top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

'Waar zijn ze?' - een column van Simon Soesan


Screenshot YouTube


Waar zijn ze dan, die onschuldige Gazanen? Moet ik ze zoeken tussen de dansende, baklava etende en dansende Gazanen, die op 7 oktober de slachtingen, de verkrachtingen en de beestachtige verminkingen van Joden vierden?


Zal ik ze zoeken tussen de juichende Gazanen die de levenloze lijven van Israëli's door de straten van Gaza sleurden, schopten en verminkten?


Zal ik ze zoeken tussen de feestvierende menigten in Gaza die na elke raketaanval gillend van plezier snoepjes uitdelen? Of misschien verder terug in de tijd, op 11 september 2001 die menigten die de straten van Gaza overvloeden?


Wat is dit voor wereld, waar mensen zich op de borst slaan en blij zijn als hun kind zich opblaast in een bus vol Joden? Wat is dit voor wereld, waar mensen schreeuwen dat er niets beter is, er geen grotere eer voor de familie is, om als martelaar te sterven en als dat dan gebeurt, zich beklagen dat ze sterven?


Dacht men nu werkelijk dat je een bijenkorf kunt slaan en je daarna de zielenpiet kunt spelen omdat de bijen achter je aan komen?


Tijdens het vrijlaten van de Israëlische gijzelaars kon men het weer zien: Gazanen die als wilde apen op de Rode Kruis ambulances klommen, stenen gooiden, de gijzelaars verrot scholden – en dat alles gedirigeerd en met toestemming van Hamas?


Is de internationale pers nu echt zo blind of moeten we geloven dat er een duidelijke voorkeur is om Israël én de Joden in een slecht licht te plaatsen? Is iedereen vergeten hoe ons leger de Gazaanse bevolking per stad, wijk en zelfs straat waarschuwt voor bombardementen? Welk ander land, welk ander leger doet zoiets? Welk ander land belt mensen thuis op en waarschuwt ze voor een opkomend bombardement?


Maar toch rapporteert men over zielige Gazanen. Terwijl Hamas expres zonder uniformen vecht – om zo de kans op burgerslachtoffers te verhogen, terwijl Hamas zich op de borst slaat en en zegt bereidt te zijn alle burgers op te offeren, terwijl “onschuldige burgers” uit Gaza de Hamas vervloeken voor hun barbaarse praktijken mogen de Hamas bonzen in een luxe hotel hun geld tellen, beschermt door Qatar.


Nee, ik zoek de onschuldige Gazanen. U weet wel: die Gazanen die een moderne stad wilden opbouwen. Met hotels, winkelcentra, met zwembaden, met luxe wagens. Maar de meesten zijn op 7 oktober meteen gevlucht. Naar Egypte. Zolang het kon.


Want de Arabische landen vinden het allemaal heel erg wat Israel in Gaza doet, maar zijn niet bereid om ook maar één Gazaan onderdak te geven. Met airco uitgeruste tenten, die plaats hebben voor 2 miljoen man, staan kant en klaar bij Mecca, de heilige stad van de Islam. Maar niemand die Gazanen of Palestijnen wil opnemen, het moet wel de ver-van-mijn-bedshow blijven.


Onschuldige Gazanen zijn niet als de onschuldige Nederlanders uit de periode 194-45: minder dan 10 procent van de Nederlanders waren actief bezig tegen de Duitse bezetter. Pas toen in 1945 de geallieerden begonnen te winnen werd iedereen lid van de ondergrondse verzetskrachten.


Dus help mee die onschuldige Gazanen te vinden. Ze zijn voornamelijk in Nederland en in West- Europa.


Want in Gaza wil iedereen sterven.


1.496 weergaven5 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page