top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: Rambam-artsen voeren levensreddende operatie uit in Ethiopië – ondanks stroomuitval


Op de foto: een operatie uitvoeren met zaklampen van smartphones in de operatiekamer van het St. Peter's Hospital in Ethiopië. Foto: Met dank aan Dr. Vasila Rechea.


Een algemene stroomstoring onderbrak de levensreddende operatie die in Ethiopië werd uitgevoerd door een delegatie van chirurgen van Rambam Health Care Campus. De ventilator stopte en de lichten gingen uit. Het snelle denken van de artsen en de zaklampen van de mobiele telefoon zorgden ervoor dat de procedure bij hun driejarige patiënt succesvol kon worden afgerond.


Vorige week voerde een humanitaire delegatie van Rambam Health Care Campus (Rambam) chirurgische ingrepen uit bij patiënten in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië. Tijdens zo'n operatie was er een plotselinge black-out - er was een algemene stroomstoring geweest en gedurende 15 lange minuten startte de back-upgenerator. In minder dan een minuut reageerden de Israëlische en Ethiopische medische teams, waarbij ze met het licht van hun mobiele telefoons op de plaats van de operatie flitsten, terwijl anderen handmatig lucht in de neus van hun kleine patiënt begonnen te pompen omdat de elektrische ventilator ook niet meer werkte.


"Stroomuitval maakt deel uit van het leven in deze landen", zegt Dr. Yotam Shkedy, directeur van Rambam's Otorhinolaryngology-Head and Neck Surgery Unit en hoofd van de medische delegatie, "maar meestal is er een back-upgenerator die automatisch wordt ingeschakeld. Dat is in dit geval niet gebeurd. We moesten ons snel aanpassen omdat onze jonge patiënt op de operatietafel lag en we midden in de procedure zaten.”


Binnen enkele seconden ging de operatie verder onder het licht van de chirurgische koplamp van Dr. Shkedy en de zaklampen van de smartphone van iedereen die rond het bed van de patiënt stond. Omdat ook de elektrische ventilator was gestopt, begon het Ethiopische anesthesieteam, bijgestaan door dr. Vasile Recea, adjunct-directeur van de anesthesieafdeling van Rambam, met handmatige beademing. De chirurgische procedure duurde meer dan vijftien minuten onder deze omstandigheden, totdat de stroom terugkeerde. Zelfs toen ging de operatie door totdat deze succesvol was afgerond."Veel gedachten komen bij je op als je in derdewereldlanden werkt, maar werken in een operatiekamer zonder elektriciteit kwam nooit bij me op", deelt Dr. Shkedy. "Gelukkig is het leven van onze patiënt nooit in gevaar geweest, ondanks de stroomstoring."

Een samenwerking tussen Rambam en het St. Peter's Hospital in Addis Abeba begon ongeveer een jaar geleden, toen Dr. Shkedy naar het Afrikaanse ziekenhuis ging voor humanitaire activiteiten op het gebied van hoofd-halschirurgie. Een team van St. Peter's bezocht Rambam ongeveer drie maanden geleden en een week geleden stuurde Rambam nog een delegatie vrijwilligers naar het ziekenhuis om uitgebreide diensten aan te bieden, waaronder hoofd- en nekchirurgie en gynaecologische behandelingen.


De huidige delegatie bestond uit Dr. Shkedy, Dr. Recea, Dr. Nir Haya, directeur van de afdeling gynaecologie in Rambam, en Avivit Nitka, de coördinerende verpleegkundige voor hoofd-halschirurgie. Tijdens hun verblijf in Addis Abeba hebben de leden van de delegatie tientallen lokale patiënten behandeld en meer dan tien operaties uitgevoerd.

"We houden van ons beroep, maar uit de dagelijkse routine stappen in een andere realiteit, een realiteit die vaak buiten de gebaande paden moet denken of een operatie moet uitvoeren onder het licht van een chirurgische koplamp, geeft ons proportie en veel voldoening," Dr. Shkedy vat de laatste activiteit samen, "vooral als er weer een operatie met succes is afgerond en we hulp hebben geboden aan degenen die het nodig hadden."
65 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page