top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: Hadassah ziekenhuis start behandeling met protonbestraling van kankerpatiënten


Foto P-cure


Voor het eerst in Israël kan Hadassah Medical Organization (HMO), in samenwerking met het Israëlische bedrijf P-Cure, nu baanbrekende experimentele behandeling met protonenbestraling bieden aan kankerpatiënten.


Deze behandeling is nauwkeuriger en efficiënter, veiliger en heeft minder bijwerkingen dan elke andere behandeling die tot nu toe beschikbaar was.


In het verleden moesten Israëlische patiënten die protonenbestraling wilden ondergaan, voor een lange behandelingsperiode naar het buitenland vliegen en de hele procedure zelf financieren tegen een geschatte kostprijs van $ 100.000.


Rena Vahanish , een kankerpatiënt met pijnlijke en complexe tumoren in haar nek en mond die de hoop al had verloren nadat andere behandelingen hadden gefaald, werd geselecteerd als de eerste ontvanger van deze nieuwe behandeling in het Hadassah-ziekenhuis in Ein Kerem.


“Toen ik hoorde dat er een innovatieve behandeling bestaat die minder pijnlijk en gerichter is dan de behandelingen die ik tot nu toe heb ondergaan en dat het mogelijk is om deze voor het eerst in Israël te ondergaan als onderdeel van een klinische proef, besloot ik dat ik zou het nog een laatste kans geven, ' zei Rena.


“De dokter die mij tijdens mijn ziekte gedurende meerdere jaren heeft verzorgd, prof. Aron Popowitzer uit Hadassah, koos mij uit om de behandeling te ondergaan. Ik ben hem en het Hadassah-ziekenhuis zeer dankbaar voor deze beslissing. Nu ben ik optimistischer en mijn zoon en dochter, die me bij elke behandeling en elk onderzoek hebben vergezeld, zijn niet minder enthousiast.”


“Rena's toestand is goed. Haar behandeling verloopt naar tevredenheid”, zegt prof. Popovitzer, directeur van het Sharett Institute of Oncology . “Het is een reeks behandelingen waarbij gebruik wordt gemaakt van de meest innovatieve technologie. De knapste koppen van Hadassah en P-Cure werken al jaren. We zijn allemaal enthousiast over de eerste patiënt die hier, in de staat Israël, een dergelijke behandeling krijgt.”


Achtergrond van deze klinische studie:


Dr. Jon Feldman, Chief Medical Physicist bij Hadassah (l) met Dr. Michael Marash, CEO van P-Cure. Foto via Hadassah


De samenwerking tussen P-cure en Hadassah Ein Kerem Medical Center heeft geresulteerd in het opzetten van de noodzakelijke infrastructuur voor gezamenlijke klinische ontwikkeling. Zo zullen voor het eerst in Israël behandelingen met protonenbestraling mogelijk zijn voor kankerpatiënten die in aanmerking komen voor een behandelingsonderzoek. Bovendien wordt de klinische proef gratis uitgevoerd voor het ziekenhuis en de patiënten zelf. Met goedkeuring door de FDA vormt dit een zeldzame kans om een ​​innovatieve behandeling toegankelijk te maken voor de Israëlische patiënt.


P-Cure is opgericht in 2007 en ontwikkelt, produceert en installeert protonenbestralingssystemen voor de behandeling van kanker. Het bedrijf benadrukt dat meer dan de helft van de kankerpatiënten wereldwijd wordt behandeld met bestralingstherapie als een enkele behandeling of in combinatie met chirurgie of medicamenteuze behandelingen, waarbij de overgrote meerderheid van de bestralingsbehandelingen wordt uitgevoerd met röntgenstralen.


