top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Sporen van mogelijke Zijderoute ontdekt in Israëlische woestijn


Een plek waar oude katoenen en zijden stoffen werden ontdekt in de Arava woestijn. Foto met dank aan de Universiteit van Haifa via Israëlisch Nationaal Bureau voor Toerisme


Een team van Israëlische en Duitse onderzoekers heeft onlangs in het Israëlische Arava gebied katoen en zijde gevonden die uit het Verre Oosten werden ingevoerd en die dateren uit de vroege islamitische periode, zo'n 1300 jaar geleden.


Dit wijst erop dat de oude handelsroutes van de Zijderoute vanuit het Verre Oosten via Israël naar Europa liepen. De Zijderoute was de belangrijkste handelsroute die werd gebruikt voor de verplaatsing van exotische goederen van China via India, Egypte en het Midden-Oosten naar Europa.


Foto via Israëlisch Nationaal Bureau voor Toerisme


Een gezamenlijke opgraving onder leiding van Prof. Guy Bar-Oz en Nofar Shamir van de Universiteit van Haifa, Roi Galili van de Ben-Gurion Universiteit, Orit Shamir van de Israëlische Oudheidkundige Dienst en Berit Hildebrandt van de Universiteit van Göttingen in Duitsland is momenteel aan de gang op de plek van Nahal Omer in de Arava, de oostelijke strook van de Negev woestijn die loopt van de Dode Zee tot Eilat.


Bar-Oz: "Onze bevindingen lijken als eerste bewijs te leveren dat er ook een 'Israëlische Zijderoute' was die door kooplieden langs de internationale handelsroutes werd gebruikt.”

De vondsten omvatten katoen en zijde die waarschijnlijk afkomstig waren uit India en China, evenals een "schat" aan vondsten die een gedetailleerd inzicht bieden in de materiële cultuur en het dagelijks leven van de oude bewoners van dit woestijngebied, waaronder stoffen, kleding, hygiëneproducten en meer.


Foto via Israëlisch Nationaal Bureau voor Toerisme


"De bevindingen van de opgraving weerspiegelen unieke contacten op wereldniveau met bronnen van stoffenproductie in het Verre Oosten. Ze bieden ons nieuwe manieren om politieke, technologische en sociale interacties te volgen die voortdurend werden hervormd door handelsnetwerken," aldus Bar-Oz.


Jaren geleden werd al bekend dat de Wierookroute via Israël liep. De Wierookroute was een uitgebreide verzameling van routes die van Egypte door het Midden-Oosten naar India liepen. De handelsroute fungeerde als de levensader die Indiase zijde en specerijen verbond met Afrikaanse houtsoorten en goud en Arabische mirre en wierook. De vier Israëlische steden die deel uitmaken van de Wierookroute zijn Haluza, Mamshit, Avdat en Shivta en ze staan sinds 2005 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
99 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page