top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: Boeing KC 46: de volgende tanker van de Israëlische luchtmacht


Foto Boeing via IAF


In 2024 zullen twee KC-46-tankers in Israël landen en het huidige Re'em-vliegtuig (Boeing 707) van de IAF vervangen dat wordt bestuurd door het 120th ("Desert Giants") Squadron.


Een jaar later zullen ze naar verwachting operationeel zijn en de tankcapaciteit van de IAF aanzienlijk verbeteren. "Het vliegtuig stelt ons in staat om onze actieradius en brandstofverbruik te vergroten"


Het huidige "Re'em" -vliegtuig, bestuurd door het 120th ("Desert Giants") Squadron, werd oorspronkelijk gekocht van civiele bedrijven en omgebouwd tot tankers. Ze zijn het hoogste vliegplatform in de IAF en met een gemiddelde leeftijd van 46 jaar is het vliegtuig niet gemakkelijk meer te onderhouden. "De IAF is de grootste operator van de Boeing 707. Het is moeilijk om vervangende onderdelen te kopen en er is minder kennis en informatie over het vliegtuig", zegt Maj. N, het voormalige hoofd acquisities van de munitieafdeling.


De door IAF-personeel ontwikkelde tanksystemen voor vliegtuigen moeten voortdurend worden geüpgraded. "Het proces vereist een overvloed aan middelen", zei Maj. N. "Het uitdagende onderhoud leidde ons tot de conclusie dat het model vervangen moest worden. Aangezien de vliegtuigen ooit burgervliegtuigen waren, verschilt elk een beetje van het andere, waardoor het onderhoud zelfs complexer. Ondanks de obstakels zijn de 'Re'em'-tankers altijd volledig operationeel en voorbereid om hun missies uit te voeren".


Re'em tanker. Foto Amit Agronov via IAF


Hoe wordt een vliegtuig gekozen?

In 2007 besloot de Amerikaanse luchtmacht haar tankers te vervangen vanwege logistieke en onderhoudsproblemen. De USAF kreeg twee opties voorgelegd en koos uiteindelijk voor het Boeing-model. "Boeing bood zijn 'KC-46' (Boeing 767) aan, een platform dat speciaal is gemaakt voor bijtanken in de lucht", legt Maj. N. uit. "Het vliegtuig heeft een verbeterde cockpit en de kortste body van de 767-serie en kan meer brandstof vervoeren vanwege zijn grotere vleugels".

Toen het voor de IAF en IDF Generale Staf duidelijk werd dat er operationele behoefte was aan een nieuw platform, is het acquisitieproces onder leiding van de munitieafdeling in gang gezet. "We hebben verschillende bedrijven benaderd en vier opties onderzocht om de huidige 'Re'em' te vervangen", aldus Maj. N. "We hebben de voor- en nadelen van elk model op een rijtje gezet en na een uitgebreide analyse hebben we gekozen voor de KC-46, aangezien deze die het beste past bij de operationele vereisten van de IAF. We tekenden met de USAF om de eerste twee vliegtuigen aan te schaffen en lanceerden het proces waarmee de IAF elk punt op de wereld op elk moment kan bereiken".


Onbeperkt bereik

Militaire systemen zoals zelfverdedigingsmechanismen, commando- en controle- en communicatiemiddelen, evenals de 'Boom' (een lange en uitschuifbare metalen arm die verbinding maakt met de tanker en de brandstof fysiek overbrengt) worden geïnstalleerd op de civiele versie van het vliegtuig. "Hoewel de KC-46 is gebaseerd op een burgervliegtuig, is hij vanaf het allereerste begin ontwikkeld voor militaire doeleinden voor de USAF", zei majoor N. "Bovendien zal de Israëlische luchtmacht aanvullende systemen installeren die kunnen communiceren met de rest van de platforms van de IAF en zijn aangepast aan onze huidige operationele arena".


KC-46. Foto Boeing via IAF


De 'Boom' in het nieuwe platform is anders dan die van de IAF. "Deze 'Boom' van de 5e generatie die door de USAF wordt gebruikt, is de meest geavanceerde ter wereld", zei Maj. N. "Hij is bestand tegen bijzonder hoge vliegsnelheden en is ook twee keer zo lang als onze 'Boom', waardoor veel grotere afstand tussen de straaljager en de tanker".


"De tanker heeft verbeterde tankmogelijkheden, waardoor het bijgetankte vliegtuig gedurende het hele proces een groter bewegingsbereik heeft zonder dat het hoeft te worden losgekoppeld", vervolgde majoor N. "Bovendien wordt de 'Boom' kort na het aansluiten volledig autonoom".


De KC-46 kan ongeveer 30 procent meer brandstof vervoeren dan de "Re'em" en verbruikt 30 procent minder. "Dit stelt ons in staat om ons vliegbereik aanzienlijk te vergroten", aldus majoor N. "Bovendien kan dit vliegtuig andere vliegtuigen bijtanken terwijl het tegelijkertijd wordt bijgetankt door een andere KC-46, een mogelijkheid die de "Re'em" niet heeft. strekt theoretisch zijn bereik uit tot in het oneindige".


"Aangepast aan het toekomstige slagveld"

In de "Re'em" is de Boom Operator ver van de cockpit gestationeerd, aan de achterkant van het vliegtuig. In de KC-46 bevindt het boomerstation zich echter dicht bij de cockpit, wat directe communicatie tussen bemanningsleden mogelijk maakt. "De nieuwe tanker heeft twee Boomer-stations, in tegenstelling tot slechts één op zijn voorganger", beschrijft majoor N. "Het extra station zorgt voor een optimale trainingsomgeving".


"De piloten van het nieuwe platform kunnen de geplande tanktijd invoeren en het vliegtuig bereidt zich automatisch voor door de hoeveelheid benodigde brandstof te berekenen en deze tussen tanks over te brengen. Veel vliegtuigbemanningsmissies worden ook geregistreerd in de systemen van het vliegtuig", vervolgde Maj. N. "De nieuwe tanker heeft ook camera's waarmee de Boom Operator een breder kader kan zien dan de 'Re'em'".


"Een maand geleden hadden we de eer om de eerste buitenlandse bemanning te zijn die in de KC-46 vloog. We kregen brandstof van een KC-46, tankten twee vliegtuigen bij en tankten nog een KC-46 bij", vertelde majoor N. " We bezochten het squadron en leerden over het integratieproces, het onderhoud en de instructiemethodes van de vliegtuigen. We hebben een groot deel van de mogelijkheden van het vliegtuig ervaren en gezien hoezeer dit vliegtuig is aangepast aan ons huidige en toekomstige slagvel

65 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page