top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: Bijzondere Israëlische uitvindingen voor een geautomatiseerde keuken


Kweek groenten in uw keuken. Foto met dank aan Agwa via ISRAEL21c


Het begon met automatische koffiezetapparaten in de jaren 70. Tegenwoordig bieden aanrecht- en andere keukenmachines het gemak van drukknoppen voor een reeks culinaire taken in huizen, op het werk en in eetgelegenheden.


Israëlische bedrijven zitten midden in de geautomatiseerde keukenrevolutie. Twee van hen, Hyper Food Robotics en Beastro, hebben zelfs volledig gerobotiseerde commerciële keukens uitgevonden.


Welke blauw-witte toestellen staan ​​er in jouw keuken thuis of op kantoor?


SodaStream koolzuurhoudende dranken


Foto met dank aan SodaStream via ISRAEL21c


De meest waarschijnlijke die op uw aanrecht staat, is het koolzuursysteem gemaakt door SodaStream , het bedrijf met hoofdkantoor in Kfar Saba dat in 2018 door PepsiCo is overgenomen .


SodaStream is het nummer 1 bruiswatermerk ter wereld, verkrijgbaar bij meer dan 80.000 winkels in 47 landen.


De gestroomlijnde koolzuurunit, met daarin een vervangbare gasfles, stelt consumenten in staat om gewoon kraanwater met één druk op de knop om te zetten in bruisend water en gearomatiseerd bruisend water. Elke herbruikbare SodaStream-fles bevrijdt de wereld van tot wel 3.000 plastic flessen voor eenmalig gebruik, beweert het bedrijf.


Het E-Terra-model van SodaStream. Foto met dank aan SodaStream via ISRAEL21c


SodaStream-machines worden in het zuiden van Israël geassembleerd door een divers personeelsbestand, waaronder bedoeïenen, Palestijnse Arabieren en Israëli's. Ze krijgen voortdurend een nieuw ontwerp om aan de smaak van de consument te voldoen. De nieuwste E-Terra heeft een elektrische interface, terwijl de E-Duo wordt geleverd met een glazen karaf en de gebruikelijke herbruikbare plastic fles.


Ansa koffiebrander


Ansā's E-23 microbrander. Foto met dank aan Ansā via ISRAEL21c


Ansā heeft een groene draai gegeven aan het maken van koffie met een volledig autonome microbrander die is ontworpen voor het on-demand branden van rauwe groene koffiebonen op het aanrecht op de werkplek.


Door de bonen in recyclebare dozen op kantoor, in de hotellobby, in het restaurant of in het café af te leveren, maakt Ansā ('het antwoord' in het Japans) een einde aan verspillende capsuleverpakkingen.


Het compacte apparaat "activeert" de bonen, werkend van de kern tot de dop met behulp van een diëlektrisch verwarmingssysteem. Hierdoor ontstaat het karakteristieke aroma zonder rook of geluid. Met behulp van computervisie-algoritmen berekent de microbrander in realtime de hoeveelheid energie die op elke boon moet worden toegepast voor een homogene branding. Gebruikers kunnen het zelfs programmeren via een speciale app.


Het drie jaar oude bedrijf in Ramat Gan richt zich op de Amerikaanse markt en brouwt een kleinere microbrander voor thuisgebruik die in de komende maanden zal worden onthuld.


Solato voor ijs


De aanrechtmachine van Solato levert bevroren desserts met één druk op de knop. Foto met dank aan Solato via ISRAEL21c


Solato , gevestigd in Rehovot, ontwierp een revolutionaire technologie die eenmalig ijs, gelato, sorbet, bevroren yoghurt of koffieslushie produceert in een aanrechtmachine met behulp van recyclebare capsules. Het drukknopproces duurt 60 seconden.


​Solato-machines gebruiken eigen mixen waarvan gezegd wordt dat ze tot 40% minder suiker bevatten dan in de winkel gekochte merken en vrij zijn van kunstmatige kleur-, smaak- en conserveermiddelen.


Voorlopig is het apparaat alleen beschikbaar voor foodservicebedrijven en stond het onlangs op de Fancy Food Show in New York. Er is een wachtlijst voor een thuismachine die nu in ontwikkeling is.


ProefEat gepersonaliseerde vleesloze hamburgers

De Robot Chef van het op Rehovot gebaseerde SavorEat creëert en kookt tot drie plantaardige gerechten tegelijkertijd, elke vijf minuten, volgens individuele voorkeuren, met behulp van 3D-printtechnologie met drukknoppen.Robot Chef kookt al plantaardige maaltijden in informele restaurants, quick-service restaurants, hoofdkantoren van kantoren en universiteitscampussen in Israël. De eerste Amerikaanse installatie vindt plaats in september aan de Universiteit van Denver.


Agwa groenten van eigen bodem


Agwa , met het hoofdkantoor in Galilea , vond de AgwaGarden uit, een autonome groenteboerderij die lijkt op een koelkast. Het wordt beheerd door kunstmatige intelligentie-algoritmen die de groeiomstandigheden automatisch en op afstand regelen en aanpassen.


AgwaGarden 2.0 kan verschillende insectenvrije groenten tegelijkertijd telen - veel soorten sla en andere bladgroenten, kruiden, spruiten en meer - het hele jaar door, zonder chemicaliën, verpakking of verzending.


Het enige wat u hoeft te doen is hem in te pluggen, op uw wifi aan te sluiten, uw groentepeulen te kiezen, ze erin te laten vallen en de virtuele agronoom zijn magie te laten doen totdat de app u vertelt dat de producten klaar zijn om te worden geplukt.Medeoprichter en CSO Alon Wallach vertelt ISRAEL21c dat het product gericht is op de thuismarkt. "Voor een gezin van vier personen kun je ongeveer drie saladekommen per week oogsten", zegt hij.


Het is net op beperkte schaal verkrijgbaar in Israël en Agwa start een pilot in Europa in samenwerking met een groot bedrijf in huishoudelijke apparaten.


Bovendien wordt de AgwaGarden door enkele commerciële rederijen gebruikt om bemanningsleden tijdens lange transoceanische reizen toegang te geven tot verse groenten.


Swirl gepersonaliseerd water

Mayu, gevestigd in de buurt van Hadera, heeft een enthousiaste reactie gevonden op zijn Swirl- waterfiltratieapparaten die kraanwater filteren, van zuurstof voorzien en mineraliseren met een wervelende vortexactie die het product zijn naam geeft.Het systeem, geïntroduceerd tijdens de pandemie, bestaat uit een glazen kan met een metalen connector die is bevestigd aan een porseleinen voet, plus "microdoses" mineralen om handmatig toe te voegen. Het wordt verkocht in 70 landen.


Mayu 2, een aanrechtblad dat volgend jaar uitkomt, zal het proces automatiseren met knoppen waarmee gebruikers precies de gemengde watermix kunnen krijgen die ze verkiezen.


Capsulab-superfoods


Capsulab uit Ramat Gan heeft een aanrecht "fabriek in een capsule" uitgevonden om verse, on-demand consumentenproducten te produceren, variërend van cosmetica tot superfoods en voedingssupplementen .Capsulab, dat zich nog in de pilotfase bevindt, is van plan om consumenten in staat te stellen een capsule in de machine te doen, details naar persoonlijke smaak aan te passen en op een knop te drukken om de ingrediënten ter plekke te mengen.
111 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page