top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Wie is Isaac Herzog, de 11e president van Israël


De vertrekkende 10e president van Israël, Reuven Rivlin (R), met zijn opvolger Isaac Herzog (L). Foto Koby Maimon (GPO)


Vanmiddag rond 4 uur Israëlische tijd, wordt Isaac Herzog ingezworen als 11e president van Israël. Maar wie is Isaac Herzog?


Isaac Herzog is getrouwd en vader van drie volwassen kinderen en woont in Tel Aviv. Hij is de kleinzoon van de eerste Asjkenazische opperrabbijn van Israël, Isaac Herzog, naar wie hij is genoemd, en de zoon van de voormalige IDF-majoor-generaal en voormalige president Chaim Herzog. Zijn broer Michael is een gepensioneerde IDF-brigadegeneraal. Zijn tante Suzy was de vrouw van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Abba Eban.


Beit HaNassi, zoals de officiële ambtswoning van de president in Jeruzalem wordt genoemd, is geen onbekend terrein voor Isaac Herzog. Zijn vader Chaim was van 5 mei 1983 tot 13 mei 1993 president van Israël.


Na te hebben gewerkt bij het advocatenkantoor Herzog Fox Neeman, dat zijn vader oprichtte, trad hij in 1999 in dienst als kabinetssecretaris in de regering van Ehud Barak. Hij werd voor het eerst verkozen in de Knesset in 2003 en heeft gediend als minister van Huisvesting, minister van Toerisme en minister van Sociale Zaken. In 2013 werd hij gekozen tot voorzitter van de Labour Party en in 2015 was hij kandidaat voor premier. Nadat hij in 2018 het partijleiderschap verloor aan Avi Gabbay, werd hij verkozen tot voorzitter van het Joods Agentschap en nam hij ontslag uit de Knesset.


Herzog werd verkozen , op 2 juni door 87 van de Knesset 120 leden als 11e president van Israël, een grotendeels ceremoniële functie, alhoewel het presidentschap van Rivlin heeft laten zien dat de president ook politiek actief kan zijn, zij het op de achtergrond.


Tijdens zijn ambtstermijn scoorde Rivlin consequent hoge publieke waarderingscijfers, met zijn vastberadenheid om het brede spectrum van Israëlische gemeenschappen te vertegenwoordigen en zijn duidelijke medeleven resoneerde met het publiek.


Herzog zal rond 4 uur zijn ambtseed afleggen in de Knesset. Hij zal worden beëdigd op een 107 jaar oude Bijbel met een lange familiegeschiedenis, dezelfde die zijn vader Chaim Herzog gebruikte toen hij in 1983 als president werd beëdigd. De Bijbel overleefde beide wereldoorlogen en werd gegeven aan zijn grootmoeder door haar vader aan de vooravond van haar huwelijk.

De nieuwe president zal dan het plenum van de Knesset toespreken. In zijn toespraak wordt van Herzog verwacht dat hij spreekt over de kloven en polarisatie in de Israëlische samenleving, de manieren om de scheidslijnen te herstellen en de instrumenten die nodig zijn om de democratie van Israël te behouden, meldde de Ynet-nieuwssite woensdag.


Na een toost op de president in de Knesset, gaat Herzog naar de residentie van de president, waar een overdrachtsceremonie met Rivlin zal plaatsvinden.


115 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page