top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israelische hightech industrie krijgt de helpende hand van vrijwilligers op afstand


Foto Wikipedia


Honderden vrijwilligers in de Verenigde Staten bieden hulp op afstand aan Israëlische startups die getroffen zijn door personeelstekorten in oorlogstijd.


Studenten en anderen met een hele reeks vaardigheden – van informatica en software-engineering tot verkoopontwikkeling, sociale media en grafisch ontwerp – vullen enkele van de leemtes op nu tienduizenden burgers worden opgeroepen voor miluim ( militaire reservedienst ) tijdens de Gaza-oorlog .


David Nakar, een 25-jarige productmanager uit de techwereld van New York, richtte in de nasleep van het bloedbad van 7 oktober de non-profitorganisatie Kachol Balev (Blue at Heart) op.


Kachol Balev koppelt vrijwilligers die een dienst kunnen verlenen aan hightechbedrijven die hun hulp nodig hebben.


Hij zegt dat de Startup Nation het werken op afstand al lang omarmt, dus de afstand en de verschillende tijdzones zijn simpelweg geen probleem.


Het cruciale punt is dat studenten – velen van de elite-universiteiten die zulke flagrante demonstraties van antisemitisme op de campus hebben gezien – graag willen doen wat ze kunnen om de ruggengraat van de Israëlische economie te helpen in tijden van nood.


De geregistreerde non-profitorganisatie van Nakar heeft momenteel 700 vrijwilligers (voornamelijk studenten en enkele gevestigde professionals) die zich hebben aangemeld om te worden gekoppeld aan startups die baat zouden kunnen hebben bij hun hulp.


Elk bedrijf heeft er last van gehad

“Elk afzonderlijk bedrijf in Israël is getroffen door deze oorlog”, vertelt Nakar aan ISRAEL21c.


“Of het nu mensen zijn die naar miluim zijn geroepen , of een arbeider die zich bezighoudt met een zoon die op het [Supernova muziek] festival was of, God verhoede, iemand die shiva moest zitten.


“Vooral startups zijn zwaar getroffen doordat de demografische groep mensen uit de hightechsector wordt opgeroepen. Een bedrijf met tien medewerkers zou wel eens drie of vier mensen kunnen missen”, zegt hij.


“Houd er rekening mee dat bijna 50 procent van de Israëlische export technologiegerelateerd is. Die vermiste mensen kunnen in de toekomst enorme gevolgen hebben. Bovendien zijn de investeringen in Israël, een land in oorlog, afgenomen.”


Binnen enkele dagen nadat hij een website had opgezet om zijn ‘reddingsmissie’ voor Israëlische startups te lanceren, bereikte en rekruteerde Nakar honderden vrijwilligers via Instagram en influencers.


In eerste instantie deed hij handmatig matchen. Nu is hij geüpgraded naar technologie die zichzelf min of meer beheert.


Vrijwilligers voeren hun vaardigheden, kwalificaties en andere details in.


Bedrijven bladeren door de lijst en benaderen rechtstreeks iedereen waarvan zij denken dat deze goed bij hen zou passen.


Het kunnen studenten zijn die aan hun lange zomervakantie beginnen en op zoek zijn naar een stage, of gepensioneerde leidinggevenden, accountants, consultants, advocaten of jonge professionals.


“In plaats van een advocaat te betalen om de algemene voorwaarden op te stellen, kunnen we u helpen in contact te komen met een advocaat die dit gratis wil doen, zodat het geld in het bedrijf blijft”, zegt Nakar.


“Wij zijn het forum. We nodigen de bedrijven uit om te posten wat ze nodig hebben, hoe ze het nodig hebben, wanneer ze het nodig hebben.”


Soldaat ontslagen

Nakar vertelt het verhaal van een reservesoldaat die van oktober tot februari in Gaza diende en een paar weken onbetaald verlof nam om te herstellen. Vervolgens verloor hij zijn baan omdat het bedrijf hem niet langer kon betalen.


“Aan de ene kant heb je een medewerker die om begrijpelijke redenen tijd nodig heeft om iets te verwerken wat net is gebeurd”, zegt Nakar.


“Maar aan de andere kant heb je een bedrijf dat moet blijven functioneren.


“Mijn hoop is dat de bedrijven die we proberen te helpen al hun werknemers blijven betalen, dat ze niemand laten gaan, en dat ze de jongens de tijd geven om alles te verwerken, omdat het een normale menselijke reactie is.


"Maar in de tussentijd neem je een vrijwilliger aan, en die zal je helpen de gaten op te vullen om je terug te brengen naar waar je wilt zijn."


Een levenslijn

Nakar was op 7 oktober op bezoek in Tel Aviv.


“Toen ik Israël verliet, voelde ik een enorm schuldgevoel, hopeloosheid en hulpeloosheid omdat ik niet echt iets aan de situatie kon doen.”


Hij kon geen geld of investeerders aanbieden aan startups in nood, maar hij besefte dat hij wel het op één na beste kon bieden.


“Kachol Balev is een economische stimulans in de vorm van mankracht”, zegt hij.


Hij schat dat hij tot nu toe bijna 70 wedstrijden heeft gespeeld.


“Vrijwilligers werven is heel eenvoudig. Veel mensen willen helpen. Ze kunnen hier niet fysiek komen, maar ze kunnen in Londen, New York of Antarctica zijn, het maakt niet uit”, zegt hij.


‘Eerlijk gezegd is het grootste obstakel het vinden van de bedrijven. Er wordt nog steeds enige inspanning van het bedrijf gevraagd en misschien ook enige terughoudendheid, omdat ze niet weten wat ze gaan krijgen. Mensen zijn huiverig om studenten aan boord te krijgen”, geeft Nakar toe.


“We geven bedrijven nu een reddingslijn. Het is aan hen – als ze het willen nemen, of als ze het niet willen nemen, is dat ook prima, dat begrijp ik.”


Talent vinden

Nakar keerde in mei terug naar Israël om de bekendheid van Kachol Balev onder bedrijven en durfkapitalisten te vergroten, waarbij hij zoveel mogelijk netwerkevenementen bijwoonde.


Een van de bedrijven die hij heeft geholpen, wordt gerund door een IDF-reservist die na 7 oktober een maand aan de grens met Gaza heeft doorgebracht.


“In die tijd stopte mijn bedrijf volledig omdat ik er geen tijd meer aan kon besteden”, zegt hij.


“Toen ik wat meer tijd beschikbaar had, kon David me helpen zeer getalenteerde vrijwilligers in Amerika te vinden die me hielpen het bedrijf weer draaiende te krijgen, wat een ongelooflijke reddingslijn was.”


Via Kachol Balev kreeg deze bedrijfseigenaar gratis toegang tot de diensten van een bedrijfsadviseur, een website-ontwerper en een verkoopontwikkelingsvertegenwoordiger.


"Op persoonlijk vlak helpt dit me om 's nachts te slapen", zegt Nakar.


“Ik heb vrienden die naar Gaza zijn opgeroepen, ik heb familie en vrienden in Israël. Werken aan iets dat betekenisvol is en verbonden is met Israël, heeft voor mij een enorm verschil gemaakt.


“Hopelijk eindigt deze oorlog morgen. Maar Kachol Balev is bedoeld om zowel de onmiddellijke situatie als de dag erna aan te pakken. Het zou veel mensen kunnen helpen.”


Voor meer informatie, hier.

222 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page