top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Voor 16e week opnieuw honderdduizenden demonstranten door heel Israël


Eigen foto


Opnieuw gingen zaterdagavond door heel Israël honderdduizenden de straat op om te demonstreren tegen de juridische hervormingen en voor behoud van de democratie.


Bij de protesten van zaterdag spraken nabestaanden van familieleden, een overlevende van de Holocaust, ex-militaire functionarissen en zelfs een prominente Amerikaanse joodse leider. Voorafgaand aan de herdenkingsdag van de gevallen soldaten in het land, zeiden nabestaanden dat hun dierbaren niet stierven tijdens de oorlogen van Israël om ervoor te zorgen dat Israël niet langer een democratie zou zijn.


In Netanya werd de demonstratie geopend door een rabbijn die het havdala gebed uitsprak, het gebed waarmee de Shabbat wordt beëindigd en de nieuwe week wordt ingeluid.Dit maakt een einde aan het verhaal van de regering dat alleen "linkse demonstranten" de straat op gaan. Het valt op dat er vele honderden mensen met keppeltjes in Netanya aan de demonstraties deelnemen.


Voor het eerst tijdens de protesten tegen de regering sprak een prominente Amerikaanse Joodse leider de massale menigte toe in het Engels, alweer een primeur. Sheila Katz, CEO van de Nationale Raad van Joodse Vrouwen, zei in haar toespraak: "Dit is ook onze strijd!" In een "duidelijke boodschap aan Amerikaanse joden" riep Katz haar mede-Amerikanen en Israëli's op om "van de bank af te komen en de straat op te gaan", want waar de demonstranten voor vechten gaat niet "over zogenaamde justitiële hervormingen. Het gaat om democratie."


Ze beëindigde haar toespraak door te zeggen dat de Israëlische demonstranten een goed voorbeeld zijn van de strijd voor vrijheid. "Jullie, het volk van Israël, zijn onze of la'goyim - een licht voor de naties, die de wereld laten zien wat het betekent om voor vrijheid te vechten. We zitten hier samen in.


Voormalig hoofd van de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet, Yuval Diskin, sprak ook tijdens het protest en zei dat "nooit een regering in Israël bestond uit zoveel racisten, homofoben, voormalige veroordeelden en dienstplichtontduikers."


In Jeruzalem marcheerden duizenden naar Paris Square, in de buurt van de ambtswoning van de premier, vanaf hun gebruikelijke verzamelpunt op zaterdagavond buiten de residentie van de president.


Onder de sprekers zei voormalig Likud-minister Limor Livnat dat de coalitie probeerde een verandering van het regime op te leggen en "het Hooggerechtshof te castreren".

In Beersheva riepen demonstranten de regering op om extreemrechtse minister Ben Gvir niet naar de dodenherdenking te zenden in Beersheva als afgevaardigde van de regering. Ben Gvir heeft nooit in de IDF gediend omdat hij in zijn jeugd door het leger was afgewezen wegens extremistische activiteiten, en is niet de persoon die moet spreken op de herdenking van de gesneuvelden, is hun argument.


Ben Gvir zelf heeft gezegd dat "hij hoopt de nabestaanden te omhelzen".


Sommige families hebben gezegd de dagen voor dodenherdenking naar de graven van hun dierbaren te gaan om confrontaties met politici te voorkomen.93 weergaven1 opmerking

1 Comment


R Thomasson
R Thomasson
Apr 23, 2023

Als ook de Amerikaanse Joden hun steun geven aan de demonstranten voor het behoud van de democratie, en tegen de hervormingen van regering Netanyahu, is het einde al in zicht. De count-down is begonnen. Zonder de steun van Amerikaanse Joden is Netanyahu zo goed als waardeloos. Bibi is geldverslaafde op hetzelfde niveau als een drugsverslaafde. Zij zijn zijn geld dealers.

Like
bottom of page