top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEOS: Demonstraties in heel Israël; auto rijdt op demonstranten in

Screenshot nadat auto op demonstranten was ingereden in Tel Aviv


Tienduizenden Israëli's gingen zaterdagavond door het hele land de straat op om op te roepen tot vervroegde verkiezingen en tot het bereiken van een onmiddellijke overeenkomst door de Netanyahu-regering om de vrijlating van de 133 gijzelaars die zich nog in Gaza bevinden veilig te stellen.


Demonstranten verzamelden zich in Tel Aviv, Jeruzalem, Be'er Sheva, Haifa, Caesarea en meer locaties in Israël.


Tijdens de belangrijkste bijeenkomst in het centrum van Tel Aviv, die door tienduizenden werd bijgewoond, staken demonstranten verschillende branden aan, die snel door de politie werden geblust.


Er was ook sprake van een auto die in Tel Aviv op demonstranten inreed waarbij vijf demonstranten gewond raakten, een incident dat leidde tot brede veroordelingen en zorgen over de toenemende maatschappelijke spanningen naarmate de oorlog die werd gelanceerd als reactie op de Hamas-aanval voortduurde.


Volgens een schatting van Channel 13 News protesteerden zaterdagavond zo'n 45.000 mensen in Tel Aviv, terwijl de organisatoren beweerden dat er 100.000 aanwezigen waren. Duizenden anderen sloten zich aan bij de oproep tot nieuwe verkiezingen in Jeruzalem, Haifa en enkele tientallen andere steden en dorpen in het hele land, waaronder Caesarea, waar demonstranten zich verzamelden buiten het privéhuis van premier Benjamin Netanyahu.De politie arresteerde één demonstrant en liet anderen met geweld vrij toen de menigte zich terugduwde. Demonstranten scandeerden 'Politie, politie, wie bewaakt u precies', en 'Ben-Gvir is een terrorist'.


In Tel Aviv zongen groepen demonstranten met Israëlische vlaggen en borden tegen de huidige regering “Elad, het spijt ons”, rouwend om de gedode gijzelaar Elad Katzir, wiens lichaam werd teruggevonden tijdens een operatie die eerder op de dag door de IDF was aangekondigd. Het leger zei dat Katzir half januari werd vermoord door de Palestijnse Islamitische Jihad.


Onder de sprekers die de demonstranten toespraken die vervroegde verkiezingen op het Democratieplein eisten, bevonden zich overlevenden en getuigen van de door Hamas geleide wreedheden van 7 oktober, waarbij Palestijnse terroristen 1.200 mensen doodden en 253 gijzelaars namen, van wie er ongeveer 130 in Gaza achterblijven en niet allemaal in leven zijn.


Anat Gilor, een van de oprichters van kibboets Holit in de Negev, vertelde de menigte dat ze op 7 oktober geen hulp kreeg van de regering toen ze zich in de veilige kamer van haar huis verstopte voor terroristen die door haar gemeenschap raasden en vijftien mensen doodden.

“Mijn verdediging, mijn veiligheid, mijn vertrouwen werd weggenomen, alles wat ik als vanzelfsprekend beschouwde, werd weggenomen. En niemand kwam zich verontschuldigen”, zei ze tegen de duizenden demonstranten in de menigte. De kibboetsnik eiste nieuwe verkiezingen en zwoer dat ze “de rest van haar leven” de regering nooit zou vergeven voor haar reactie op de aanval van Hamas.


Nadat de toespraken op het Democracy Square waren geëindigd, marcheerden massa's demonstranten naar Begin Street, waar schermutselingen uitbraken tussen de politie en enkele demonstranten. Tijdens de botsingen was The Times of Israel er getuige van dat een demonstrant met geweld werd gearresteerd.


Bij één agent werd haar neus gebroken door een demonstrant die door een andere agent werd geduwd, achterover viel en per ongeluk haar gezicht sloeg met zijn elleboog.


Demonstranten marcheerden later naar het gebouw van de Histadrut, de grootste vakbond van Israël, om van voorzitter Arnon Ben-David te eisen dat hij zou oproepen tot een algemene staking. De politie kwam in botsing met demonstranten nadat ze weigerden het gebied te verlaten.Honderden mensen protesteerden ook op het Parijse Plein in het centrum van Jeruzalem. Sharon Sharabi, wiens broer Yossi in gevangenschap werd ontvoerd en vermoord en andere broer Eli nog steeds wordt gegijzeld, zei dat de overeenkomst tussen de staat en zijn burgers “op 7 oktober werd geschonden. Het maakt niet uit of ze religieus of seculier zijn, rechts of links, Asjkenazisch of Sefardisch.”


In de kuststad Caesarea verzamelden honderden demonstranten zich en marcheerden naar de privéwoning van Netanyahu.


Voormalig Mossad-chef Danny Yatom sprak tijdens de demonstratie en beschuldigde Netanyahu ervan de oorlog in Gaza te verlengen, omdat "het hem lijkt dat zolang de wapens brullen het gemakkelijker voor hem is om zijn strafproces te 'ontbinden'." Yatom beschuldigde Netanyahu er ook van dat hij de vrijlating van de gijzelaars niet als de voornaamste taak van de regering ziet.


338 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page