top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Weer een pandemie! - Een nieuwe column van Simon SoesanHet wordt weer lachen in November. We gaan weer kiezen. Hebben we al eerder gedaan de laatste jaren, maar we leren het maar niet: de status quo blijft dat 50% van de kiezers in de grootste Jodenstreek ter wereld links – en 50% rechts kiezen. Hoe je het ook draait of wend. Alsof we in Groundhog Day leven.


We hadden we een verrassing toen 8 partijen, die weinig met elkaar hadden qua politiek, besloten gewoon aan het werk te gaan en het land weer aan het draaien te krijgen na 12 jaar despoten bewind van Netanyahu. Het klinkt gek, maar echt: geloof me. De man had een simpele agenda die begon met Bibi en eindigde met Bibi.


In het verre en antisemitische Nederland heeft u misschien niet gehoord hoe de man wekelijks van zijn miljonairs vriendjes, maandelijks dure kadootjes eiste. Nee, dat ging niet alleen om bijzonder dure sigaren (die Bibi in Cointreau tipt omdat dat zo lekker smaakt…) of om kratten met roze champagne voor zijn vrouw Sara die met hysterische hoeveelheden achterover werden geslagen.


De samenwerking met al veroordeelde ex-bajesgasten eindigde niet zijn val. Welnee, de man is nu bezig mensen met een criminele achtergrond zijn partij binnen te laten: huiselijk geweld, dieven, rovers – roept u maar!


Het gekke blijft dat – als Bibi echt zijn beloftes had nageleefd hij een fantastisch staatshoofd had kunnen zijn. Maar hij moest zonodig Ceausescu nadoen en dat ging mis.


Met nog een 10 weken tot de verkiezingen kwam Bibi met een meesterlijk plan: hij zou de levenskosten naar beneden halen, hij zou de inflatie stoppen, hij zou huizen goedkoper maken, hij zou de Hamas volkomen kapot maken. Dus: snel zijn apepakkie aan, haar weer halfblauw verven, kale plekken op zijn kop bijverven en hup, een video maken.


Met een ernstig gezicht en alle Bibi-manieren beloofde Bibi dat deze week aan het Volk Israels. Het domme Volk barstte in lachen uit want het waren dezelfde teksten, hetzelfde ponem en dezelfde handbewegingen die hij al meer dan 20 jaar maakt. Laten we zeggen dat weinigen geïmponeerd waren.


Dus wat nu? Simpel: Bibi probeert weer dezelfde oude manier: intimidaties, bedreigingen niet alleen aan het adres van zijn tegenstanders, ook aan hun familie en kinderen. Want een bibberende Bibi neemt geen krijgsgevangenen.


Bibi moest zich onlangs verantwoorden voor de ramp die meer dan een jaar geleden zich afspeelde op onze berg Meron in het noorden, waar elk jaar een religieus feest is. Daar kunnen een x-aantal mensen bij, maar Bibi had daar lak aan. Zijn religieuze achterban – die het met budgetten (=geld) opkocht, eisten dat iedereen erbij moest zijn. Dus speelde Bibi een spelletje a la Don Vito Corleone. En liet iedereen, werkelijk iedereen toe. Resultaat: bijna 50 doden en meer dan honderd gewonden want iedereen begon te dringen – tot er iemand viel, nog iemand viel en de hele kudde er overheen liep. Want religie…


Het rare was dat de speciale commissie van onderzoek nergens een bevel vond, nergens een handtekening vond, terwijl het duidelijk was dat de order “van boven was gekomen”. Dus vroeg de commissie aan Bibi hoe de vork in de steel zat.


De man die onze premier was, de man die wist of de president van Amerika diarree heeft of wat de president van Iran vanmorgen heeft gegeten – deze man, ik zweer het u, zei met onschuldige ogen dat hij van niets wist en niemand hem ooit wat vertelde.


Wat de commissie daarvan vindt horen we nog, maar de voorzitter laste een pauze in – waarschijnlijk om zich kapot te lachen om het antwoord.


Dus: niet alleen in Nederland hebben politici “geen herinnering aan hun foute gedrag” – het is een pandemie: waar je ook kijkt hebben politici een geheugenverlies!


Mocht u binnenkort weer een politicus horen of zien – denk dan aan deze pandemie: deze mensen kunnen het niet helpen. Macht maakt corrupt en veel macht leidt tot..geheugenverlies.… nog even en een speciaal fonds gaat deze mensen in nood helpen.

Uw steun wordt wel verwacht!


384 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page