top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Toename van onweersbuien kan de klimaatcrisis versnellen, zeggen Israëlische onderzoekers


Screenshot YouTube


Volgens een nieuwe studie kan de toegenomen onweersbuien over de hele wereld de klimaatcrisis versnellen.


Onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv kwamen tot deze conclusie nadat ze een belangrijke statistische correlatie hadden ontdekt tussen het aantal onweersbuien en de vorming van cirruswolken: wolken op grote hoogte gemaakt van ijskristallen.


Volgens het onderzoek hebben cirruswolken een aanzienlijke invloed op het klimaat. Deze wolken fungeren als een deken die de atmosfeer van de aarde omhult, waardoor de temperatuur stijgt.


De onderzoekers benadrukten de moeilijkheid bij het verkrijgen van nauwkeurige en uitgebreide gegevens over cirruswolken, gezien hun ontwijkingsvermogen voor het menselijk oog en voor satellieten. Bovendien vormen deze wolken zich op zeer grote hoogte, ver weg van meetstations op de grond.


Het onderzoek is gebaseerd op gegevens over onweersbuien die over een periode van zes jaar wereldwijd zijn verzameld door de NASA-satelliet ISS-LIS, die het licht van bliksem detecteert.


“De lichtgolven en radiogolven die door de bliksemontlading worden uitgezonden, kunnen zelfs op duizenden kilometers afstand worden gedetecteerd, waardoor onweersbuien op lange termijn kunnen worden gemonitord en in kaart worden gebracht”, leggen de wetenschappers uit in hun artikel, onlangs gepubliceerd in Geophysical Research Letters of the American Geophysical Union (AGU).

De onderzoekers vergeleken de ISS-LIS-gegevens met beschikbare statistieken over cirruswolken. Ze vergeleken specifiek de bliksemactiviteit op een specifieke dag, maand of jaar, en de hoeveelheid cirruswolken in de bovenste atmosfeer die zich tegelijkertijd vormden.


Het onderzoek werd uitgevoerd door prof. Colin Price van de afdeling geofysica van de Porter School of the Environment and Earth Sciences van de Universiteit van Tel Aviv, in samenwerking met Anirban Guha en Joydeb Saha van de Tripura Universiteit in India.


Price zei dat de studie bewijst dat cirruswolken het potentieel hebben om toekomstige veranderingen in het klimaat te voorspellen.


"We ontdekten dat onweersbuien een belangrijk mechanisme zijn bij de vorming van cirruswolken, en dat bliksemactiviteit verantwoordelijk kan zijn voor meer dan 70 procent van de veranderingen in de hoeveelheid cirruswolken in de wereld", zei hij tegen ISRAEL21c.


“Onweersbuien fungeren als een enorme ‘stofzuiger’, die vocht van het aardoppervlak, vooral boven de oceanen en bossen, naar hogere niveaus van de atmosfeer tilt. Daar, op een hoogte van ongeveer tien kilometer, verandert dit vocht in ijskristallen die de cirruswolken vormen.”

64 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page