weer laten vechten en proberen om de moorddadige beesten voorgoed te vernietigen. Eerlijk gezegd valt het me mee dat er toch nog zo’n honderd gijzelaars zijn vrijgekomen. Of de andere ongelukkigen dat nog mee mogen maken is zeer de vraag. Wat een ongelofelijke ramp. Voor die mensen uiteraard, voor Israël en voor ons, betrokken Joden in de diaspora.


De slag die Hamas ontegenzeggelijk al gewonnen heeft is slag om de publieke opinie. In grote delen van Europa en de VS kan Israël geen goed meer doen. Het blijft wonderlijk dat een conflict op een stukje grond in het Midden-Oosten genoeg was om de alom aanwezige Jodenhaat aan de oppervlakte te brengen. Het gaat maar door. De NOS spant de kroon.


Onveranderlijk worden de nebbsiche gijzelaars gelijkgesteld aan vrijgelaten terroristen. Het schaap van dienst in Tel Aviv, die vervelende Nasrah Habiballah bezoekt volgens de NOS-website heel Israël en de Westelijke Jordaanoever. Wonderlijk, een bezoekje aan de getroffen kibboetsiem of een interview met de teruggekeerde gegijzelden kan de correspondent (hum) er kennelijk niet van af. Gevangenenruil noemt ze de uitwisseling van gegijzelden. De chotspe!


Niet alleen de NOS spreekt over een gelijkwaardige ruil trouwens, de andere nieuwsrubrieken zijn net zo. En de elite van de Nederlandse kranten. Trouw, NRC en Volkskrant. Eén van de vrijgelaten terroristen was inderdaad nog een kind. Wat het 15-jarig jongetje had gedaan weet ik niet maar ik weet 100% zeker dat de Israëli’s hem niet voor niets arresteerden. Bij vrijlating had hij 2 gezonde armen en handen, het stond overduidelijk op film. Even later zaten beide handen dik in het verband. “De Israëli’s hadden zijn armen gebroken.” Iedereen wist dat dat de zoveelste grove leugen was, zelfs Hama liefhebbers noemden het Pallywood. Maar de Volkskrant publiceerde het desondanks toch. Domheid? Kan natuurlijk, maar voor mij is het puur haat zaaien.


Over een paar dagen steken we de eerste kaars aan voor Chanoeka. Thuis, maar niet zoals ieder jaar op het Gelderlandplein. “Te gevoelig,” zegt de winkelcentrum-eigenaar. Er zijn mensen die dat laf vinden maar ik kan het hem niet kwalijk nemen. Die man wil ook liever geen geteisem in zijn winkels en iets Joods dat openbaar is trekt nu eenmaal From-the-river-to-the-sea-schreeuwers aan. Wat staat zo’n Palestina-shawltje die schattige blonde studentes toch leuk. Ik gun ze een enkeltje Gaza.


Geen Chanoeka op het Gelderlandplein? Wel een Chanoeka op de Zuidas. Op maandag 11 december steken we de kaarsjes aan. Ik ben niet zo van manifestaties in het openbaar. Tenminste niet in december. Brrr, koud! Maar ik ga wel. Kom ook als u in de buurt woont. Zelfs als u niet zo heel erg in de buurt woont, kom ook. Shehachelis! Davka!627 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page