top of page
 • Foto van schrijverJoop Soesan

100 jaar innovatie maakt van Israël een landbouwleider


Illustratieve foto door Sorapong Chaipanya via Pexels.com


Als de Israëlische koe de wereldkampioen melkproducent is, als Israël superieure tarwe heeft voor pasta en brood, als tomaten het hele jaar door groeien en citrusvruchten schil- en pitvrij zijn, dan kunnen we Yitzhak Elazari Wilkanski bedanken.


Deze landbouwwetenschapper, die in 1908 vanuit Litouwen naar het Ottomaanse Palestina emigreerde en zijn achternaam veranderde in Volcani, richtte in 1921 het Agricultural Experiment Station op in Ben Shemen. Dit was de voorloper van de Volcani Center Agricultural Research Organization , de onderzoeksafdeling van het Israëlische ministerie van Landbouw sinds 1952.


Het logo van het centrum bestaat uit zeven soorten, omringd door een Bijbelvers dat Israël beschrijft als "Een land van tarwe en gerst en wijnstokken en vijgen en granaatappels, een land van olie-olijven en dadels."


Volcani zag dat de Joodse pionierende boeren meer nodig hadden dan lef en vastberadenheid om succesvol te zijn - ze hadden baanbrekend wetenschappelijk onderzoek nodig.“De landarbeider doet zelf geen onderzoek, doet geen nieuwe innovaties, ontdekt geen codes en plaveit geen wegen. Als hij zijn inspanningen aan dergelijke inspanningen wijdt, zal hij niet de kost verdienen”, schreef hij in 1918. "Daarom moet de werker van het land het onderzoekswerk in handen geven van degenen die dat zijn toevertrouwd, en zij zullen de telers begeleiden op het gebied van hun werk."


Tegenwoordig is het Volcani Center de grootste instelling die zich toelegt op landbouwonderzoek en -ontwikkeling in Israël, waarbij de landbouw in Israël en in het buitenland wordt bevorderd door middel van innovatie en probleemoplossing.


Het Volcani Center, met hoofdkantoor in Rishon LeZion met experimentele onderzoeksstations in het noorden en zuiden, is verantwoordelijk voor veel van Israëls baanbrekende ontwikkelingen op het gebied van planten- en dierenveredeling, beschermde landbouw, irrigatie, landbouw op dorre grond, verwerking na de oogst, gewasbescherming en landbouwmechanisatie.Een luchtfoto van het vulkaancentrum in Rishon LeZion. Foto via Wikimedia Commons


Het Volcani Center omvat zes instituten: Animal Sciences, Plant Protection, Soil, Water & Environmental Sciences, Plant Sciences, Agricultural Engineering en Postharvest & Food Sciences.


Ongeveer 200 PhD's die in deze instituten werken, delen hun expertise en innovaties met agronomen over de hele wereld en werken samen met honderden afgestudeerde studenten uit Israël en het buitenland.


Het noordelijke onderzoeksstation Neve Ya'ar van de Volcani heeft een modelboerderij voor duurzame landbouw, specerijen en gezondheidsproducten. Het zuidelijke onderzoeksstation Gilat richt zich op woestijnlandbouw.


Amandelbomen in Neve Ya'ar, locatie van de Volcani-modelboerderij. Foto met dank aan Volcani Center


Aanpassen aan lokale omstandigheden


"Yitzhak Volcani was zo'n visionair", zegt prof. Vinnie Altstein , een neurochemicus bij het Volcani's Institute of Plant Protection en adviseur van de hoofdwetenschapper van het ministerie van Landbouw, tegen ISRAEL21C.


“Mensen die hierheen waren gestuurd door de familie Rothschild [in de jaren 1880 om boerderijen en wijngaarden te stichten] brachten variëteiten mee die uitstekend waren in Europa, maar hier niet eetbaar. Yitzhak begreep dat we onze eigen variëteiten moesten maken met een goede opbrengst en het vermogen om te groeien onder lokale omstandigheden met weinig water en verschillende klimatologische regio's", legt ze uit.


"Hij vond dat de landbouw heel divers moest zijn, met de nadruk op gewassen en dieren die konden worden aangepast aan de omstandigheden in Israël."


Naast fundamenteel en toegepast onderzoek van lab tot veld, verzorgt het centrum praktijkopleidingen aan universiteiten en onderzoeksinstituten.


