israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Zijn de ultrasone geluiden van vuurvliegjes hun wapen tegen vleermuizen?


Compositie van verschillende foto's met lange belichtingstijd van vuurvliegjes in een achtertuin in Maine. Foto door Mike Lewinski op Unsplash


Mogelijk om zichzelf te beschermen tegen vleermuizen die op hen zouden kunnen jagen, zenden vuurvliegjes sterke ultrasone geluiden uit die ze zelf niet kunnen horen als een soort muzikaal pantser, blijkt uit recent onderzoek.


De studie, gepubliceerd in het tijdschrift iScience door onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv en de Vietnam Academy of Science and Technology, groeide onverwacht uit onderzoek dat de echolocatie van vleermuizen volgde, aldus ISRAEL21C.


"We liepen door een tropisch bos met microfoons die de hoge frequenties van vleermuizen konden opnemen, toen we plotseling onbekende geluiden op vergelijkbare frequenties ontdekten, afkomstig van vuurvliegjes", zegt TAU-professor Yossi Yovel.


“Uit diepgaand onderzoek met behulp van high-speed video bleek dat de vuurvliegjes het geluid produceren door hun vleugels te bewegen, en dat de vuurvliegjes zelf deze frequentie niet kunnen horen. Daarom veronderstelden we dat het geluid niet bedoeld is voor interne communicatie binnen de soort”, voegt Ksenia Krivoruchko toe, de promovendus die het onderzoek leidde.


Na de toevallige ontdekking onderzocht het team in het laboratorium van Yovel soorten vuurvliegjes die veel voorkomen in Vietnam, evenals een lokale Israëlische, en ontdekten dat ze allemaal ultrasone geluiden produceren die ze niet kunnen horen.


Hoewel onderzoekers niet konden bewijzen dat vuurvliegjes een speciaal verdedigingsmechanisme hebben ontwikkeld speciaal voor vleermuizen, denken ze dat de ultrasone geluiden als waarschuwingssignaal dienen. Vleermuizen hebben vaak een slecht zicht, wat betekent dat ze het andere waarschuwingssignaal van de vuurvliegjes - hun gloed - niet kunnen horen.


“Het idee van waarschuwingssignalen die de zender zelf niet kan detecteren, is bekend uit de plantenwereld, maar is vrij zeldzaam bij dieren. Onze ontdekking van de 'muzikale strijd' tussen vuurvliegjes en vleermuizen kan de weg vrijmaken voor verder onderzoek en mogelijk de ontdekking van een nieuw verdedigingsmechanisme dat door dieren is ontwikkeld tegen potentiële roofdieren”, besluit Krivoruchko.

47 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws