top of page
 • Barak Ravid

Verdeeldheid groeit over Bibi's plan voor justitiële hervorming


Screenshot YouTube


De Israëlische oppositie roept op tot massale straatprotesten tegen het plan van de nieuwe regering om het Hooggerechtshof en andere democratische instellingen te verzwakken.


Waarom het ertoe doet: Het plan, dat minder dan twee weken na het aantreden van premier Benjamin Netanyahu's rechtse regering werd aangekondigd, heeft de politieke verdeeldheid vergroot en bij sommigen de angst aangewakkerd dat de verhoogde spanningen de Israëlische samenleving uit elkaar zouden kunnen scheuren.


Snel bijpraten: de Israëlische minister van Justitie, Yariv Levin, presenteerde vorige week het plan van de regering voor wat hij 'gerechtelijke hervorming' noemde.

 • Als het plan wordt uitgevoerd, zal het de mogelijkheid van het Hooggerechtshof om wetten te herzien en te schrappen aanzienlijk beperken.

 • Het plan omvat het aannemen van een wet die de regeringscoalitie in staat zou stellen uitspraken van het Hooggerechtshof te negeren met een gewone meerderheid van 61 stemmen in de 120 leden tellende Knesset.

 • Het probeert ook een einde te maken aan de mogelijkheid van het Hooggerechtshof om administratieve beslissingen van de regering in te trekken op grond van "redelijkheid", waardoor het gerechtelijk toezicht aanzienlijk wordt verminderd.

Het plan beoogt de regering en de coalitie in het parlement absolute zeggenschap te geven over de benoeming van rechters.

 • Bovendien omvat het plan een wijziging van de wet, zodat ministers politiek aangestelden als juridische adviseurs in hun ministeries kunnen installeren, iets dat vandaag niet onder hun gezag valt.

De impact: Deskundigen zeggen dat de uitvoering van het plan het vermogen van de rechterlijke macht zal elimineren om de checks and balances uit te voeren tegen de uitvoerende en wetgevende macht, die beide worden gecontroleerd door de regerende coalitie.

 • Het plan kan ook gevolgen hebben voor de Palestijnen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Het Israëlische Hooggerechtshof is de enige instelling waar Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever terecht kunnen om hun rechten te verdedigen, voornamelijk met betrekking tot landgeschillen met Israëlische kolonisten.

Het nieuws sturen: Tot 10.000 mensen in Tel Aviv kwamen afgelopen zaterdag tegen het plan in de eerste demonstratie georganiseerd door verschillende volksbewegingen.

 • Maandag kondigden alle oppositiepartijen aan dat ze zich bij de protesten zouden aansluiten en riepen ze hun aanhangers op om deel te nemen aan demonstraties die voor aanstaande zaterdag gepland zijn in Tel Aviv en andere steden.

 • Oppositieleider Yair Lapid zei dat het plan van de regering een "radicale regimewisseling" is die de Israëlische democratie zal vernietigen. Hij zei ook dat hij de geplande hervormingen 'op straat' zou bestrijden.

 • De voormalige minister van Defensie, Benny Gantz, noemde het plan "een constitutionele staatsgreep" en drong er bij de mensen op aan de straat op te gaan. "Het is tijd voor het publiek om erop uit te gaan en het land op zijn kop te zetten. … Als Netanyahu op deze weg doorgaat, zal de verantwoordelijkheid voor de burgeroorlog in de Israëlische samenleving bij hem liggen", zei Gantz.

 • Netanyahu, die het plan van Levin steunde, noemde de opmerkingen van Gantz "aanzetten tot opstand".

Tussen de regels door: Levins plan werd gepresenteerd terwijl Netanyahu terechtstaat voor fraude, vertrouwensbreuk en omkoping. Hij ontkent elke aantijging.

 • De Israëlische oppositie heeft gewaarschuwd dat Netanyahu aandringt op het nieuwe plan als onderdeel van zijn poging om het proces te stoppen.

Stand van zaken: Maandag gaf de ultranationalistische minister van Nationale Veiligheid, Itamar Ben-Gvir, de politie opdracht demonstranten hard aan te pakken door waterkanonnen te gebruiken en degenen te arresteren die wegen proberen te blokkeren.

 • Afzonderlijk op dinsdag zouden demonstranten tegen de regering naar verluidt zijn aangevallen in de stad Beer Sheva door een aanhanger van Netanyahu. Een lid van de partij van Lapid die op de radio kritiek had op de regering, kreeg een telefoontje van een rechtse activist die zou hebben gedreigd hem te vermoorden.

Wat ze zeggen: president Isaac Herzog heeft dinsdag een verklaring afgelegd waarin hij aandrong op kalmte aan "alle kanten". Herzog zei dat hij bezig was met het starten van een dialoog die zou kunnen leiden tot afspraken over een mogelijke gerechtelijke hervorming.

 • “Ik zal niet toestaan ​​dat de principes van onze onafhankelijkheidsverklaring worden geschaad”, zei Herzog. Dit is een gevoelige en explosieve tijd in het openbare leven van Israël. … Ik roep alle Israëli's op om terughoudend te zijn en de zaken te kalmeren."

Wat nu: Ondanks de protesten zeiden Netanyahu en Levin dat ze zullen aandringen op het plan.

 • Het wetgevingsproces zal naar verwachting volgende week in de Knesset van start gaan.

98 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page