top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

FemForward geeft een boost aan vrouwen in hightech in oorlogstijd

Het zesde FemForward-cohort bestaat uit 33 deelnemers, gekozen uit ongeveer 90 aanmeldingen. Foto door Dmitri Pogosov via ISRAEL21c


“Telkens wanneer zich crises voordoen, worden de genderkloven altijd groter en worden vrouwen nog meer aan de zijlijn geduwd”, zegt Ruth Moatti, directeur van het Israëlische programma voor loopbaanontwikkeling FemForward


Maar de oorlog die sinds oktober woedt tussen Israël en Hamas is volgens haar geen uitzondering.

FemForward-directeur Ruth Moatti. Foto door Ricky Rachman via ISRAEL21c


“Of ze nu op pad waren voor militaire reservedienst, of hun echtgenoten, of dat ze verliezen hebben meegemaakt of in het hart van terreur en trauma terecht zijn gekomen, er bestaat geen twijfel over dat vrouwen veel op hun bord hebben gehad – hun families bij elkaar houden, hun en het behoud van hun carrière. We wilden niet dat hun carrièreontwikkeling door dit alles zou mislukken”, zegt ze.


FemForward, opgericht in 2020, probeert in Israël een mondiaal probleem aan te pakken dat bekend staat als het fenomeen van de gebroken sport: vrouwen die vastlopen op instapposities omdat deze vroege carrièrejaren samenvallen met hectische tijden in hun leven.


“Als vrouwen in de eerste vijf tot zeven jaar van hun carrière geen vooruitgang boeken, nemen hun kansen daarop af. Vrouwen moeten dus hun stap zetten als ze nog in de eerste vijf jaar van hun carrière zitten”, merkt Moatti op. .


“Uit onze statistieken blijkt dat binnen zes maanden na voltooiing van het programma minstens 50 procent van de deelnemers een substantiële loonsverhoging of vooruitgang binnen hun organisatie rapporteert.”


33 vrouwen


Nu in haar zesde cohort staat FemForward open voor vrouwen in juniorposities in de hightechwereld die op zoek zijn naar vooruitgang. Het opereert onder MadeInJLM , een non-profitorganisatie die het technologie- en startup-ecosysteem in Jeruzalem verbindt en middelen levert.

FemForward-directeur Ruth Moatti leidt het openingsevenement van het zesde cohort. Foto door Dmitri Pogosov via ISRAEL21c


Het huidige cohort wordt gesponsord door de Joodse Federaties van Noord-Amerika en ondersteund door bedrijven als Microsoft, Mobileye, Lightricks en Monday , waarbij de nadruk wordt gelegd op vrouwen die getroffen zijn door de oorlog. 


De 33 vrouwen van het cohort, gekozen uit ongeveer 90 sollicitanten, nemen deel aan 16 groepsbijeenkomsten en vier extra bijeenkomsten met mentoren die op maat zijn gemaakt voor hun loopbaantraject.


Kort na een bijzonder emotionele week die bestond uit de herdenkings- en onafhankelijkheidsdagen van Israël, was Moatti – een impactadvocaat uit Jeruzalem die zelf vier maanden reservedienst vervulde – verbaasd over het enthousiasme van de deelnemers.


“We hebben deelnemers die zijn geëvacueerd uit het noorden en het zuiden, veel vrouwen in reservedienst of wier partners in reservedienst zijn, deelnemers wier broers en zussen zijn omgekomen in de oorlog en anderen wier families en vrienden zijn ontvoerd of overlevenden uit Nova, zegt ze tegen ISRAEL21c, verwijzend naar het muziekfestival waarbij op 7 oktober honderden mensen werden aangevallen door Hamas-terroristen.

FemForward deelnemers zitten al in de hightech industrie en willen doorgroeien. Foto door Dmitri Pogosov via ISRAEl21c


'Ik wist echt niet hoe kwetsbaar hun situatie die week zou zijn, en hoe ze de kracht zouden vinden om het te redden en eraan deel te nemen. Ik wist zeker dat velen van hen niet zouden komen, maar iedereen zei dat het voor hen een verademing was.”


