top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Thuisdialyse wordt straks mogelijk voor meer nierpatiënten


Screenshot YouTube


Gezonde nieren filteren automatisch 24/7 afvalstoffen uit het bloed. Maar voor miljoenen mensen met een vergevorderde nierziekte – waaronder ongeveer 570.000 Amerikanen – is die essentiële taak niet langer automatisch.


Het werk van falende nieren moet worden gedaan door een lang, uitputtend proces dat minstens meerdere keren per week dialyse wordt genoemd.


Ongeveer 90 procent van de mensen met nierfalen brengt de helft van hun resterende leven door met dialysemachines en reizen van en naar dialyseklinieken.


De slechte kwaliteit van leven van dialysepatiënten werd een persoonlijke zorg van Hezkiah Tsoory, directeur medische hulpmiddelen in 2014, toen zijn eigen vader met deze levensondersteunende behandeling begon.


"Samen met een groep wetenschappers, ingenieurs en nefrologie- [nier]-experts hebben we een oplossing bedacht waarmee patiënten en hun families thuisdialyse kunnen doen op een zeer schaalbare, veilige manier: een digitale dialysekliniek", zegt Tsoory, CEO van liberDi gevestigd in Or Akiva, Israël, tegen ISRAEL21C.


"Ons systeem is gepositioneerd om traditionele full-service zorg in de kliniek te vervangen door een zelfzorgsysteem dat geschikt is voor veel mensen die dialyse ondergaan of nodig hebben."


liberDi , een portefeuillebedrijf van Trendlines , ontving financiering van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2019 van de Europese Unie en won de eerste prijs in de Medimor-Poriyah Medical Center MedTech Startup Contest 2021.


Afgelopen december ontving liberDi wettelijke goedkeuring van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Binnenkort kunnen patiënten in Israël en de Verenigde Staten zelf thuis of op het werk dialyseren, onder toezicht van hun arts via een smartphone.


De minder bekende dialysemethode

Er zijn twee soorten dialyse: hemodialyse en peritoneaaldialyse.


Bij hemodialyse haalt een machine het bloed uit een naald in de arm, filtert het en voert het terug naar het lichaam via een andere naald in de arm.


Ongeveer 90% van de dialysepatiënten ondergaat hemodialyse, meestal uitgevoerd in klinieken drie keer per week. Zelfs de 2,1% van de Amerikaanse patiënten die de naalden thuis zelf kunnen en willen inbrengen, brengen drie tot vijf uur geïmmobiliseerd door tijdens elke sessie, vier tot zeven keer per week.


Peritoneale dialyse gebruikt het abdominale peritoneum als een filtermembraan waardoor vloeistof en opgeloste stoffen worden uitgewisseld met het bloed om het te reinigen. Dit wordt meerdere keren per dag uitgevoerd via een katheter die chirurgisch in de buikholte wordt geïmplanteerd.


Tsoory ontdekte dat de goedkopere en minder invasieve peritoneale dialyse enorm onderbenut wordt - deels omdat medische professionals het niet op afstand kunnen controleren, en deels omdat de patiënt de vloeistofzakken moet aansluiten en loskoppelen van de katheter en het risico loopt op infectie waar de katheter de buik binnengaat .


Simuleren hoe nieren werken

"We keken naar het probleem door de ogen van patiënten en families en kwamen met een systeem dat heel anders is dan al het andere dat er vandaag is", vertelt Tsoory aan ISRAEL21c.


"Onze digitale dialysekliniek zorgt voor alle bewaking, inclusief nauwkeurige uitvoering van de vloeistofuitwisseling, en is ontworpen om de katheter te desinfecteren."


Het liberDi-systeem verwijdert de gebruikte vloeistof (effluent), die veilig in het riool wordt geloosd, en brengt verse vloeistof in - een proces dat meerdere keren per dag 20 of 25 minuten duurt in plaats van 60 tot 90 minuten zoals het nu wordt gedaan.


