top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

10 van de beste Israëlische films en series op Netflix


Foto via Netflix


Hit tv-show Fauda is waarschijnlijk het eerste dat in je opkomt als je denkt aan Israëlische inhoud die de wereld stormenderhand heeft veroverd. Maar de actievolle wereld van Doron Kabilio et al is verre van de enige fantastische made-in-Israel tv die je vanuit je luie stoel kunt vangen.


Israël21c heeft een lijst samengesteld met onze 10 favoriete Israëlische films en tv-programma's die beschikbaar zijn op streaminggigant Netflix, variërend van oud tot nieuw, veelgeprezen tot puur plezier. Genieten!


Beeld van de overwinningDe film Image of Victory uit 2021, een nieuwkomer op Netflix, vertelt het verhaal van de strijd om de zuidelijke Israëlische kibboets Nitzanim en de overgave aan Egyptische troepen tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog in 1948. Hoewel dat vreselijk historisch en verschrikkelijk klinkt, gaat de film eigenlijk veel meer over de menselijke natuur, liefde en verlies.


Het werd geregisseerd door Avi Nesher, een van Israëls beroemdste cinematografen. De titel, Image of Victory, heeft betrekking op de missie van een jonge Egyptische journalist om het beeld van de Egyptische overwinning op de kibboets vast te leggen en biedt een ambitieuze en mooie blik op de problemen en moeilijkheden van beide strijdende partijen.


Hashoter Hatov


Hashoter Hatov is een superleuke politiekomedie / drama dat naar verluidt inspiratie haalde uit cult-tv-show Reno 911. Het vertelt het verhaal van Danny Konfino, een agent met een enorme midlifecrisis – zijn vrouw heeft hem bedrogen, hij gaat weer bij zijn ouders wonen en niets loopt zoals hij had gewild. Een plezierige, gemakkelijk te bekijken serie die extreem Israëlisch is, maar op de een of andere manier ook universeel.


Wanneer helden vliegenWhen Heroes Fly is gebaseerd op een bestseller van wijlen en grote Amir Gutfreund. Het vertelt het verhaal van een groep legervrienden die hun verschillen en trauma's van het samen dienen in de Tweede Libanonoorlog opzij zetten om Yaeli te redden, de zus van een van hen en ex-vriendin van een ander, die vastzit in een sekte in Colombia.


De serie is actievol en zeer, zeer Israëlisch, met de nadruk op thema's als oorlog, posttrauma, familie en kameraadschap. Ondanks de moeilijke onderwerpen die het behandelt, zorgt het voor geweldig kijken en is het zo binge-waardig als het maar kan.


Kamp VertrouwelijkCamp Confidential vertelt het verhaal van Joodse vluchtelingen die de opdracht kregen om nazi-wetenschappers tevreden te houden toen ze werden gerekruteerd voor de ruimterace in de Koude Oorlog, en is absoluut fascinerend.


Genomineerd voor de 94Þ Academy Awards in de categorie Documentary Short Subject, de film is gedeeltelijk geanimeerd en slaagt erin het ongelooflijke verhaal te vertellen van Joodse vluchtelingen-veranderde-Amerikaanse-soldaten die plotseling amusant waren en gezelschap hielden met de hoogste Duitse functionarissen uit de Tweede Wereldoorlog die naar de Verenigde Staten werden gebracht om rakettechnologie te ontwikkelen.


Het is interessant, ontroerend en tot nadenken stemmend, en is het type film dat je bijblijft lang nadat je het hebt bekeken.


NoedelMisschien wel de meest hartverwarmende vermelding op deze lijst, de film uit 2007 vertelt het verhaal van Miri, een Israëlische stewardess die plotseling verantwoordelijk is voor het jonge kind van de Chinese vrouw die voor haar werkte.


Miri is vastbesloten om het kind, bijgenaamd Noodle, te herenigen met zijn moeder, die uit Israël is gedeporteerd, met de reis die volgt om de tweemaal weduwe Miri te helpen haar weg terug naar het leven te vinden. De film omvat zowel diep persoonlijke momenten als een groter Israëlisch verhaal over liefde en verlies en combineert de twee op een prachtige manier.


De schoonheidskoningin van JeruzalemTheBeauty Queen of Jerusalem is gebaseerd op de geweldige roman van Sarit Yishai-Levi en toont een multigenerationele familie in Jeruzalem. Het verhaal omvat de Ottomaanse, Britse en Israëlische overheersing van Jeruzalem, die een levendige en pittoreske achtergrond biedt voor de dramatische levens en geheimen van de familie Armoza door de jaren heen. De tv-serie bevat enkele van Israëls meest geliefde acteurs (hallo daar weer, Michael Aloni), en geeft een voorproefje van Israël van oud en nieuw.


Het bezoek van de bandThe Band's Visit is waarschijnlijk een van de meest geliefde films ooit gemaakt in Israël, met topacteurs zoals Sasson Gabai, Saleh Bakri, Uri Gavriel en wijlen Ronit Elkabetz. Het vertelt het fictieve verhaal van een Egyptische band die zich per ongeluk in een klein stadje in het midden van de Negev-woestijn van Israël bevindt, en van de vriendschappen en relaties die op een zeer onwaarschijnlijke manier opbloeien. De Broadway-bewerking van de film, waarin Gabai zijn oorspronkelijke rol speelde, won 10 Tony-prijzen.


Zwarte ruimteBlackspace, dat in 2021 op Netflix begon te streamen, is een Israëlisch misdaaddrama over een politieonderzoek naar een schietpartij op een school. De politie vermoedt dat de schietpartij werd uitgevoerd door de studenten van de school en ging op zoek naar de dader met behulp van informatie die was verzameld uit een gecodeerde berichten-app genaamd Blackspace. Israëlische misdaad-tv is hier geen gebruikelijk verschijnsel en de show werd goed ontvangen vanwege zijn nieuwe aanpak.


Vul de leegte


Vul de Leegte, een prachtige, ontroerende film, brengt het verhaal tot leven van Shira, een jonge ultraorthodoxe vrouw, die onder druk wordt gezet om te trouwen met de weduwnaar van haar oudere zus die in het kraambed stierf. Het is geschreven en geregisseerd door de ultraorthodoxe filmmaker Rama Burshtein en biedt een diepere blik op het leven van de ultraorthodoxe gemeenschap in Israël, evenals op familiedynamiek, liefde en verlies. Het werd goed ontvangen, zowel in Israël als in het buitenland, en won een hele reeks prijzen.


Fauda


Last but not least zou deze lijst zeker niet compleet zijn zonder Fauda. De populaire tv-show, die het publiek over de hele wereld boeide - zelfs in de Arabische wereld - slaagt erin om het Israëlisch-Palestijnse conflict op een complexe, niet-voor de hand liggende manier aan te pakken zonder het geweld en de lelijkheid ervan te verdoezelen, terwijl het toch een actievolle, leuke beat en een reeks enorm sympathieke personages van beide kanten van de grens behoudt. Een must-watch, voor het geval je het je nog afvroeg.

4.202 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page