top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Zusters doen het voor zichzelf in de wijnindustrie van Israël


HaShizra's natuurlijke wijnproeverij bij Bouquet wijnbar, Even Yehuda. Foto door Ortal Svetlana Bekker via ISRAEL21C


Er stond nooit een fles wijn op de familietafel toen Tal Tauber Gottesdiner, 34, opgroeide in centraal Israël. Gottesdiner, de oprichter van HaShizra (The Stem), een gemeenschap voor vrouwen in de Israëlische wijn-, culinaire en gedistilleerde drankenindustrie, studeerde psychologie en sociologie op de universiteit.


Na haar afstuderen werkte ze met Ethiopische Israëlische tieners en had daarna een baan in de marketing.


Een paar jaar geleden dacht ze: “Het leven is kort. Wat wil ik echt doen?”


Wijn. Ze wilde meer leren over wijn.


Gottesdiner vertelt ISRAEL21c dat ze zelf wijn heeft gestudeerd en zich vervolgens heeft aangemeld voor een cursus via de Israëlische tak van de Wine & Spirit Education Trust, een school die actief is in 80 landen.


Ze raakte geïntrigeerd door de manier waarop de wetenschappelijke studie van wijn, oenologie, interdisciplinair is en cultuur, geschiedenis en kunst vermengt. Ze realiseerde zich dat er veel vrouwen waren "die wisten van wijn, maar niet veel vrouwen die zichtbaar waren in de wijnindustrie."


Vanuit die behoefte organiseerde Gottesdiner een evenement voor vrouwen in de wijnindustrie - en was verrast toen 80 vrouwen kwamen opdagen.

Tal Tauber Gottesdiner, oprichter van de HaShizra-wijngemeenschap voor vrouwen. Foto door Aviv Shkury


Toen sloeg Covid-19 toe. En in april 2020, toen ze beviel van haar eerste kind, Amalia, voelde ze zich 'geïsoleerd en alleen' en miste ze vrouwen in haar leven.


Ze begon een groep op Facebook, die vrouwen in de wijnindustrie benaderde, en binnen een paar dagen, zei ze, namen honderd vrouwencontact met haar op.


Het idee voor HaShizra was geboren.


Vrouwen verbinden in wijn


Sinds februari 2021 is het doel van Gottesdiner om het werk – en de aanwezigheid – van vrouwen in de wijn-, culinaire en gedistilleerde drankenindustrie in Israël te vergroten.


Er zijn ongeveer 250 wijnmakerijen in Israël, samen met producenten van whisky, sterke drank en ambachtelijk bier. Vrouwen dringen door in het bedrijf; sommigen bezitten en exploiteren wijnhuizen en slijterijen, anderen werken in de culinaire en horecasector of zijn wijnliefhebbers.


Voor een eenmalige registratievergoeding van 365 Shekel per jaar (“Ja, slechts één Shekel per dag”, zei Gottesdiner glimlachend), hebben vrouwen de kans om contact te maken met andere vrouwen in het veld. Er zijn nu 900 leden, allemaal vrouwen, maar HaShizra evenementen staan ​​open voor zowel vrouwen als mannen.

HaShizra's openingsevenement in Jaffa voor vrouwen in de wijnindustrie, mei 2021. Foto door Bar Cohen


"Mensen zien de wijnindustrie als een soort snobistisch, maar we willen het divers en breder maken", zei Gottesdiner. "We willen dat mensen met elkaar meedoen en niet met elkaar concurreren."


Hoewel Gottesdiner HaShizra als bedrijf runt, zet ze zich in om dingen te doen die niet per se geld hoeven te verdienen, zoals het bieden van een mentorprogramma dat gevestigde vrouwen in het veld in contact brengt met beginners. Ze zei dat de organisatie ernaar streeft vrouwen de tools te geven die ze nodig hebben.


Ze hebben hun thuis gevonden


HaShizra heeft ook contact met andere vrouwenorganisaties in de wijnindustrie over de hele wereld en reikt de hand aan internationaal bekende experts, waaronder Victoria James, bekend als de jongste sommelier van New York, en Maria Canabal, oprichter en president van Parabere, het eerste forum ter wereld dat zich richt op om vrouwen in de horeca te versterken.


"We kunnen veel leren van andere vrouwen", zei Gottesdiner.

Wijnmaker Orna Lev bij Adam Winery. Foto door Naomi Adar Hoffman


Wat haar het meest voldoening schenkt, is dat ze nu aan andere vrouwen kan geven wat ze miste.


Gottesdiner zei dat vrouwen die in februari naar de Sommelier-tentoonstelling in Tel Aviv kwamen, het grootste wijnevenement in Israël, zeiden dat ze zich minder alleen en geïsoleerd voelden in het bedrijf, "alsof ze via HaShizra hun thuis hadden gevonden."


Vanwege HaShizra's aanwezigheid op sociale media, zei ze, gaan veel mensen er nu vanuit dat er geen probleem meer is voor vrouwen in de sterke drankindustrie. Er is echter onderzoek nodig om het exacte aantal vrouwen in verschillende rollen in de industrie aan te tonen.


Gottesdiner zei dat haar enthousiasme voor wijn door de jaren heen op haar familie is overgeslagen. Ze vertelde haar vader dat als hij van geschiedenis houdt, hij graag over wijn wil leren. En ze had gelijk.


'Er staat nu elke sjabbat wijn op tafel,' zei Gottesdiner.


76 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page