top of page
  • Barak Ravid

VS drong er bij Israël op aan niet overdreven te reageren op het Pentagon-lek, meldt Barak Ravid


Witte Huis. Screenshot YouTube


De regering Biden probeerde de afgelopen dagen Israëlische functionarissen gerust te stellen dat Washington toegewijd is aan zijn veiligheidsrelatie met Israël, zeiden twee Israëlische functionarissen.


De spanningen laaiden op nadat gelekte details uit vermeende geheime documenten van het Pentagon leken te suggereren dat de VS Israël en zijn andere bondgenoten hadden bespioneerd.

Waarom het ertoe doet: het lek, dat ook gevoelige details van Amerikaans-Israëlisch overleg bevatte, zou grote gevolgen kunnen hebben voor de uitgebreide uitwisseling van inlichtingen tussen Israël en de VS, vooral als Israëlische geheimen het risico lopen te worden gedeeld vanwege enige vorm van inbreuk op de beveiliging. .

  • Amerikaanse functionarissen hebben erkend dat ten minste enkele van de documenten authentieke inlichtingenbeoordelingen lijken te zijn die door het Pentagon zijn opgesteld, maar functionarissen hebben ook gewaarschuwd dat sommige informatie in documenten ook lijkt te zijn "gemanipuleerd". Het ministerie van Justitie heeft een onderzoek geopend naar het lek.

  • Het Witte Huis weigerde commentaar te geven op dit verhaal. Het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Pentagon hebben niet gereageerd op de verzoeken van Axios om commentaar.

Het nieuws sturen: een van de uitgelekte topgeheime documenten bevatte een korte alinea over Israël en vermeende betrokkenheid van Mossad functionarissen bij de protesten tegen de gerechtelijke revisie van de regering.

  • In het document stond dat de beoordeling was gebaseerd op inlichtingen uit berichtenverkeer, wat suggereert dat Amerikaanse inlichtingendiensten naar verluidt hun Israëlische tegenhangers bespioneerden.

  • Axios kon de authenticiteit van het document niet onafhankelijk verifiëren. Het kabinet van de Israëlische premier heeft namens de Mossad een verklaring afgegeven waarin elke betrokkenheid van de dienst bij de protesten wordt ontkend.

Een ander uiterst geheim document dat werd uitgelekt en door Axios werd ingezien, bevatte een Amerikaanse inlichtingenanalyse van het Israëlische beleid met betrekking tot militaire hulp aan Oekraïne en benadrukte dat Amerikaanse druk Israël ertoe zou kunnen brengen meer militaire hulp aan Kiev te verlenen.

  • Het document, dat voor het eerst werd gerapporteerd door de New York Times, bevatte gevoelige details van het Amerikaans-Israëlische overleg over de luchtaanval campagne tegen Iran in Syrië en de zorgen van Israël over de Russisch-Iraanse militaire samenwerking.

  • Axios kon het document niet onafhankelijk verifiëren.

Achter de schermen: Amerikaanse functionarissen hebben via verschillende kanalen contact opgenomen om hun Israëlische tegenhangers te verzekeren dat het het lek onderzoekt, vertelden de twee Israëlische functionarissen aan Axios. Een van de Israëlische functionarissen zei dat functionarissen van het Pentagon er bij hun tegenhangers van het Israëlische ministerie van Defensie op aandrongen niet overdreven te reageren.

  • Ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken spraken de afgelopen dagen ook met hun Israëlische tegenhangers om hen gerust te stellen en zeiden dat de regering-Biden het lek onderzoekt, zei de tweede Israëlische functionaris.

Wat volgt: Eyal Zamir, de directeur-generaal van het Israëlische ministerie van Defensie, zal donderdag een bezoek brengen aan Washington en zal naar verwachting de kwestie bespreken met zijn tegenhangers in het Pentagon, aldus Israëlische functionarissen.

127 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page