top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: De Israëlische startup die fysiotherapie leuk maakt


BoBo Balance biedt een leuk, gegamificeerd alternatief voor meer traditionele fysiotherapiesessies. Foto door Micha Brikman via ISRAEL21C


Denk aan fysiotherapie en de geest dwaalt af naar alledaagse bewegingen, eindeloze herhalingen en een discipline van staal. Maar nu kan het ook afdwalen naar een coole activiteit om te delen met familie en vrienden, met dank aan een Israëlische startup die vastbesloten is om van voor onszelf zorgen een echte ervaring te maken.


BoBo Balance is in 2017 opgericht door twee fysiotherapeuten met een heel duidelijk doel voor ogen: trainingen aantrekkelijker en leuker maken.


"Het grootste probleem met revalidatie is dat mensen het verwaarlozen en het niet doen omdat het saai en pijnlijk is", legt Haran Anjioni, medeoprichter en VP R&D van BoBo Balance aan ISRAEL21C uit.


Om dit fenomeen tegen te gaan, begon de startup met gamificatie van fysiotherapie door een balansbord te koppelen aan games die al online beschikbaar zijn.


"We maakten er een uitdagend spel van met een score, en in plaats van aandacht te schenken aan hun pijn of verveling, begonnen de patiënten zich te concentreren op hoe ze de hoogste score konden halen met snowboarden of autoracen", zegt Ajioni.


De gamified ervaring van BoBo Balance verschuift de PT-focus van verveling en pijn naar plezier en betrokkenheid. Foto door Yoav Alon via ISRAEL21C


“We begrepen dat we de kracht van technologie kunnen gebruiken om mensen aan te moedigen de oefeningen te doen die ze nodig hebben. We hebben veel lagen toegevoegd, op basis van informatie die we hebben verzameld en de revalidatie en therapie die we cliënten bieden.”


Tegenwoordig bestaat Bobo uit een draagbare sensor die aan een balansbord of een ander deel van het lichaam kan worden bevestigd om te helpen bij het doen van oefeningen op basis van protocollen die zijn ontwikkeld door de fysiotherapeuten.


Het wordt al gebruikt in 5.000 klinieken over de hele wereld, waaronder HMO en legerklinieken hier in Israël, en door 15.000 klanten die het als thuisapparaat gebruiken.


Valpreventie

Onlangs heeft het bedrijf zijn focus verlegd van revalidatie naar preventie en heeft het product een extra rol gekregen als trainer voor valpreventie.


Vallen onder ouderen is "tegenwoordig een regelrechte epidemie over de hele wereld", zegt Yair Agami, Chief Marketing Officer van BoBo tegen ISRAEL21C.


Het BoBo-apparaat kan het evenwicht meten met behulp van een bewegingssensor. Foto door Yoav Alon via ISRAEL21C


"Als een persoon valt, is er een zeer grote kans dat ze in het ziekenhuis belanden, en in veel gevallen verandert de hele levensstijl van een persoon, van onafhankelijk naar afhankelijk."


Wetende dat gebruikers mogelijk technologische barrières hebben, vereenvoudigde Bobo het proces. Toch gebruiken 65-plussers al minstens tien jaar smartphones, "dus zijn ze gewend om met apps te werken", merkt Agami op.


"In tegenstelling tot een 'dom' apparaat hebben we de mogelijkheid om de balans te meten met behulp van een bewegingssensor", legt hij uit. "We kunnen in feite de verbetering of het niveau van iemands evenwicht evalueren."


Agami zegt dat de kwestie van gamificatie ook superbelangrijk is.


“Uit onderzoek blijkt dat de betrokkenheid omhooggaat als je games speelt, omdat je niet het gevoel hebt dat je hard werkt. Als ik op een balansbord sta en aan het spelen ben, werk ik aan evenwichtsgebieden zonder me te vervelen”, zegt hij.


“Tijdens het spelen creëer je zelf een training van een hoger niveau doordat je uit balans raakt en alle systemen in een verhoogd tempo werken”, vult Anjioni aan. "Het maakt de sessie effectiever en de ervaring langer en belangrijker."


Een lachende ruimte

Het bedrijf bestaat uit 10 werknemers, allemaal gevestigd in Israël, en heeft $ 2,4 miljoen opgehaald bij engeleninvesteerders. De feedback van gebruikers, zegt de bedrijfsleiding, was geweldig.


“Klinieken voor fysiotherapie zijn er dol op omdat het ervoor zorgt dat patiënten met een glimlach vertrekken. Het maakt van de hele behandelkamer een meer lachende ruimte”, merkt Agami op.


"We hebben ook voorbeelden van nogal wat grootmoeders wiens kleinkinderen ermee spelen", voegt hij eraan toe. "Er is een echt intergenerationeel gebruik van het product en plotseling kunnen grootouders met hun kleinkinderen spelen op het digitale platform waaraan ze gewend zijn."


Het product van BoBo wordt door klanten intergenerationeel gebruikt. Foto door Yoav Alon via ISRAEL21C


In de toekomst is BoBo van plan om verder uit te breiden op het gebied van valpreventie bij ouderen.


"Het is een hele wereld en we hebben net de oppervlakte bekrast", zegt Anjioni.


“Ons product wordt al gebruikt om de oudere bevolking aan het oefenen te krijgen, maar we gaan verder met een oplossing die valpreventie omvat – van het identificeren van de fysieke mogelijkheden van de persoon die aan het trainen is en het rangschikken ervan tot het aanbieden van een training op maat. hun behoeften gecombineerd met vragenlijsten die zullen helpen bij het oplossen van alle risicofactoren om hen heen.”


BoBo Balance richt zich op valpreventie bij ouderen en het bieden van een holistische aanpak van het probleem. Foto door Yoav Alon via ISRAEL21C


"Of het nu gaat om waar ze wonen en hoe hun huis is ingericht, welke obstakels ze elke dag tegenkomen, hun algemene gezondheid of de medicijnen die ze gebruiken - we bouwen een systeem dat in staat zal zijn om valrisico's te identificeren, aan hun mogelijkheden en waar nodig relevante partijen waarschuwen als er hulp nodig is in de vorm van een stok, of bij het herinrichten van het huis, of een arts om medicijnen aan te passen.”


Over het algemeen, zegt hij, "willen we het risiconiveau verlagen met een meer holistische benadering met behulp van ons apparaat."


Klik hier voor meer informatie.


58 weergaven0 opmerkingen
bottom of page