top of page
  • Barak Ravid

VS protesteert tegen Israëlische onthulling van geheime ontmoetingen tussen Israël en Libië


Foto's van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen en de Libische minister van Buitenlandse Zaken Najla al-Mangoush. Foto: met dank aan het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken


De regering-Biden protesteerde dit weekend bij de Israëlische regering over het besluit van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken om een ​​recente geheime bijeenkomst te onthullen die hij met zijn Libische tegenhanger had gehouden, vertellen een Israëlische en twee Amerikaanse functionarissen aan Barak Raviod in Axios.


Waarom het ertoe doet: Demonstraties tegen de bijeenkomst zijn uitgebroken in Libië en hebben de kwetsbare, door de VN erkende regering van het land gedestabiliseerd. De regering-Biden is bezorgd dat de onthulling van de bijeenkomst en de onrust die daarop volgde niet alleen de pogingen om de betrekkingen tussen Israël en Libië te normaliseren, zullen ondermijnen, maar ook de inspanningen die met andere Arabische landen worden ondernomen, zullen schaden , evenals de Amerikaanse nationale veiligheidsbelangen, een van de belangrijkste belangen van de VS. zeiden de Amerikaanse functionarissen.


De drijvende kracht achter het nieuws: de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen zei zondag in een verklaring dat hij vorige week in het geheim een ​​ontmoeting had gehad met zijn Libische collega Najla al-Mangoush.

  • Cohen zei dat de bijeenkomst plaatsvond in Rome en werd georganiseerd door de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, die nauwe betrekkingen onderhoudt met beide partijen.

  • Het Libische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de bijeenkomst in een verklaring een "toevallige en onofficiële ontmoeting tijdens een ontmoeting met de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, die geen enkele discussie, overeenstemming of overleg met zich meebracht". Maar al-Mangoush herbevestigde “op een duidelijke en ondubbelzinnige manier het standpunt van Libië ten aanzien van de Palestijnse zaak”, aldus de verklaring.

Stand van zaken: Verschillende politieke partijen in Libië brachten snel verklaringen uit waarin zij de bijeenkomst veroordeelden en eisten dat Al-Mangoush zou worden ontslagen. In heel Tripoli vonden anti-regerings- en anti-Israëlprotesten plaats, waarbij enkele demonstranten het ministerie van Buitenlandse Zaken bestormden.

  • Maandag was al-Mangoush het land ontvlucht en Reuters meldde dat ze uit haar functie was ontslagen.

Achter de schermen: een van de Amerikaanse functionarissen zei dat de regering-Biden begreep dat de ontmoeting tussen Cohen en al-Mangoush een geheime bijeenkomst zou zijn en dat Amerikaanse functionarissen verrast waren toen Cohen dit in een officieel persbericht openbaarde.

  • Een Cohen-assistent beweerde in een gesprek met Axios dat er tijdens de bijeenkomst overeenstemming bestond dat het uiteindelijk openbaar zou worden.

  • Een Amerikaanse functionaris zei echter dat het niet de bedoeling was dat de Libiërs de bijeenkomst openbaar zouden maken.

  • Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, het Libische ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Buitenlandse Zaken reageerden niet onmiddellijk op Axios-verzoeken om commentaar.

Amerikaanse functionarissen spraken zondag met Cohen en andere functionarissen van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken en protesteerden tegen de Israëlische aanpak van de kwestie, aldus de Israëlische en Amerikaanse functionarissen.

  • Cohen vertelde Amerikaanse functionarissen dat hij besloot de verklaring naar buiten te brengen nadat Israëlische media contact met hem hadden opgenomen voor commentaar op de bijeenkomst, aldus de bronnen.

  • Een Amerikaanse functionaris zei dat zelfs als er een lek was geweest, Cohen had kunnen weigeren commentaar te geven.

Het grote plaatje: de regering-Biden werkt al twee jaar om te proberen Libië zover te krijgen dat hij zich aansluit bij de Abraham-akkoorden en de betrekkingen met Israël normaliseert, zeiden de drie Amerikaanse en Israëlische functionarissen.

  • AP meldde eerder dit jaar dat toen CIA-directeur Bill Burns in januari Libië bezocht, hij en premier Abdul Hamid Dbeibah de mogelijkheid bespraken om de betrekkingen met Israël te normaliseren. Dbeibah sloot het niet uit, aldus AP.

153 weergaven0 opmerkingen
bottom of page