top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

'Succes ermee!' - een column van Simon Soesan die hard aankomt maar klopt als een bus

Na'ama. Screenshot X


Tijdens de vredesonderhandelingen tussen Israël en Egypte in 1978, bood premier Begin de Gazastrook aan als extra geste tegenover president Sadat. Deze beantwoordde met “Die troep mag u houden, daar willen we niets mee te maken hebben.” U kunt deze reactie lezen in de protocollen van de Camp David onderhandelingen.


Het is nu zeven maanden na de beestachtige pogrom van 7 oktober. Egypte heeft zich aangeboden om de onderhandelingen tussen Israël en Hamas te leiden, daar Qatar duidelijk heeft gefaald (het biedt schuilplaats aan de Hamasleiding en blijft Hamas financieren).


Egypte doet dit niet uit mensenliefde: mocht Israël toch Rafah ingaan met het leger, dan zullen heel wat Gazanen proberen naar Egypte te vluchten. Daarom bouwt Egypte razendsnel een hoge (en diep in de grond – tegen tunnels) muur, want Egypte – noch enig ander Arabisch land – wil Gazanen of Palestijnen opvangen. Ze weten met wie ze te doen hebben: leugenaars, dieven en criminelen. Mazzel dat Europa, en met name Nederland al heeft medegedeeld dat ze Gazanen en Palestijnen zullen opvangen. Een perfect recept voor corruptie en criminaliteit, maar met een demissionaire regering hoef je je niet druk te maken om de toekomst, laat de volgende regering daar maar mee kampen.


Het overgrote deel van de Palestijnen en Gazanen is werkloos. Ten eerste heeft hun leiding geen banen gecreëerd, tenzij je de oorlogsindustrie wilt noemen. Ten tweede hoef je niet te werken als je loyaliteit verklaart aan Hamas, want dan kun je op diverse manieren wat verdienen: wordt terrorist en Hamas zorgt voor je. Maar ten derde is er werk in het enige land in de wereld dat werkt verstrekte aan deze werklozen: Israel. Een totaal van bijna 200.000 Palestijnen en Gazanen kwam dagelijks naar Israël om te werken. Nee, geen Arabisch land gaf ze werk. Ook de VN en de EU gaf ze geen werk. Wel gaven ze kritiek op Israël, dat niet alleen werk, maar ook elektriciteit, water, medicijnen, communicatie en voedsel verschaft – wat geen enkel ander land wilde doen.


Na 7 oktober is dit veranderd. Zelfs de Israëli’s die vrede zochten met ze, die zieke Gazanen en Palestijnen naar Israël brachten voor medische behandelingen – zelfs die Israëli’s hebben de boodschap van 7 oktober begrepen en willen niets meer met ze te maken hebben. Israël vervangt deze arbeiders met arbeiders uit Sri Lanka, India en andere landen. Wat weer kritiek oplevert uit de VN en de EU, want waarom laten we de Palestijnen en Gazanen er niet meer in? En sowieso, wat was dat onmenselijk lange wachten bij de grensovergang? So what als er vroeger terroristen tussen zaten die zich opbliezen of soldaten aanvielen met messen? So what als er dynamiet in ambulances werd gesmokkeld? So what als ze kinderen met bomriemen naar de grens stuurden?


Oh wacht! U gelooft het niet? Zoek het maar op: het internet vergeet niets!


In deze omgekeerde wereld kun je dus de grens van een buurland oversteken, mannen, vrouwen en kinderen verkrachten, martelen, levend in brand steken, afslachten alles zelf filmen en dan toch beweren dat jij het slachtoffer bent. Je kunt gegijzelden, levend of dood, door de straten van Gaza slepen, iedereen laten juichen en de gegijzelden schoppen, slaan, verkrachten onder het genot van snoepgoed wat wordt uitgedeeld en dan toch beweren dat het nooit gebeurd is. Laat het maar over aan de universiteiten en hogescholen om dat te ondersteunen.


