top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Unieke Israëlische studie bewijst: Nicotine in het haar van kinderen


Screenshot YouTube


Veel ouders denken dat ze hun kinderen beschermen door te roken op de veranda of naast het raam in een kamer. Uit een nieuwe studie van de Universiteit van Tel Aviv blijkt echter dat, in tegenstelling tot dergelijke overtuigingen, het beperken van roken tot de veranda de meeste kinderen niet beschermt tegen blootstelling aan tabaksrook.


In een uniek Israëlisch onderzoek testte het onderzoeksteam op de aanwezigheid van nicotine in het haar van kinderen van rokende ouders. Onder ouders die roken beperken tot de veranda of buitenshuis, zijn de bevindingen uiterst zorgwekkend: bij 6 van de 10 geteste kinderen werd nicotine in hun haar gevonden.


De onderzoekers benadrukken: “In Israël moeten huisveranda's worden beschouwd als onderdeel van de omgeving van het huis. Roken naast een raam of op een andere specifieke plek in huis beschermt de meeste kinderen niet tegen blootstelling. Onze aanbevelingen zijn ondubbelzinnig: om de blootstelling van kinderen aan tabaksrook te verminderen, moet roken binnen een straal van 10 meter van het huis volledig worden vermeden. Evenzo moeten rokers in open ruimtes minstens 10 meter afstand houden van de kinderen.”


De studie werd geleid door prof. Leah (Laura) Rosen van de School of Public Health van de Sackler Faculteit der Geneeskunde, Universiteit van Tel Aviv. Ook deelnemen aan de studie: prof. David Zucker van de afdeling Statistiek en Data Science, Hebreeuwse Universiteit, Jeruzalem; Dr. Shannon Gravely van de afdeling Psychologie, Waterloo University, Canada; Dr. Michal Bitan van de afdeling Computerwetenschappen, het College of Management; Dr. Anna Rule van het Department of Health and Environmental Engineering, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, Baltimore; en Dr. Vicki Meyers van het Gertner Institute for Epidemiology and Public Policy Research, Sheba Medical Center.


Het onderzoek is gepubliceerd in het International Journal of Environmental Research and Public Health.


In de studie testte het team het niveau van blootstelling aan tabaksrook door kinderen door haarmonsters van kinderen te testen op de aanwezigheid van nicotine. Dit geeft een schatting van de mate van blootstelling aan tabaksrook in de afgelopen maanden. Analyse van de gegevens toonde aan dat van rokende gezinnen die het roken beperkten tot de veranda of buiten, en niet binnenshuis rookten, 62% van de kinderen werd blootgesteld aan tabaksrook.


Er werd opgemerkt dat het onderzoeksteam in de eerste fase van de studie (die ongeveer twee jaar geleden werd gepubliceerd) testte op de aanwezigheid van nicotine in het haar bij kinderen van rokende ouders – en toen bleek dat 70% van de rokende kinderen ouders hadden meetbare haarnicotine. Nu, zoals hierboven beschreven, onderzochten de onderzoekers de gegevens per locatie van ouderlijk roken.


Prof. Rosen: Het is bekend dat roken buitenshuis, zelfs als de deuren en ramen volledig gesloten zijn, kinderen niet volledig beschermt tegen blootstelling aan tabaksrook. De Israëlische situatie baart grote zorgen, omdat veranda's in Israël in veel gevallen direct grenzen aan de woonvertrekken en soms zelfs gedeeltelijk open zijn; door de nabijheid kan rook van die gebieden naar het interieur van het huis drijven. De ouders denken ten onrechte dat de veranda een "veilige" plek biedt om te roken. In feite zullen de kinderen waarschijnlijk direct worden blootgesteld wanneer ze naar de veranda komen en iemand rookt, of wanneer er rook het huis binnenkomt. Eenmaal in huis wordt de rook opgenomen in de omgeving, bijvoorbeeld in meubels of muren of vloerkleden, en wordt vervolgens gedurende weken of maanden geleidelijk aan de lucht afgegeven. Verder kan deze resterende rook, bekend als rook uit de derde hand, vanuit de omgeving in het lichaam worden opgenomen door te slikken of door de huid, vooral bij baby's en kleine kinderen. Bovendien brengen rokende ouders de gifstoffen van de tabaksrook over op hun huid, op hun handen, in hun haar, op hun kleding. Daarom wordt aanbevolen om na het roken, voor contact met kinderen, tanden te poetsen, handen te wassen en om te kleden.”


Prof. Rosen merkt op dat deze nieuwe informatie rechtstreeks relevant is voor zaak 1416/21 over roken door buren, die momenteel wordt behandeld door het Hooggerechtshof. Het beroep tegen de ministeries van Milieu, Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken betreft de tabaksrook die appartementen binnendringt als een gevaar voor het milieu, een bewering die wordt ondersteund door de definitie van een gevaar voor het milieu in de Clean Air Law, de Hazard Prevention Law en de wetboek van strafrecht.


Prof. Rosen: “De resultaten van dit onderzoek tonen aan dat bij rokende gezinnen het beperken van roken tot de veranda de meeste kinderen niet beschermt tegen blootstelling aan tabaksrook. Daarom beschermt de aanpak van het ministerie van Volksgezondheid, die zich verzet tegen de bescherming van personen tegen het binnendringen van rook in hun eigen huis om de kinderen van rokers te beschermen, de kinderen van rokers niet, en bovendien kan het aanzienlijke schade toebrengen aan buren en kinderen van buren. We vragen het ministerie van Volksgezondheid om haar standpunt te heroverwegen in het licht van deze bevindingen.”


Prof. Rosen concludeert: De staat Israël moet de vermindering van het roken door ouders tot een nationaal doel maken en de juiste middelen in deze kwestie investeren. Helaas zijn er veel misvattingen over wanneer en hoe de blootstelling plaatsvindt. Vijfentachtig procent van de tabaksrook is onzichtbaar en ons reukvermogen is niet betrouwbaar, dus veel ouders denken ten onrechte dat ze hun kinderen beschermen, terwijl ze hen in feite blootstellen aan aanzienlijke gezondheidsrisico's. Als samenleving moeten we burgers beschermen en iedereen distantiëren van de risico's van blootstelling aan tabaksrook, met name baby's en kinderen, zwangere vrouwen en alle kwetsbare bevolkingsgroepen."
135 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page