top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

20.000 Israëlische apparaten om baarmoederhalskanker op te sporen naar Afrika


Gynascope, een volledig extern en eerste in zijn soort gynaecologisch beeldvormingsplatform. Foto met dank aan Illumigyn via ISRAEL21C


Gynescope, een door het Israëlische bedrijf Illumigyn ontwikkeld volledig op afstand bedienbaar en uniek platform voor gynaecologische beeldvorming, zal over heel Afrika worden verspreid om de vroege diagnose en detectie van baarmoederhalskanker te verbeteren.


Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie bevinden zich 19 van de 20 landen met de hoogste prevalentiecijfers ter wereld in Afrika. Baarmoederhalskanker is ook de op één na meest voorkomende en dodelijke kanker bij vrouwen in Sub-Sahara Afrika, waarbij elk jaar meer vrouwen aan baarmoederhalskanker overlijden dan tijdens de bevalling.


Bij vroege diagnose is baarmoederhalskanker echter een van de best behandelbare vormen van kanker. Daarom hebben Illumigyn en Peramare Enterprises een distributieovereenkomst getekend voor 20.000 Gynascope-eenheden.


"Deze samenwerking heeft één zeer belangrijk doel: ervoor zorgen dat baarmoederhalskanker in een vroeg stadium wordt opgespoord bij vrouwen in Afrika", zegt Illumigyn-oprichter Ran Poliakine, tegen ISRAEL21C.


"We hebben Illumigyn opgericht om de gezondheidszorg voor vrouwen te democratiseren en om geavanceerde gynaecologische zorg voor vrouwen over de hele wereld te bieden, en we zijn er trots op verandering in heel Afrika te stimuleren", voegde hij eraan toe.


Gynascope. Foto met dank aan Illumigyn.


Het systeem voert beeldvorming met hoge resolutie uit van de baarmoederhals, de vagina en de uitwendige genitaliën. De beelden worden geüpload naar de beveiligde cloud van Illumigyn, om te worden gebruikt voor diagnostiek op afstand, doorlopend medisch toezicht en aanvullende consulten.


Omdat het systeem kan worden bediend door elke getrainde zorgverlener, inclusief verpleegkundigen en verloskundigen, kunnen vrouwen zelfs op afgelegen locaties zonder toegang tot artsen worden gescreend en gediagnosticeerd.


De deal werd mogelijk gemaakt dankzij kredietondersteuning van Afreximbank, een pan-Afrikaanse multilaterale handelsfinancieringsinstelling.


"Baarmoederhalskanker is een van de grootste moordenaars van onze vrouwen", zegt Oluranti Doherty, directeur exportontwikkeling van Afreximbank.


“Elke poging tot vroege opsporing en preventie is een zeer welkome stap. In mijn gedachten brengt de oplossing van Illumigyn een grote opluchting, die veel gezondheids- en sociaaleconomische voordelen voor vrouwen zal hebben.”


In september tekende Illumigyn een memorandum van overeenstemming om 2500 gynascopen naar de Golfstaten te brengen.
52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page