top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

1 januari, en in één klap werd van alles duurder in Israël


Screenshot YouTube


En toen was het 1 januari 2023, de dag waarop veel producten en diensten van de ene op de andere dag duurder werden. Of het nu levensmiddelen, benzine, elektriciteit of onroerendgoedbelasting is, de lijst met producten en diensten die van af 1 januari of in de eerste weken van januari duurder worden is lang.


Osem, een van Israëls grootste voedselproducenten en -distributeurs, kondigde aan dat het de prijzen van tientallen producten, waaronder pasta en ketchup, zou verhogen. Eerder verhoogden ook grote voedsel bedrijven als Strauss en Tnuva al hun prijzen.


De onroerende voorheffing zal stijgen, zij het relatief meer marginaal, tegen een tarief van ongeveer 1,37 procent. Sommige autoriteiten hebben er echter op aangedrongen om het in een hoger tempo te verhogen, maar hiervoor is goedkeuring van de nieuwe minister van Financiën, Smotrich vereist. Mevaseret Tzion, een voorstad van Jeruzalem, heeft naar verluidt gevraagd om de onroerendgoedbelasting voor bedrijven met 5 procent te verhogen.


Het tarief van water stijgt met grofweg 3,5 procent en elektriciteit met maar liefst 8,2 procent. Dan is elektriciteit in 1 jaar tijd met 22,5 verhoogd.


De prijs van brandstof aan de zelfbedieningspomp met een octaangetal van 95 zal met 9 cent stijgen naarmate het belastingvoordeel dat door de voormalige minister van Financiën van Israël is ingevoerd, afloopt. Er wordt nog bekeken of de nieuwe minister van Financiën Bezalel Smotrich de verlaging zal verlengen. Als gevolg hiervan zal de maximale prijs per liter van dit type benzine maximaal € 1,92 per liter bedragen.


Maar misschien is er hoop. De nieuwe premier Netanyahu heeft namelijk tijdens de verkiezingen beloofd dat hij de kosten van levensonderhoud zal verlagen.

We zullen het gaan zien.

167 weergaven1 opmerking

1 Comment


R Thomasson
R Thomasson
Jan 01, 2023

In het Nederlands is een leuk en waargetrouwe spreekwoord: 'Een vos verliest wel zijn haar, maar niet zijn lelijke streken'. Onze vos is vals, gemeen, en vooral leugenachtig. Hij is net zo leugenachtig als de lamme vos uit de verhalen van Pinokkio. Hij beloofde zijn goedgelovige volgelingen dat de prijzen zouden omlaag gaan, samen met andere beloftes die zij graag willen horen. Hij is amper een week in ambt, en zijn beloftes veranderen - zoals gewoonlijk - in leugens. Wat zouden de 'Bibisten' toch blij zijn dat de prijzen rijzen de pan uit!... Maar! Zij krijgen nu een minister van Financiën die nog geen dag economie had gestudeerd. Hij is gespecialiseerd in religieuze wetten, maar van micro en macro economi…

Like
bottom of page