Ondanks het wijdverbreide gebruik is het gebruik van röntgenstralen niet gericht en veroorzaakt daarom ook veel bijwerkingen en schade aan gezond weefsel rond de kankergezwel. Nauwkeurigere en veiligere bestraling is mogelijk met de nieuwe technologie van protonenbundeltherapie in plaats van röntgenstralen. Hierdoor is de behandeling effectiever en zonder bijwerkingen.


Behandeling met protonenstraling heeft een groot klinisch potentieel, maar momenteel heeft slechts ongeveer 1% van alle ziekenhuizen wereldwijd deze innovatieve technologie toegepast. De lage acceptatiegraad komt voort uit de omvang van de bestaande projectiesystemen, de benodigde ruimte in het onroerend goed en de enorme kosten voor het opzetten en bedienen van deze systemen.


Foto via P-cure


P-Cure heeft innovatieve technologie ontwikkeld om de systeemomvang te minimaliseren en de klinische mogelijkheden te verbeteren. Zo biedt het bedrijf oncologieafdelingen de mogelijkheid protonenbehandelingen uit te voeren tegen een beduidend lagere prijs dan de alternatieven. Bovendien vormt de in Israël ontwikkelde technologie een doorbraak en bevordert het de nationale trots om protonenbestralingstherapie toegankelijk te maken voor kankerpatiënten.


In de afgelopen jaren heeft het bedrijf een ontwikkelings- en productiecentrum opgericht aan de rand van Modi'in, waar de klinische proef zal plaatsvinden in samenwerking met Hadassah-experts. Tegelijkertijd heeft het een productiefaciliteit in China opgezet om het Verre Oosten te ondersteunen.


Hadassah directeur-generaal, prof. Yoram Weiss:“Ik ben erg blij dat we het moment hebben bereikt waarop we voor het eerst de behandeling van onze patiënten lanceren als onderdeel van een klinische studie, samen met P-Cure, met wie we al enkele jaren nauw samenwerken.


De nauwe samenwerking tussen onze professionals, waaronder oncologiespecialisten, fysici, verpleegkundigen en artsen, en het P-Cure-team heeft ons geleid tot het mogelijke klinische gebruik van dit unieke systeem. Bovendien zullen we als onderdeel van de klinische proef protonenbestraling kunnen geven aan patiënten in de staat Israël – die tot nu toe voor behandeling naar het buitenland moesten reizen, wat het Israëlische systeem zeker ook ten goede zal komen. Daarnaast is de mobilisatie van Hadassah om een ​​Israëlisch bedrijf te promoten dat een 'blauw-wit' product heeft ontwikkeld dat wereldwijd op de markt zal worden gebracht, niet minder belangrijk.”


Dr. Michael Marasch, CEO van P-Cure : “Hadassah en P-Cure maken radiotherapie op basis van protonen toegankelijk voor alle patiënten die radiotherapie nodig hebben. De patiënten krijgen een gerichte behandeling zonder schade aan nabijgelegen gezonde organen en bijwerkingen. Het systeem weet de tumor zelf te identificeren en erop te focussen en zelfs veranderingen die in de tumor optreden te identificeren – zelfs de kleinste – en kan de behandeling daarop richten.”


Directeur van het Sharett Institute of Oncology in het Hadassah Medical Center, prof. Aron Popovitzer: “Dit is de eerste behandeling in zijn soort die in Israël wordt gegeven. We starten in de eerste fase met patiënten die geen andere behandelmogelijkheid hebben of patiënten met tumoren die te dicht op strategische plekken in het lichaam zitten en daardoor niet regulier bestraald kunnen worden. Dit zijn patiënten met KNO-kanker en recidiverende hersenkanker. Het Hadassah-team begeleidt het proces en leidt het veld van natuurkundigen en de vele medische beslissingen die bij het project horen. Binnen korte tijd zullen we beginnen met behandelingen ten behoeve van kankerpatiënten in Israël.”
108 weergaven1 opmerking

1 Comment


HansLa23+
May 18, 2023

Hopelijk helpt het Rena 🙏

Like
bottom of page