top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: Kan deze Israëlische startup zonne-energie op waterbasis werkelijkheid maken?


Het maritieme zonnepark van Xfloat. Foto met dank aan Xfloa via ISRAEL21c


Toen tech-ondernemer Ran Alcalay en zijn neef Avi een flagrante fout ontdekten in fotovoltaïsche (PV) zonne-energietechnologieën, besloten ze dat ze een manier moesten vinden om het te repareren.


Het probleem was vrij eenvoudig uit te leggen: traditionele PV-technologie kan niet volledig worden benut op watermassa's.


De neven begrepen al vroeg dat zonne-energie op waterbasis de toekomst is, vooral nu ontwikkelaars geen ongebruikte grond meer hebben voor zonneparken en hun zinnen hebben gezet op maritieme oplossingen.


De weg van het water

Zo begon het verhaal van Xfloat . Xfloat, opgericht door Ran en Avi in ​​2018, is erin geslaagd een innovatief systeem te ontwikkelen waarmee zonnepanelen op het water kunnen worden genavigeerd om hun energieopbrengst te maximaliseren.


"Met behulp van deze [tracking] -technologie kunnen we tot 20 procent meer energie opwekken per zonne-energiepaneel", vertelt Ran aan ISRAEL21c, eraan toevoegend dat dit is wat op de grond gebaseerde PV-technologie de meest kostenefficiënte manier maakt om vandaag hernieuwbare energie op te wekken.


“Je kunt een tracker op een paneel slaan en via hetzelfde paneel wekt hij maximale energie op. Dit verlaagt de kosten aanzienlijk. Op het water kon dat tot nu toe niet.”


Onder de eerste investeerders in het bedrijf waren de Israel Innovation Authority , het Spaanse waterbedrijf MIYA, technologiegigant Synergy en een groep particuliere investeerders.


Bij Xfloat werken 14 mensen, naast onderaannemers. Onder de werknemers bevinden zich marine-ingenieurs - sommigen van hen Israëlische marineveteranen - evenals experts op het gebied van kunstmatige intelligentie en zonne-energie.


"Het mechanisme dat we hebben gecreëerd, is ons intellectueel eigendom", zegt Alcalay tegen ISRAEL21c.


Negen maanden geleden opende Xfloat pilot-watergebaseerde zonneparken in het noorden van Israël.


Generatie B

Alcalay geeft toe dat Xfloat niet het eerste bedrijf is dat zonnepanelen op een watermassa installeert, maar hij omschrijft de voorgangers als "Generation A" in tegenstelling tot Xfloat's "Generation B" smart farms.


"In tegenstelling tot andere energiebedrijven op nutsschaal die werken met motoren die aan de grond zijn verankerd, gebruiken wij hydrostatica om beweging te creëren met behulp van gecontroleerde drijftanks", zegt hij.


“Vervolgens kunnen we met behulp van een gecentraliseerd waterbeheermechanisme het drijfvermogen van de tanks veranderen. De tanks veranderen van locatie en we volgen hun beweging om de zonnepanelen in de juiste positie te plaatsen [om de panelen maximale energie te laten produceren].”De proefzonneparken van Xfloat zijn al begonnen met het commercieel opwekken van energie. "De eenvoud van ons mechanisme zorgt voor een gemakkelijke uitbreiding van de boerderijen van pilootniveau tot industriële schaal - om honderden megawatt te genereren."


Het bedrijf gebruikt ook zijn data- en AI-professionals om de waardevolle informatie die het van de proefboerderijen ontvangt te controleren en te beheren. “We hebben alle mechanismen voor data-acquisitie en -verwerking zelf ontwikkeld. Daardoor hebben we nu een pool van kennis die niemand anders heeft.”


Alcalay voegt eraan toe dat het constante dieet van gegevens het systeem leert hoe het efficiënt kan reageren op veranderende omgevingen, zoals windbelastingen. Dit soort systemen bestaan ​​al, maar werken alleen op de grond. "We zijn de eersten die het op water laten werken."


Heet goedje

De technologie van drijvende fotovoltaïsche cellen (FPV) is nu een hot commodity. Alcalay zegt dat grote conglomeraten op het gebied van hernieuwbare energie op zoek zijn naar veelbelovende bedrijven in deze branche om FPV in waterkrachtcentrales op te nemen.


Waterkracht is momenteel de krachtigste producent van hernieuwbare energie ter wereld - zij het niet de goedkoopste - en specialisten theoretiseren dat het toevoegen van zonneparken aan waterkrachtcentrales om op hetzelfde onderling verbonden netwerk te werken de energieproductie veel efficiënter zou maken.


“We werken samen met grote bedrijven en proberen pilots op te zetten op het gebied van hybride [waterkracht en zonne] energie. Wat ons het voordeel geeft, is dat niemand anders er eerder in is geslaagd om een ​​slimme [op water gebaseerde] zonne-energievoorziening te creëren.”


Derde pijler

In de branche wordt FPV "de derde pijler" genoemd, als aanvulling op PV-technologie en zonnesystemen op daken. FPV is momenteel de minst kostenefficiënte van alle drie.


Volgens Alcalay is het echter afwachten. Hij zegt dat deze sector niet alleen een integraal onderdeel zal worden van het hydro-elektrische veld, maar dat de groei van zonnepanelen uiteindelijk naar de zee zal verschuiven naarmate het beschikbare land schaarser wordt.


“FPV is geen alternatief voor de andere twee; het is een extra hulpmiddel voor de energieverslindende markt om meer energie op te wekken”, legt hij uit.


Alcalay zegt dat de implementatie van het Xfloat-mechanisme ook een langere levensduur zou geven aan op water gebaseerde zonneparken "die minimale reparaties vereisen", wat op de lange termijn ook de kosten zal verlagen.


"Met onze technologie en onze expertise hebben we een ongekende kans om de leidende figuur in deze branche te worden."


Klik hier voor meer informatie.

88 weergaven0 opmerkingen
bottom of page