Prof. Hinanit Koltai, senior onderzoeker bij het Volcani Center, wil nieuwe medicijnen ontwikkelen op basis van minder bekende stoffen in medicinale cannabis. Foto door Yossi Aloni/Flash90 via ISRAEL21C


Volcani overtuigde de eerste president van Israël, Chaim Weizmann, om een ​​instituut te starten in Rehovot om onderzoek vanuit het landbouwstation te commercialiseren. In 1949 werd dit het wereldberoemde Weizmann Institute of Science.


Een ander initiatief van Volcani in Rehovot werd de Landbouwfaculteit van de Hebreeuwse Universiteit , opgericht in 1952 en nog steeds een belangrijke bron van landbouwonderzoek in Israël.


Golda Meir bezoekt in de jaren vijftig een tentoonstelling van de Volcani "Food Week". Foto met dank aan het Volcani Center


Onderzoek hoogtepunten van de afgelopen eeuw

Hier zijn slechts 10 van de vele innovaties van het Volcani Center van de afgelopen eeuw.


* De Israëlische koe is de wereldkampioen melkveehouder . Honderd jaar geleden was de melkproductie per koe 700 liter per jaar, nu is dat 12.000 liter. Het geheim: de gehybridiseerde Holstein Friesian Israeli koe, een ras ontwikkeld in het Volcani Center. * Een reeks cultivars van durumtarwe - elk genoemd naar de ministers van landbouw van Israël - wordt gebruikt om pasta van topkwaliteit te produceren. Een ervan werd zelfs in Italië verbouwd door een toonaangevend pastabedrijf.


Tarwe groeit in de Hula-vallei. Foto met dank aan Hebreeuwse Wikipedia


 • Een gesloten aquacultuursysteem levert vis voor voedsel en afvalwater voor gewassen die vee kunnen voeden.

 • Wereldwijd succesvolle nieuwe groenten en fruit zoals gemakkelijk te pellen Orri-mandarijnen en Or-mandarijnen; de voedzame Oranghetti-spaghettipompoen; de TableSugar eikelpompoen; de Tomaisin-kerstomaat; en de felgele Goldy courgettepompoen.

Makkelijk te schillen Orri Jaffa mandarijnen. Foto met dank aan de Plant Production and Marketing Board van Israël


 • Een gentherapie die dagblindheid bij schapen voorkomt, werd later toegepast op mensen die leden aan een ziekte die blindheid veroorzaakt door beschadiging van het netvlies.

 • Een machine die 95% van de zaden in een granaatappel kan uitkiezen en per minuut de zaden uit 16 granaatappels haalt.

 • De Aliza grapefruit, genoemd naar Volcani-onderzoeker Aliza Vardi, is uniek onder grapefruits omdat het geen furanocoumarines bevat, verbindingen die gevaarlijk kunnen interageren met sommige medicijnen.

 • Een eenvoudige, snelle en goedkope techniek voor het detecteren van residuen van pesticiden en medicijnen op groenten en fruit in water en lucht, gebaseerd op hetzelfde principe als thuiszwangerschapstesten.

 • Insecten-seksferomonen worden gebruikt als "vallen" voor het bewaken en verstoren van de paring van schadelijke plagen, zoals de rode palmkever die dadelbomen kan besmetten.

 • Hydroponische landbouw - het kweken van planten in tanks met voedingsoplossingen en kunstmatig toegevoegde zuurstof aan de wortels, waardoor land en water worden bespaard en door de bodem overgedragen ziekten worden voorkomen - begon in de jaren tachtig op de Volcani. Dit jaar nam Volcani International Partnerships deel aan een Growing Peace -project om een ​​hydrocultuursysteem voor alle seizoenen te installeren in de voedselpantry in Zuid-Tel Aviv ten behoeve van asielzoekers.

Wat is het volgende?

Er is altijd veel nieuw onderzoek gaande in het Volcani Center. Onder de projecten die momenteel lopen:

 • Het kweken van commerciële cacaobonen in Israël.

 • Kweken van een nieuw pindaras verrijkt met hoog-oliezuur.

 • Onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van geitenmelkkaas ten opzichte van koemelkkaas.

 • Rode, groene en zwarte kikkererwtensoorten met specifieke toepassingen, smaken en eigenschappen.

 • Oprichting van het Helmsley Center for Artificial Intelligence Research in Agriculture

 • Het bepalen van de juiste groeiomstandigheden voor medicinale cannabis en het opbouwen van een nationale cannabisgenenbank voor gebruik door geautoriseerde telers, wetenschappers en veredelaars.

 • Onderzoek naar het potentieel van de tropische "wonderboom" Moringa oleifera en zijn woestijnverwant, Moringa peregrina, als eetbare zaadolie en eiwitgewassen.

Voor meer informatie over het Volcani Center, klik hier.
89 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page