Mijn hart is koud. Ik zie de vreselijke ravage en het menselijk leed in Gaza en weet dat het verschrikkelijk is – maar mijn hart is koud. Ik denk aan vrienden uit de kibboetsiem rond Gaza die ik nooit meer zal zien, ik luister naar wat de vrijgelaten gegijzelden vertellen – en wat ze nog niet kunnen vertellen en mijn hart is koud.


Ik denk aan Na’ama, een meisje dat dagelijks contact zocht met Gazanen, ze hielp met werk in haar kibboets, en demonstreerde voor vrede met de Gazanen. Na’ama die op 7 oktober wereldberoemd werd toen ze, onder gejuich, uit een Hamasjeep werd gesleurd in Gaza met haar bebloede broek en doorgesneden pezen. Dat was de dank van de Gazanen. Niemand die daar opstond en zei: Blijf van haar af! Nee, iedereen juichte en iedereen was blij daar.


Van een land dat zich beschermt, van zich afbijt en terug slaat, zijn we nu een meedogenloze agressor geworden. Het ICJ heeft geen vragen aan Hamas, ook niet wanneer ze keer op keer beweren dat 7 oktober een promo was en dat alle, maar echt alle Joden allemaal dood moeten. Laat het maar over aan de universiteiten en hogescholen om dat te ondersteunen.


Plotseling is een militaire actie in Rafah het ergste wat in de wereld kan gebeuren. Er worden geen duizenden Christenen vermoord in Afrika en in Islamitische landen, er worden geen Yezidi's vermoord, verkracht en verkocht: Gaza, dat is het enige wat er in de wereld gebeurt.

Nu dat de hele wereld zich met het midden oosten conflict bemoeit ben ik benieuwd. Ik ben benieuwd wie water, elektriciteit, communicatie, medicijnen en voedsel gaat verzorgen (voor nop, want Hamas noch PLO betalen nooit). Ik ben benieuwd wie banen gaat verzorgen. Want 1 ding is zeker: noch Israël, noch enig Arabisch land gaat dit doen.


Nederland is voor een Palestijnse staat? Die krijgt, u geïmporteerd in uw eigen land.


Succes ermee!


33.522 weergaven27 opmerkingen

27 commentaires


Helma van Dam
Helma van Dam
15 mai

de Nederlanders moeten het waarschijnlijk eerst zelf meemaken voor ze het geloven, jammer genoeg

J'aime

Fokke Bakker
Fokke Bakker
10 mai

Helemaal mee eens. Alles juichte toen men de Israëlische mannen , vrouwen en kinderen uitmoorden. Dat heb ik in Israël nog nooit gezien. Ze zullen nu wel moeten doorpakken want anders heb je binnen een korte tijd weer een moordpartij. De Gazanen zouden zelf ook in opstand kunnen komen als ze het niet met Hamas eens zouden zijn.

Maar ze juichen het toe.

J'aime

aart.fieret
04 mai

Dit wil men in het betweterige Nederland niet horen. Die denken nog steeds dat die zogenaamde “ palestijnen” een echt volk zijn. Die denken nog steeds dat hamas een soort padvinderij is. Die denken nog steeds dat de islam een vredelievende religie is. Die weten nog niet dat Nederland een doodziek land is met laffe bestuurders en wegkijkende politici.

J'aime

Jeannette Bil
Jeannette Bil
03 mai

In haar hart schrijf ze dat haar hart koud is en dat ze geen mededogen heeft met de Gazanen, dit geld voor beide kanten. Helaas zijn ze verder van elkaar verwijderd dan ooit.

J'aime

j.th.m.venmans
03 mai

Een heel goed en betrouwbaar stuk. Bedankt Simon. Deze informatie zou op het 20.00 uur journaal gepresenteerd moeten worden, zodat Nederland te horen krijgt wat er zich echt afspeelt in Israël en Gaza. De wereld is verblind door de haat van satan. Hij heeft nog een korte tijd voordat Jezus terugkomt en die gebruikt hij zo goed als mogelijk is. En de wereld helpt hem wel een handje. Het enige wat wij kunnen doen is bidden en de leugens proberen te ontrafelen.

J'aime
bottom of page