top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Toespraak president Herzog aan begin van zijn officiële bezoek aan Zwitserland


President Herzog en president Ignazio Cassis van de Zwitserse Bondsstaat. Foto Haim Zach / GPO


“De staat Israël deelt met Zwitserland deze toewijding aan vrede en streeft vurig naar vrede met al zijn buren, en natuurlijk met onze Palestijnse buren, onze directe buren. Helaas werd ons het recente conflict met terroristen in Gaza, waarbij meer dan duizend raketten op onze steden werden afgevuurd, opgedrongen. We werden gedwongen om terroristische dreigingen te bestrijden en onze mensen te verdedigen. Ik ben blij dat de rust is teruggekeerd in onze steden, dorpen en dorpen, en dat onze burgers zijn teruggekeerd naar hun vredige dagelijkse leven", zo begon president Herzog zijn toespraak.

Hij vervolgde met: “Bij deze gelegenheid wil ik iedereen bedanken die een rol heeft gespeeld in de poging om de rust te bewaren. En speciale dank gaat uit naar Egypte en Qatar, die het vereiste leiderschap voor regionale stabiliteit hebben getoond. We hopen en bidden dat onze zonen in Gaza snel naar huis zullen terugkeren, zoals ik al zei in onze ontmoeting.

“Zoals u en ik hebben besproken, bevindt de heer president het Midden-Oosten zich op een cruciaal kruispunt. Terwijl de Abraham-akkoorden nieuwe wegen hebben gecreëerd om de regio om te vormen tot een centrum van stabiliteit, vrede en welvaart, blijven Iran en zijn bondgenoten tegelijkertijd terreur zaaien en gematigde actoren ondermijnen.

“Ik maak van deze gelegenheid gebruik om alle regeringen, en natuurlijk de Zwitserse regering, op te roepen om zich in niet mis te verstane bewoordingen tegen het Iraanse nucleaire programma te verzetten. Iran heeft de vernietiging van Israël gezworen en werkt onvermoeibaar door om onze regio en de hele wereld te destabiliseren.

* “We verwachten dat de familie van naties dit punt glashelder maakt: de internationale gemeenschap, en de naties die zo trots aandringen op internationale vrede, zouden geen oproepen en inspanningen moeten accepteren om een ​​soevereine lidstaat van de Verenigde Naties uit te roeien.

"Het gedrag van Iran kan niet met stilte worden beantwoord. De activiteiten van Iran kunnen niet ongestraft blijven. En het belangrijkste is dat een dergelijke staat geen nucleaire capaciteiten mag bezitten. Iran moet dergelijke capaciteiten met alle mogelijke middelen worden ontzegd.

Foto Haim Zach / GPO


“Zwitserland, als lid van de Verenigde Naties en als nieuw lid van de Veiligheidsraad, is een kandidatuur die Israël graag heeft gesteund, en als lid van de raad van bestuur van de IAEA, strategisch gepositioneerd. De onafhankelijkheid van de IAEA is van cruciaal belang. Het moet strikt worden nageleefd, inclusief zijn vermogen om schendingen van nucleaire ontwikkelingen in Iran te onderzoeken."

"Israël kan een situatie niet accepteren waarin een lidstaat van de Verenigde Naties oproept tot de vernietiging ervan. Het is het enige geval ter wereld waarin het ene land oproept tot de vernietiging van een ander, en het leven gaat door alsof er niets is gebeurd, in de werelden van moraliteit en diplomatie, parallel aan de onderhandelingen met Iran over een deal die ik in het verleden al zwaar heb bekritiseerd.

"De verklaring van de Iraanse president van vandaag is volkomen duidelijk: er staat: 'We respecteren de onafhankelijkheid van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie niet om lopende zaken te onderzoeken', dit zijn belangrijke zaken met betrekking tot verrijkt uranium, gelokaliseerd door IAEA-inspecteurs.

"Ik roep de internationale gemeenschap op, ook van hier uit Zwitserland, een loyaal lid van de internationale orde, het internationaal recht en de internationale gemeenschap, om alles te doen om de onafhankelijkheid van het IAEA te verzekeren en natuurlijk om Iran kernwapens te weigeren."

53 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page