top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Zeven nieuwe spinsoorten ontdekt in Israëlische grotten


Screenshot YouTube


Onlangs zijn in Israël zeven nieuwe soorten spinnen ontdekt, allemaal diep in grotten gevonden, sommige met een zeer slecht gezichtsvermogen en sommige volledig blind.


Onderzoekers van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en de Israeli Natural History Collections onderzochten spinnen in grotten rond Israël om de evolutionaire banden te onderzoeken tussen spinnen uit de Agelenidae familie die aan de voor- en achterkant van grotten leven.


De spinnen aan de voorkant van de grotten kunnen zien, terwijl degenen die diep in de grot leven dat niet kunnen, en de onderzoekers wilden bepalen welke soorten het meest op elkaar lijken.


"Grotten worden al lang erkend als een venster op de mechanismen van diversificatie en convergente evolutie, vanwege de unieke omstandigheden van isolatie en leven in het donker", merken de onderzoekers op in hun studie, die onlangs werd gepubliceerd in het tijdschrift Molecular Phylogenetics and Evolution. "Deze leiden tot aanpassingen en verminderen verspreiding en genstroom."


Ze ontdekten zeven nieuwe soorten spinnen die in grotten leven, waarvan vijf met oogreductie en twee volledig blind. Twee van de soorten werden gevonden in meerdere grotten en vijf waren endemisch in elk van hun grotten.


Genetische tests toonden aan dat de nieuw ontdekte soorten evolutionair meer leken op spinnensoorten die in de mediterrane regio's van Zuid-Europa leven dan op de spinnen die bij de ingang van hun eigen grotten wonen. Het is mogelijk dat de nieuw ontdekte spinnen een overblijfsel zijn van een oudere soort die is uitgestorven als gevolg van klimaatverandering in de regio.


De huidige Israëlische spinsoorten hebben zich mogelijk aangepast aan de omgeving van grotten in de tijd van hun voorouders of nadat ze waren uitgestorven, en slaagden er dus in te overleven.


"In deze periode, waarin we getuige zijn van de effecten van klimaatverandering op veel habitats, moeten we rekening houden met het effect van klimaatverandering op ondergrondse habitats in Israël en de soorten die alleen uit deze grotten bekend zijn", aldus de Israeli Natural History Collections in gesprek met ISRAEL21C.


“De zeven nieuwe soorten die werden gevonden, voegen zich bij een veel groter aantal ongewervelde dieren die nieuw zijn voor de wetenschap en die de afgelopen jaren in grotten in Israël zijn gevonden. Dit dwingt ons om deze unieke habitats te beschermen, waarvan er vele direct gevaar lopen door ontwikkeling, en om natuurbeschermingsprogramma's te promoten die ook ondergrondse habitats omvatten.”

61 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page