top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

100 vakantie vierende Israëli's in Turkije moeten meteen naar huis komen wegens dreiging door Iran


Antalya, Turkije, populair bij Israëli's. Screenshot YouTube


In een ongebruikelijke oproep, heeft de Israëlische Nationale Veiligheidsraad 100 vakantievierende Israëli's in Turkije opgeroepen het land onmiddellijk te verlaten omdat Iran ze mogelijk op de korrel heeft, meldt Channel 12 News.


Eerder op maandag had de Nationale Veiligheidsraad al het advies gegeven niet naar Turkije te reizen omdat na de moord op de Iraanse kolonel van de Revolutionaire Garde Iran mogelijk wraak zal nemen op Israëli's in het buitenland.


In een ongebruikelijke zet werden meer dan 100 Israëli's ieder apart telefonisch gewaarschuwd voor het gevaar nadat werd begrepen dat ze waren door Iran als mogelijk doel waren gemarkeerd, en ze werden dringend gevraagd om terug zo snel als mogelijk is te keren naar Israël.


Volgens het bericht heeft de Mossad recentelijk Iraanse pogingen om zich te richten op hooggeplaatste Israëlische figuren en Israëlische zakenmensen over de hele wereld gedwarsboomd, en na die mislukkingen breidt Iran zijn doelwit nu uit tot gewone Israëli's in Turkije.


Uit onderzoek had de Nationale Veiligheidsraad begrepen dat Israëlische groepen en Israëlische vakantiegangers werden gemarkeerd door Iran, dus werden ze gewaarschuwd. Er zijn nu 40.000 Israëli's in Turkije, van wie er 100 op deze uitzonderlijke manier zijn gewaarschuwd.


Ondanks dat Turkije niet blij was met deze publiciteit werken ze volledig mee, omdat ze begrijpen dat er geen andere keus is, aldus Channel 12 News, en ze hopen dat het publiekelijk uiten van de bedoelingen van Iran, samen met meer inspanningen om de aanvallen te verijdelen, de dreiging sneller zal doen verdwijnen.


De Nationale Veiligheidsraad heeft alle Israëli's die in Turkije zijn, geadviseerd contact met vreemden vermijden; zich te onthouden van het verstrekken van persoonlijke gegevens, met name over militaire dienst; ervoor te zorgen dat ze de telefoonnummers hebben van Israëlische gezantschappen en hulpdiensten; en niet in het openbaar laten zien dat ze Israëli zijn.


"Israëlische burgers moeten waakzaam blijven en zich aan de nodige voorzorgsmaatregelen houden wanneer ze naar een van deze landen reizen", zei de Nationale Veiligheidsraad.


182 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page