top of page
  • Foto van schrijverSander Sassen

UNRWA Exposed: Examining the Agency’s Mission and FailuresTijdens de bijna ruim twee uur durende hoorzitting van het Amerikaanse Foreign Affairs Committee (1) keek ik met stijgende verbazing naar de verhoren. Wat echter hetgeen was dat daar met kop en schouders bovenuit stak was het feit dat UNRWA willens en wetens de kinderen in Gaza van jongs af aan indoctrineert met haat jegens Israël en haar Joodse bevolking.


Dat het hier geen incidenten betreft blijkt uit het lesmateriaal dat door de Palestijnse Staat is samengesteld en waaruit op alle UNRWA scholen wordt lesgegeven. Dit lesmateriaal staat letterlijk en figuurlijk bol van het antisemitisme en valse claims over het feit dat Israël apartheid en genocide van de Palestijnen nastreeft.


Als je al diverse generaties kinderen hieruit lesgeeft is het niet verwonderlijk dat deze generaties opgroeien met haat en intolerantie tegen Israël en dat ze vervolgens probleemloos het handvest van Hamas omarmen. Een handvest dat oproept tot de vernietiging van Israël en haar Joodse bevolking middels een gewapende strijd. Alleen hieruit blijkt al onomstotelijk dat UNRWA en Hamas twee handen op één buik zijn. Palestijnse kinderen worden van jongs af aan door het lesmateriaal van UNRWA klaargestoomd voor training door Hamas die de jongeren de benodigde training geeft voor het volgende gewapende conflict met Israël.


Bezwaren tegen dit lesmateriaal zijn al sinds 2014 bij de Verenigde Naties bekend, zelfs bij Antonio Guterres (@antonioguterres), de secretaris-generaal van VN. In 2021 werd een uitgebreid rapport (2) hierover bij de VN ingediend dat absoluut geen twijfel laat bestaan over het karakter van het lesmateriaal. De VN, noch Antonio Guterres, heeft iets gedaan met deze informatie, sterker nog, de VN kiest keer op keer de kant van de Palestijnen in dit conflict, dus we kunnen wat dat betreft de VN zeker partijdigheid verwijten.


Diezelfde partijdigheid kwam ook aan bod in de hoorzitting. Bij de VN zijn namelijk via meerdere kanalen meldingen binnengekomen over het functioneren van de UNRWA. Meldingen dat medewerkers van UNRWA actief betrokken zijn bij terroristische activiteiten. Na 7 oktober bleek zelfs dat medewerkers van UNRWA deel hebben uitgemaakt van de terroristen die de barbaarse slachting van ruim 1200 mensen op hun geweten hebben (3). De VN besloot wederom geen consequenties te verbinden aan dit gedrag en stemde zelfs voor het aanstellen van Iran als hoofd van het comité voor mensenrechten bij de VN. Iran is één van de belangrijkste financiers van Hamas en een regime dat Hamas direct ondersteunt met militaire training, wapens en technische kennis.


Het beeld wat gedurende de hoorzitting steeds duidelijker naar voren kwam is een beeld van een samenleving in Gaza waarin kinderen al vanaf zeer jonge leeftijd opgroeien geïndoctrineerd met haat jegens Israël en haar Joodse bevolking. Dit maakt een essentieel en onlosmakelijk deel uit van het lesprogramma en het lesmateriaal dat gebruikt wordt op de UNRWA scholen door heel Gaza. Dit lesmateriaal staat aan de basis van de haat die al door generaties Palestijnen geëtaleerd wordt tegen Israël en de Joodse bevolking. Dit moet per direct veranderen, er mogen niet nog meer generaties Palestijnen opgroeien die dit met de paplepel ingegoten krijgen. Ongetwijfeld zal het Amerikaanse congres hier binnenkort vervolgstappen op ondernemen.


De positie van UNRWA is daarmee onhoudbaar geworden, dit is geen hulporganisatie, maar een organisatie die actief meehelpt met het in stand houden van het conflict en aantoonbaar onderdeel uitmaakt van Hamas en op basis van haar handelen en het lesmateriaal ook het Hamas handvest onderschrijft. Dit komt tijdens de verhoren meermalen duidelijk naar voren. UNRWA is een organisatie met als doel de vluchtelingenstatus van de Palestijnen eindeloos op te rekken, net zolang totdat Israël en haar Joodse bevolking is vernietigd. Eindeloos zodat er steeds een nieuwe generatie Hamas strijders in gewapende conflicten strijd kan leveren tegen Israël. Een strijd die van jongs af aan als het hoogste doel wordt gekenmerkt en onderwezen. Dit definieert niet alleen Hamas haar missie, maar garandeert ook haar bestaan met iedere nieuwe generatie die met deze ideologie wordt grootgebracht.472 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


HansLa23+
Jan 31

Volledig gekaapt door terroristen en schurkenstaten . Het houdt 6 mio Palestijnen op de been voor ca 1 Mrd / yr , Israël wil dat niet gaan betalen en waar zijn de Arabische staten ? Juist ! Nul donatie .

Like
bottom of page