top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

2 nieuwe synagogen geopend in Boedapest


Kinderen onderzoeken een Torah-rol terwijl deze wordt gedragen in de Vorosmarty-straatsynagoge in Boedapest, Hongarije, 27 augustus 2021. Foto Cnaan Liphshiz

Joodse gemeenschappen in Hongarije hebben twee nieuwe synagogen geopend als onderdeel van het jaarlijkse Joods Cultureel Festival in deze hoofdstad.


De ene bevindt zich in het bruisende centrum van Boedapest, de andere is een synagoge met 50 zitplaatsen in een appartementencomplex.


De laatste - de Vorosmarty-straatsynagoge - is eigendom van MAOIH, een overkoepelende groep van orthodoxe gemeenten. Maar MAOIH heeft noch de gemeenteleden noch het geld om de plaats te renoveren en te exploiteren, dus het zal worden gerund door EMIH, een grotere overkoepelende organisatie die is aangesloten bij de Chabad-Lubavitch-beweging. EMIH heeft ongeveer 20 synagogen en zo'n 30 afgezanten.


"Het is beter dat de synagoge blijft bestaan ​​dan dat ze niet meer wordt gebruikt zoals ze al tientallen jaren is", vertelde Robert Deutch, de president van MAOIH, vorige week aan verslaggevers.


De drie grootste Joodse groepen van het land – EMIH, MAOIH en de grootste, Mazsihisz – hebben een wankele relatie, vol met geschillen over ideologie, theologie en financiën.


Op vrijdag woonden ongeveer 300 mensen, de meesten aangesloten bij EMIH maar ook enkele niet-oplettende Hongaarse Joden, een straatfeest bij dat culmineerde in het aanbrengen van een nieuwe mezoeza in de synagoge door Rabbi Szlomo Koves, het hoofd van EMIH. De structuur kreeg een luxueus ogende interieurdecoratie met marmeren wanden en houten panelen met LED-verlichting, meldt Cnaan Liphshiz in JTA.


Locals poseerden om op de foto te gaan met de feestvierders terwijl ze dansten in een processie op muziek die uit de meegebrachte speakers schalde. Maar twee mannen van middelbare leeftijd gooiden ook beledigingen naar de feestvierders. Er waren geen fysieke aanvallen.


De grotere synagoge werd geopend in de lommerrijke en rustige wijk Ujbuda aan de westelijke oever van de rivier de Donau. De Ujbuda-synagoge is gehuisvest in een historisch Bauhaus-gebouw en heeft ongeveer 200 zitplaatsen en een cirkelvormige gebedsruimte in een rechthoekige ruimte. EMIH bezit en exploiteert de sjoel.

Interieur van de Ujbuda-synagoge. Screenshot YouTube


Na de opening trad de chassidische rapper Nissim Black op in een concert dat honderden luisteraars trok, waaronder veel niet-joden.


Het concert was het slotevenement van het Joodse Culturele Festival van een week, dat ook een viering omvatte van het langzaam gekookte joodse gerecht cholent dat veel oplettende joden maken voor de sjabbat. Zondag werden honderden ponden koosjer cholent gratis uitgedeeld aan voorbijgangers in een park in de buurt van de synagoge.


Afzonderlijk heeft Mazsihisz zondag een nieuwe vleugel ingehuldigd in het Joodse liefdadigheidsziekenhuis van de stad, gebouwd met een subsidie ​​van $ 14 miljoen van de overheid.


De toevoeging “adverteert dat Hongaarse Joden instaan ​​voor elkaar en voor anderen”, vertelde Zoltan Radnoti, een senior rabbijn binnen Mazsihisz, aan de Jewish Telegraphic Agency.


Hongarije had ooit vier ziekenhuizen die eigendom waren van Joodse gemeenschappen, maar er bleef er maar één over na de Holocaust, waarin de nazi's en lokale collaborateurs meer dan de helft van de vooroorlogse Joodse bevolking van ongeveer 1 miljoen doden. Volgens het in Londen gevestigde Institute for Jewish Policy Research wonen nu slechts ongeveer 47.000 mensen die zichzelf als joods definiëren.
110 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page