"In totaal duurt het ongeveer een uur en 20 minuten", zegt Tsoory. "Patiënten doen het meestal 's morgens vroeg en tijdens de lunch,' s avonds en voor het slapen gaan."De daadwerkelijke bloedfiltratie vindt langzaam plaats in de peritoneale holte, wanneer de patiënt wordt losgekoppeld van het apparaat.


"Het is een lang proces, maar met minder negatieve gevolgen voor het lichaam", legt Tsoory uit. "Het is naaldloos en het verandert uw bloeddruk niet zoals bij hemodialyse, omdat het geleidelijk is en beter de manier simuleert waarop de nieren werken."


Wat de doktoren zeggen

Twee eerste klinische onderzoeken in Israël toonden de veiligheid en effectiviteit van het liberDi-systeem aan bij 42 dialysepatiënten in ziekenhuizen en thuis.


Het bedrijf evalueerde ook het gebruiksgemak bij dialysepatiënten en hun verzorgers, nefrologen en dialyseverpleegkundigen. Uit het onderzoek bleek dat één trainingssessie van 90 minuten voldoende was.


"Dit vertegenwoordigt een opwindende ontwikkeling voor peritoneale dialyse," zei Dr. Edwina Brown, president van de International Society for Peritoneal Dialysis en professor niergeneeskunde aan het Imperial College London. "Het maakt peritoneale dialyse thuis gemakkelijker en sneller... en met monitoring op afstand voor het dialysecentrum zal dialyse thuis toegankelijker worden voor de vele mensen wereldwijd die nierfalen ontwikkelen."


De liberDi Digitale Dialysekliniek heeft tot doel meer mensen thuis of op het werk te laten dialyseren. Foto: schermafbeelding


Dr. Victor Frajewicki, hoofd dialyse en hypertensiezorg in Carmel Medical Center in Haifa en medisch adviseur van liberDi, vertelt ISRAEL21c dat de Digital Dialysis Clinic het grootste probleem voor peritoneale dialyse thuis van de afgelopen 35 jaar oplost: het aansluiten en loskoppelen van de zakken vloeistof voor de peritoneale holte.


"Het apparaat verbindt en ontkoppelt de patiënt elektronisch van het systeem en spoelt het systeem door met een antiseptische oplossing om infectie te helpen voorkomen", legt hij uit. "En het detecteert veranderingen in temperatuur, dus als er enig teken van koorts is dat op infectie wijst, zal ik het onmiddellijk weten."


De Digitale Dialysekliniek stuurt alle data naar de cloud, vult hij aan, “zodat de arts of verpleegkundige precies weet wat de patiënt doet en hoeveel vocht er in en uit gaat. Meestal stuur ik de patiënt naar huis en weet ik nooit zeker of de procedure goed wordt uitgevoerd. Ik weet nu wat de patiënt aan het doen is.”


Frajewicki zegt dat liberDi "de mogelijkheid geeft tot meer vrijheid omdat patiënten hun eigen behandeling beheren", en bovendien kan het systeem worden gebruikt door mensen met een beperkt gezichtsvermogen, wat niet mogelijk is met de huidige peritoneale dialysemethode.


"Ze hoeven niet goed te zien om dit te doen - ze stoppen gewoon een cassette in, sluiten het apparaat en drukken op een knop."


Frajewicki is optimistisch dat ziekenhuizen binnen een paar maanden deze apparaten kunnen kopen en ze na de training mee naar huis kunnen sturen met patiënten.


Het bedrijf, dat 10 mensen in dienst heeft, werft nu fondsen om zijn team uit te breiden, de commercialisering in Israël, de Verenigde Staten en mogelijk Europa te starten en zijn productportfolio verder te ontwikkelen.


"We zijn verheugd om 2023 te beginnen met FDA-goedkeuring waardoor liberDi zijn digitale dialysekliniek naar de Amerikaanse markt kan brengen om de behandeling en de kwaliteit van leven van dialysepatiënten en hun families te verbeteren", aldus liberDi-voorzitter Caroll Neubauer, voormalig CEO van B. Braun VS.


Klik hier voor meer informatie.


57 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page