top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Stijging import en export en verbetering economie Gaza ondanks eenzijdige Israëlische benadering


Palestijnen uit Gaza steken grens met Israël over om te werken. Foto IDF-woordvoerderseenheid


Het beleid van Israël richting Gaza, dat de afgelopen acht maanden van kracht is geweest, heeft geleid tot verbetering van de economie van Gaza en de 2,2 miljoen inwoners daar, zonder acht te slaan op de acties van de heersende Hamas, zeiden de COGAT-functionarissen.


In tegenstelling tot het beleid van het afgelopen decennium, bewees de nieuwe aanpak zijn effectiviteit in de recente ronde van de strijd tegen de Islamitische Jihad in Gaza, toen Hamas ervoor koos om zich niet bij de gewelddadige confrontatie aan te sluiten, aldus de functionarissen.


In ruil daarvoor was Israël er snel bij om de doorgangsplaatsen vanuit Gaza te heropenen, zodat de 14.000 inwoners uit Gaza in Israël konden blijven werken. Een hoge functionaris zei dat dit aantal naar verwachting zal toenemen zodra er vooruitgang is in de gesprekken om de vrijlating van twee Israëliërs en twee stoffelijke overschotten in Gaza te bewerkstelligen, meldt Ynet.


Het nieuwe beleid dat door Israël is aangenomen, omvat de bedoeling om het aantal vergunningen voor arbeiders om naar Israël over te steken te verhogen, de export van voedsel en andere producten van de Strook naar de markten op de Westelijke Jordaanoever uit te breiden, meer medische apparatuur en medicijnen naar Gaza toe te laten en kunstmest mogelijk te maken worden geleverd onder toezicht van de VN en de Palestijnse Autoriteit, om ervoor te zorgen dat het niet voor militaire doeleinden wordt gebruikt.


Het omvat ook verhoogde waterquota voor boeren en wettelijke registratie voor 7.000 inwoners van Gaza in de PA-telling, waardoor ze werkvergunningen kunnen aanvragen in Israël.


In het plan dat door Israëlische functionarissen aan de media is gepresenteerd, staat dat ze de bouw van drie nieuwe wijken zullen steunen die zullen worden gebouwd in het zuidelijke deel van de Gazastrook, vlakbij de Egyptische grens.


Het hoofd van de coördinator van overheidsactiviteiten in de gebieden, COGAT zei dat de kwartaalresultaten al een daling van 5,5% van de werkloosheid in de Strook laten zien, die nu op 44,7% staat, een stijging van 14% van de werkgelegenheid in Gaza en een lichte stijging van gemiddelde dagelijkse inkomsten.


Gazanen die in Israël werken verdienen gemiddeld NIS 7.000 per maand, dat is ruim zes keer dan het gemiddelde maandinkomen in Gaza.


Daarnaast is volgens COGAT de export vanuit Gaza naar de Westelijke Jordaanoever met 27% gestegen.


Ondanks de gevechten van de afgelopen week, bleven ruim7.000 Gazanen in Israël om door te blijven werken en inkomen te verdienen.


Meer dan 250.000 Gazanen hebben inmiddels een aanvraag voor een werkvergunning in Israël aangevraagd. Vergunningen worden pas verleend na strenge veiligheidscontroles door de Shin Bet Security Agency.


COGAT is van plan een proefprogramma te starten waarbij een paar honderd vrouwen onder de gediplomeerde arbeiders zouden worden opgenomen. Ook zijn er plannen om draaimachines te vervoeren voor lokale fabrieken, waaronder de Coca Cola-fabriek in Gaza, nadat ze zijn goedgekeurd door ingenieurs en veiligheidsautoriteiten.74 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page