top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Vader van vermoorde Yaron Shay belooft startup voor elke Israëliër die in de oorlog omkomt

De vader van de gevallen soldaat Yaron Shay, Izhar, en broer, Ophir, praten over het bijzondere karakter van de 21-jarige. Foto door Levi Shapiro/mHealth via ISRAEL21c


“Mijn zoon Yaron, ‘Noni’, werd op 7 oktober vermoord. Hij was 21”, zegt Izhar Shay, een ondernemer, sociaal activist, durfkapitalist en voormalig minister van Wetenschap en Technologie.


Hij vertelde het publiek op de recente mHealth- conferentie over digitale gezondheidstechnologie in Tel Aviv over het ongebruikelijke startup-initiatief dat hij heeft gelanceerd om Yaron te herdenken. 


“Hij maakte deel uit van een speciale eenheid van de Nahal Brigade. Ze waren gestationeerd in Kerem Shalom, aan de zuidelijke grens met Gaza. Ironisch genoeg was het hun missie om de vrede aan beide kanten van het hek te bewaren, vooral voor de landbouwbedrijven”, aldus Shay. 


“Zijn eenheid werd die ochtend vroeg geconfronteerd met de eerste aanval op Israël. Zij vormden de eerste en enige verdedigingslinie tussen de kibboetsen en de terroristen die kwamen moorden, ontvoeren en gruwelijke daden begaan. 


“Ze hebben een paar uur lang een zeer heroïsche inspanning geleverd en aan het eind van de dag hebben ze kibboets Kerem Shalom intact gehouden. Hun acties hebben de levens van honderden burgers en niet-gevechtssoldaten gered. De tol was aanzienlijk: 18 soldaten kwamen die dag om het leven.”


Izhar Shay beschrijft het Next October-project voor investeerders en oprichters van startups in Tel Aviv, 4 december 2023. Foto door Levi Shapiro/mHealth via ISRAEL21c


Terwijl de familie Shay samen aan de shiva zat – de traditionele zeven dagen van rouw – bespraken ze hoe ze Yarons nalatenschap en geest gaande konden houden. En niet alleen de zijne, maar ook de geesten van de ruim 1.200 andere soldaten en burgers die door Hamas zijn vermoord.


“Nadat we met veel mensen hadden gesproken, kwamen we met een concept”, zei Shay.

“Als iemand sterft, plant je soms een boom. In plaats van bomen gaan we bedrijven planten.”


Bedrijven planten

“Voor elke gevallen soldaat, voor elke gedode baby, voor elke oudere persoon… voor iedereen die die dag zijn leven verloor, gaan we een geweldig bedrijf opbouwen dat de wereld op veel manieren kan veranderen, maar ook de levens van die slachtoffers kan herdenken. ”


Shay merkte op dat “het Israëlische ecosysteem in een normaal jaar tussen de 350 en 500 zaadbedrijven in een vroeg stadium produceert. Wij willen meer doen. We hebben een speciale infrastructuur nodig om de groei te ondersteunen van vele honderden bedrijven die door Israëliërs zijn opgericht om een ​​betere wereld te maken.”


'Next oktober' zamelt geen geld in. Het is eerder het werven van partners.

De logo's van ongeveer 150 bedrijven, durfkapitaalbedrijven, advocatenkantoren en andere entiteiten verschijnen al op de website van Next October, wat aangeeft dat ze bereid zijn om mentorschap, netwerken, kantoorruimte en mogelijke investeringen te bieden.


Ongeveer 150 bedrijven, durfkapitaalbedrijven, advocatenkantoren en andere entiteiten zetten zich al in om Next October-startups te helpen. Foto door Levi Shapiro/mHealth via ISRAEL21c


Next October , officieel gelanceerd op 14 december in de Londense financiële gemeenschap in samenwerking met RestartIL , heeft niet alleen tot doel Israëlische startups in een vroeg stadium te verbinden met praktische ondersteuning, maar vooral om de verhalen en herinneringen van de slachtoffers te integreren in de kern van elke onderneming.

“Wij streven ernaar de erfenis van verlies om te zetten in een motor van mondiale innovatie en vooruitgang”, aldus Shay.


Eer ieder slachtoffer

Ophir Shay, de broer van Yaron, zei dat deelnemende startups niet gloednieuw hoeven te zijn.


“Het profiel waar we naar op zoek zijn, bestaat uit Israëlische bedrijven in een vroeg stadium die net zijn opgericht, bedrijven waarvan we denken dat ze financiering kunnen en moeten krijgen.” 


Startup-oprichters die zich in oktober aansluiten, zei hij, “moeten zich inzetten om goed te doen en beloven het gekozen slachtoffer te eren”, en contact te onderhouden met de familie. 


Enkele tientallen startups hebben zich ertoe verbonden specifieke mensen te herdenken die tijdens de oorlog zijn omgekomen, vertelde hij op 24 december aan ISRAEL21c.


De leiders van Next oktober zullen ervoor zorgen dat elk gezin blij is met de wedstrijd. Ze zijn van plan de relatie tussen de startup en de familie door de jaren heen te faciliteren en te volgen.


Bovenal, zegt Ophir Shay, moet de startup rekening houden met het karakter, de interesses en de passies van de persoon die wordt herdacht. 


'Mijn broer hield bijvoorbeeld niet van het strand, dus een strand opruimingsactie zou geen geschikte manier zijn om hem te herinneren. Hij was een grote fan van de basketbalclub Hapoel Tel Aviv, en zij runnen een non-profitorganisatie voor jongeren in het zuiden van Tel Aviv. Dus als je mijn broer nauwkeuriger wilt respecteren, zou dat een betere manier zijn om dat te doen.’


Een 18-koppige startup genaamd Pery heeft Yaron Shay al opgeëist als de persoon die het bedrijf in de toekomst zal eren. 


Pery biedt op abonnementen gebaseerde ondersteuning voor ouders van kinderen met ADHD, en biedt onder meer voedingsvoorlichting, medisch advies en belangenbehartiging op school.


Israël is open voor zaken

Wat zit er in voor de startups?


‘Geloofwaardigheid’, zei Ophir Shay. “We willen dat Next October een nationaal project wordt. Wij willen dat ons logo herkenbaar is, zodat bedrijven ons logo op hun websites kunnen plaatsen. We willen de bedrijven op dit platform geldige investeringsmogelijkheden bieden binnen het Israëlische ecosysteem.”


Vooral in zo’n moeilijke tijd in de geschiedenis van Israël, zo voegde Izhar Shay eraan toe, bewijst Next October dat “Israël openstaat voor zaken en onze veerkracht , karakter en optimisme toont.”


“We hebben iedereen nodig die het idee steunt om op het kwaad te reageren door goed te doen, door te innoveren, door hard te werken aan de creatie van een betere wereld voor onze volgende generaties”, zei hij.


Er zijn aanvullende evenementen in de Verenigde Staten en Europa gepland om de boodschap te helpen verspreiden. Potentiële hosts van netwerkevenementen in welk land dan ook kunnen contact opnemen met de Izhars via info@nextoctober.org

“Je gaat een morele verplichting aan, geen financiële”, benadrukte Ophir Shay.

“Van onze kant is onze inzet het creëren van een database die de bedrijven, investeerders en mentoren match; internationale promotie; het volgen van de voortgang en de herdenkingsinspanningen in de loop van de tijd.”


Voor meer informatie, klik hier .399 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page