top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: Israëlische cybertech startup Cyviation wil onze vliegtuigen veilig houden

Screenshot van cyviation.aero via ISRAEL21c


Als u ooit een mooie vliegreis heeft gemaakt, weet u dat moderne vliegtuigen wonderen van technologie en gemak zijn (in schril contrast met de preflight-ervaring van als vee met een nekkussen door het vliegveld schuifelen, eindeloos wachten om aan boord te gaan van het luxe vliegtuig) vliegende buis).


Hoewel de nieuwste vormen van luchtvervoer zijn uitgerust met geavanceerde systemen die de operaties stroomlijnen, de efficiëntie vergroten en de passagierservaring verbeteren, vergroot hun grotere afhankelijkheid van digitale systemen de kwetsbaarheid voor cyberaanvallen.


De afgelopen jaren hebben incidenten van cyberaanvallen gericht op de luchtvaartindustrie de urgentie onderstreept van het verbeteren van de cyberbeveiligingsmaatregelen voor vliegtuigen.


Van vluchtverstoringen als gevolg van malware-infecties tot potentiële kapingsscenario's georkestreerd door kwaadwillige actoren – zoals eerder in februari plaatsvonden, toen hackers probeerden twee El Al-vliegtuigen over te nemen die boven Somalië vlogen – de gevolgen van dergelijke aanvallen zijn verstrekkend en potentieel catastrofaal.


Cyviation , een Israëlisch cyberbeveiligingsbedrijf dat zich richt op de bescherming van vliegtuigen, loopt sinds de oprichting in oktober 2021 voorop in deze strijd. 

Oorspronkelijk opgezet als een non-profit onderneming met Israel Aerospace Industries als aandeelhouder, veranderde Cyviation snel in een particuliere entiteit met een missie om de vliegveiligheid te verbeteren door middel van cyberdefensie.


Cyber-door-ontwerp

Cyviation CEO Avi Tenenbaum benadrukt de prevalentie van verouderde systemen die nog steeds in gebruik zijn aan boord van commerciële vliegtuigen die decennia vóór de komst van cyberdreigingen zijn ontworpen.


“We moeten het hele concept veranderen en het cyber-by-design maken, omdat je geen patches en patches en patches kunt maken op apparatuur die heel oud is”, zegt hij tegen ISRAEL21c.


"Sommige commerciële vliegtuigen die vandaag de dag vliegen, gebruiken Windows 7 of zelfs Windows NT uit 1993, allerlei dingen die geen enkele cyberbeveiliging hebben."


Tenenbaum beschrijft de verschillende aanvalsvectoren die Cyviation heeft geïdentificeerd. Een van de belangrijkste risico's zijn de gegevens van passagiers die worden bewaard door de entertainmentsystemen aan boord van het vliegtuig, waaronder creditcardgegevens of ander gevoelig materiaal.


“ De gemiddelde aanvaller zal voor ransomware kiezen . De gegevens zijn in het vliegtuig echt niet beveiligd en daarom is er een goede stimulans voor aanvallers om er toegang toe te krijgen”, zegt hij, waarbij hij opmerkt dat het weliswaar niet triviaal is om toegang te krijgen tot deze informatie, maar dat het in veel gevallen een zeer lucratieve onderneming is. hackers.


Cockpit-risico's

“Dan heb je de cockpit”, vervolgt Tenenbaum, terwijl hij dieper ingaat op cyberaanvallen die een bedreiging vormen voor piloten, zoals GPS-spoofing – het misleiden van GPS-ontvangers door valse signalen uit te zenden die authentieke signalen van satellieten nabootsen.

Foto Cyviation


“Alles [in de cockpit] is nu gericht op data. De tussenkomst van de daadwerkelijke piloot is alleen als dat nodig is. Ze zeggen dat de piloot er is om er zeker van te zijn dat alles draait, maar hij mag niets aanraken”, zegt Tenenbaum.


Het is niet gemakkelijk, vooral vanwege de low-tech infrastructuur waarop veel huidige vliegtuigen opereren, maar als een hacker erin slaagt om in de besturing van de piloot te komen, is dat heel slecht nieuws voor degenen aan boord.


“Als je vanuit cyberperspectief de cockpit betreedt, neem jij de controle over de vlucht. Je kunt de vlucht vanuit de lucht laten vallen. Je kunt de cursus omleiden. Je kunt veel slechte dingen doen.”SkyRay

Om de veelheid aan voorkomende kwetsbaarheden frontaal aan te pakken, hanteert Cyviation een veelzijdige aanpak.


Het nieuwste aanbod, SkyRay , voert kwetsbaarheidsbeoordelingen uit met behulp van digitale tweelingen van vliegtuigmodellen, waardoor de noodzaak van fysieke penetratietests wordt omzeild die de luchtwaardigheid in gevaar zouden kunnen brengen.


Het bedrijf is ook een pionier op het gebied van het integreren van cyberinbreuken in vluchtsimulators om de paraatheid van piloten te vergroten; en het heeft een systeem aan boord ontwikkeld, SkyBeep, dat het personeel in realtime waarschuwt voor een cyberaanval, waardoor mogelijk de gegevens, het geld of zelfs de levens van de mensen aan boord worden bespaard.


“We bouwen een reeks tools op die het vermogen automatiseren om de cyberrisico’s van vliegtuigen te beheersen en hun cyberweerbaarheidscapaciteiten op te bouwen”, zegt Tenebaum.


Kijkend naar elk scenario

Om zijn inspanningen kracht bij te zetten heeft Cyviation onlangs $4 miljoen aan financiering binnengehaald als onderdeel van een grotere ronde, en is van plan een Series A-ronde te lanceren om onderzoek en ontwikkeling, bedrijfsontwikkeling en marketing te stimuleren.


Het 10-koppige bedrijf is gevestigd in Herzliya.


De noodzaak voor geavanceerde cyberdefensie voor vliegtuigen wordt verder onderstreept door projecties van exponentiële groei op de markt voor cyberbeveiliging Technavio voorspelt een substantiële stijging van de marktwaarde tussen 2022 en 2027.


Naarmate luchtvaarttoezichthouders wereldwijd hun inspanningen opvoeren om strengere cyberbeveiligingsnormen af ​​te dwingen , wordt de behoefte aan proactieve defensiestrategieën zelfs nog urgenter.


“Naar mijn mening zal niet elk vliegtuig vatbaar zijn voor een terreuraanval. Maar alle vliegtuigen zullen vatbaar zijn voor financieel gemotiveerde cyberaanvallers”, zegt Tennenbaum. “Daarom kijken we naar elk soort scenario, aanpak en netwerk.”


De kat-en-muisconcurrentie tussen hacker en cybersecurity-expert zal alleen maar uitgebreider worden naarmate er nieuwe technologieën opduiken, maar nu bedrijven als Cyviation uitgebreide verdedigingsmechanismen bieden, kunnen passagiers comfortabeler vliegen – tenminste totdat de man op de stoel bij het raam behoefte heeft aan ze moeten bewegen zodat hij weer naar de badkamer kan.


Voor meer informatie, klik hier


241 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page