top of page
  • Barak Ravid

Trump's ex-ambassadeur in Israël hekelt de gerechtelijke revisie, schrijft Barak Ravid


Screenshot YouTube


De voormalige Amerikaanse ambassadeur in Israël, David Friedman, gebruikte een recente conservatieve conferentie in Tel Aviv om zijn bezorgdheid te uiten en zich te verzetten tegen het gerechtelijke revisieplan van de regering-Netanyahu, volgens twee mensen met directe kennis van de kwestie.


Waarom het ertoe doet: Friedman was een van de naaste vertrouwelingen van voormalig president Trump en blijft dicht bij Netanyahu. Zijn steun is ongelooflijk belangrijk voor Israëlisch rechts.


Het nieuws sturen: Friedman maakte de opmerkingen vorige week op een nationale veiligheidsconferentie georganiseerd door het Tikvah Fund en de Hertog Foundation – twee in de VS gevestigde conservatieve instellingen die ook Israëlische conservatieve groepen en denktanks financieren en ermee samenwerken.

  • Volgens een persoon die in de zaal was en aantekeningen maakte en een andere persoon die werd geïnformeerd over wat er gebeurde, woonden ongeveer 80 mensen de sessie bij, waaronder veel rechtse conservatieven en Amerikanen.

  • Tijdens de sessie zei Rothman dat het gerechtelijk plan alleen bedoeld is om het Israëlische rechtssysteem meer op dat van de VS te laten lijken op het gebied van zaken als het benoemen van rechters, volgens de bronnen, die om anonimiteit vroegen omdat de conferentie niet toegankelijk was voor het publiek.

  • Op dat moment stak Friedman zijn hand op en vroeg om commentaar, aldus de bronnen. Toen hij werd opgeroepen, bekritiseerde Friedman Rothman en het gerechtelijk plan.

Friedman, die ooit de faillissementsadvocaat van Trump was, duwde Rothmans bewering terug dat het plan het rechtssysteem van Israël meer op dat van de VS zal laten lijken, en benadrukte dat de situatie in de VS heel anders is, aldus de bronnen.

  • Volgens de bron in de zaal zei Friedman dat hij voorstander was van justitiële hervormingen in Israël, maar dat het plan van de regering "te ver ging voor mij en voor veel Amerikanen" omdat het het vermogen van de rechtbank om de rechten van minderheden te beschermen zou schaden.

Friedman richtte zijn kritiek op de override-clausule die de Israëlische regering in staat stelt om uitspraken van het Hooggerechtshof te omzeilen met een gewone meerderheid van 61 leden, aldus beide bronnen.

  • Friedman zei dat in de VS de rechtbanken er zijn om de rechten van minderheden te beschermen en dat de override-clausule de Israëlische rechtbanken zal beletten hetzelfde te doen, volgens de bronnen. "Je vergelijkt dit met de VS, maar zo werkt het niet in ons systeem", zei hij tegen Rothman, volgens de bron in de kamer.

  • Toen Friedman klaar was met spreken, applaudisseerden volgens de bronnen tientallen mensen in de menigte enthousiast. Rothman reageerde door te zeggen dat de Knesset de rechten van minderheden zal beschermen. "Hij keek beschaamd", zegt een van de bronnen.


101 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page