top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Van Colombia tot Israël: Poeriemfeesten - van de tijden van het Britse mandaat tot de jaren vijftig


Foto KKL-JNF


KKL - JNF onthult zeldzame archieffoto's van Poeriemvieringen tijdens het Britse mandaat en de eerste paar jaar van de onafhankelijkheid van Israël.


En ook onthult KKL - JNF zeldzame foto's van Poeriemfestiviteiten in Israël en de rest van de wereld - van eind jaren '30 tot '50.


Foto KKL-JNF


Zelfs vóór de onafhankelijkheid van Israël waren de inwoners van Tel Aviv wekenlang bezig met het voorbereiden van tientallen kostuums, versieringen, openlucht entertainmentpodia en enorme poorten - bijna identiek aan de poorten die we tegenwoordig allemaal kennen. Enkele opmerkelijke kostuums die destijds te zien waren, zijn de nostalgische KKL - JNF blikken bankkist, dokter, getrouwd stel, Bijbelse Mozes en meer.


Foto KKL-JNF


De feestdag werd gevierd door Joden buiten Israël, over de hele wereld, waar ze kostuums zouden aantrekken en de straten in hun respectievelijke landen zouden versieren. De zeldzame beelden tonen ook uitbundige Poerimfeesten in Londen, in Columbia en in Duitsland.


Foto KKL-JNF


KKL - JNF Hoofd Archief, Efrat Sinai: "KKL - JNF documenteert al 120 jaar de Israëlische gemeenschappen, mensen en landschappen. KKL - JNF-fotografen sloegen de Israëlische vakanties niet over; vandaag laten we met trots de bezienswaardigheden van Poerim zien festiviteiten vastgelegd door hun cameralenzen. Hoewel deze foto's in zwart-wit zijn gemaakt, kun je voelen hoe levendig de kostuums waren. Het is opwindend om te bedenken hoe mensen deze speciale feestdag destijds vierden, net als wij vandaag.'

74 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentarer


bottom of page