top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische Trauma Coalitie opent nieuw centrum in Odessa


Foto via wikivoyage


De Israëlische Trauma Coalitie (ITC) opende vorige week een nieuw veerkrachtcentrum in de Oekraïense stad Odessa, die de afgelopen anderhalf jaar werd geteisterd door oorlog.


Het ITC werd in 2001 opgericht als initiatief van de UJA Federation of NY en is gespecialiseerd in de behandeling van trauma’s en het voorbereiden op noodsituaties in Israël en de rest van de wereld – voor, tijdens en na een crisis. De coalitie biedt counseling, directe traumazorg, leidt professionele therapeuten op, biedt hulpdiensten en richt veerkrachtcentra op die begeleiding en middelen bieden.


Het nieuwe veerkrachtcentrum sluit zich aan bij vier andere die het ITC in heel Oekraïne heeft geopend – in Kiev, Charkov, Ternopil en Khmelnytskyi.


First Lady van Oekraïne Olena Zelenska sprak haar dank uit aan het ITC en andere Israëlische humanitaire organisaties die in Oekraïne werken voor hun “bijdrage aan de verspreiding van de kennis over mentale hulp.”

Zelenska schreef in een verklaring dat de vragen over hoe te overleven en verder te leven met verwondingen en PTSD, zonder familie en huis, “Israëlische experts kunnen beantwoorden, aangezien hun land al jaren onder vuur ligt.”


Max Goldenberg, ITC-hoofd internationale training, en Alex Gershanov, directeur contentontwikkeling en training in de programma's van de coalitie in Oekraïne, namen deel aan de inhuldiging van het nieuwe centrum.


CEO van de Israëlische Coalitie voor Trauma Talia Levanon voegde toe: “We hebben een groot voorrecht om onze kennis en ervaring op het gebied van traumazorg te delen met de professionals in Oekraïne. De Israëlische realiteit heeft ons tot een toonaangevend land gemaakt op het gebied van kennis van traumazorg en het opbouwen van veerkracht – kennis die we proberen te delen met landen die deze nodig hebben, waaronder Oekraïne, Turkije dat herstellende is van de grote aardbeving, en andere landen.”


Sinds het uitbreken van de oorlog met Rusland in februari 2022 zijn tientallen ITC-leden in heel Oekraïne actief, waarbij ze ongeveer 4.000 Oekraïense professionals trainen in interventiemethoden en behandeling van traumagevallen.

Eerder deze week keurde het kabinet van premier Benjamin Netanyahu een verlenging van de humanitaire hulp voor Oekraïense burgers die naar Israël zijn gevlucht tot eind 2023 goed. De verlenging omvat voortzetting van de medische zorg voor levensreddende behandelingen.


Enkele weken geleden dreigden Oekraïense functionarissen Israëlische pelgrims de toegang tot de Oekraïense stad Uman – de begraafplaats van Rebbe Nachman van Breslov – te ontzeggen als de ziektekostenverzekering voor vluchtelingen wordt afgeschaft.
67 weergaven0 opmerkingen
bottom of page