top of page
  • Barak Ravid

VS wil gezamenlijke militaire planning met Israël uitvoeren op Iran, schrijft Barak Ravid


Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Screenshot YouTube


De regering-Biden heeft Israël een paar weken geleden het idee voorgesteld om deel te nemen aan gezamenlijke militaire planning met betrekking tot Iran, lieten drie Amerikaanse en Israëlische functionarissen mij weten.


Waarom het ertoe doet: Amerikaanse functionarissen zeggen dat dit Amerikaanse voorstel ongekend is en de militaire samenwerking tussen de VS en Israël aanzienlijk zou kunnen verbeteren.

  • Ja, maar: Israëlische functionarissen hebben het voorstel tot nu toe met argwaan behandeld, uit angst dat het een poging is om "Israëls handen vast te binden" om actie te ondernemen tegen Iran - vooral zijn nucleaire installaties - als de VS bezwaar maken.

  • Een Amerikaanse functionaris zei dat het voorstel "niet gaat over het plannen van een gezamenlijke Amerikaans-Israëlische aanval op het nucleaire programma van Iran".

Achter de schermen: Amerikaanse functionarissen zeiden dat het voorstel naar voren kwam tijdens recente bezoeken aan Israël door de voorzitter van de gezamenlijke stafchefs, generaal Mark Milley, minister van Defensie Lloyd Austin, en CENTCOM-commandant generaal Erik Kurilla.

  • Israël verwierp het idee niet, maar vroeg om opheldering over wat "gezamenlijke militaire planning" in de praktijk betekent, inclusief of dit proces binnen het domein van inlichtingen en scenario's blijft of zich uitstrekt tot het domein van gezamenlijke operaties, zei een hoge Israëlische functionaris.

Een Amerikaanse functionaris zei dat het voorstel bedoeld was als een geruststelling van de Amerikaanse militaire steun aan Israël en op geen enkele manier bedoeld was om de handen van Israël te binden.

  • De Amerikaanse functionaris voegde eraan toe dat een dergelijke gezamenlijke planning betekent dat beide partijen hun plannen voor verschillende onvoorziene omstandigheden delen en dat beide partijen manieren kunnen bespreken om beter om te gaan met verschillende scenario's die zich zouden kunnen ontwikkelen met betrekking tot de activiteiten van Iran in de regio.

  • Het Pentagon en de IDF reageerden niet op verzoeken om commentaar.

Wat ze zeggen: de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Jake Sullivan, probeerde twee weken geleden de Israëlische zorgen te kalmeren in een toespraak voor het Washington Institute for Near East Policy.

  • “We hebben Iran duidelijk gemaakt dat het nooit kan worden toegestaan ​​om een ​​nucleair wapen te verkrijgen. Zoals president Biden herhaaldelijk heeft bevestigd, zal hij de nodige maatregelen nemen om zich aan deze verklaring te houden, onder meer door de vrijheid van handelen van Israël te erkennen', zei hij.

Stand van zaken: Het Witte Huis kondigde vorige week aan dat het Amerikaanse leger zijn defensieve houding in de Golf zal versterken vanwege wat het noemde de toenemende intimidatie van commerciële schepen door Iraanse marineschepen.

  • De Vijfde Vloot van de Amerikaanse marine kondigde ook aan te werken aan een grotere rotatie van schepen en vliegtuigen die patrouilleren in de Straat van Hormuz, een belangrijke scheepvaartroute in de regio.104 weergaven0 opmerkingen
bottom of page