Moatti zegt dat de FemForward-bijeenkomsten lijken op het hebben van “een keer per week een bubbel die voor hen bestemd is, voor hun carrière, en waarin ze deel kunnen uitmaken van een gemeenschap samen met andere vrouwen die hen steunen. Het was voor mij heel emotioneel om te zien dat FemForward hen op de moeilijkste momenten hielp het hoofd boven water te houden en zichzelf te zijn, te zien dat er een positieve toekomst is en hen het gevoel te geven dat ze niet alles verloren hebben.”


Vraagteken

Adva Shavit, een accountant die sinds het uitbreken van de oorlog uit haar huis in kibboets Dan in het noorden van Israël is verdreven, was van plan na haar zwangerschapsverlof terug te keren naar de financiële wereld van het bedrijfsleven.

Accountant Adva Shavit uit het noorden van Israël is een van de FemForward deelnemers. Foto door Dmitri Pogosov via ISRAEL21c


Maar na 7 oktober moesten zij en haar peuter verhuizen naar een andere kibboets, terwijl haar partner voortdurend in militaire dienst was.


Ondanks al die onrust, zegt Shavit, ‘had ik de mentale kracht nodig om zelfs maar op zoek te gaan naar een baan. Net als alle andere evacués blijf jij leven met dit grote vraagteken boven je hoofd. Het programma biedt mij dus in de eerste plaats afleiding. Opeens doe ik dingen die niet alleen met de oorlog te maken hebben.”


De acceptatie bij FemForward, het ontmoeten van de sterke vrouwen daar en de kennis die wordt overgedragen over onderwerpen als salarisonderhandelingen, motivatie, communicatie op de werkplek en het verbeteren van cv's en LinkedIn-profielen hebben haar uit haar comfortzone gehaald en haar zelfvertrouwen gegeven.


"Mijn persoonlijke ervaring is dat managementvergaderingen altijd voornamelijk uit mannen zullen bestaan, en het is moeilijk om een ​​van de weinige vrouwen in de zaal te zijn", zegt ze.

Werktuigbouwkundige Aalaa Bakri uit Jeruzalem is een van de deelnemers aan het zesde FemForward cohort. Foto door Dmitri Pogosov via ISRAEL21c


Met meer dan 10 jaar ervaring in de branche is FemForward de eerste keer dat ze deelneemt aan een volledig vrouwelijk professioneel forum.


“Ik heb nooit geloofd in programma’s die zich op één geslacht richten, maar daar schuilt kracht in”, zegt ze. “Mijn hele leven heb ik in door mannen gedomineerde vakgebieden gewerkt, dus we delen niet dezelfde worstelingen of ambities, of kijken niet op dezelfde manier naar de dingen. Dit is voor mij een toegevoegde waarde om zulke vrouwen en doelen en inspiraties te zien en hoe ze verder willen in hun leven.


“In mijn vakgebied – ik geloof het niet graag, maar het is waar – moet je twee tot drie keer beter zijn dan je mannelijke collega's om op te vallen. Ik wil alle obstakels wegnemen die elke vooruitgang in de weg staan, en mijn doelen en nieuwe kansen bereiken”, voegt ze eraan toe.


In de eerste drie bijeenkomsten zei ze dat ze al veel dingen heeft geleerd die een verschil maken in haar dagelijks leven, merkt Bakri op.


“Ik verwacht meer vaardigheden te leren die me kunnen helpen mijn volgende doelen te bereiken en posities te bekleden die aansluiten bij mijn capaciteiten. Ik kan ook niet alleen zachte vaardigheden leren, maar ook solide vaardigheden die carrière kunnen helpen. In plaats van ze met vallen en opstaan ​​te verkrijgen, verkrijg ik ze op een systematische manier.”


“En dat is te danken aan de dames in het programma en de leiders. Het is in deze tijden niet gemakkelijk om bij deze bijeenkomsten aanwezig te zijn, noch om ze te leiden”, merkt ze op.


Het vooruitbetalen

Moatti vindt het leuk om te zien dat leden van FemForward-cohorten hun gemeenschappelijke banden behouden nadat het programma voorbij is.

Het zesde FemForward-cohort omvat vrouwen die getroffen zijn door de Gaza-oorlog. Foto door Dmitri Pogosov via ISRAEL21c


“De persoonlijke en groepsprocessen die plaatsvinden gedurende de drie maanden van het programma vormen een accelerator, maar de gemeenschap die wordt gecreëerd zal er de komende jaren blijven”, zegt ze.


“Het is een gemeenschap van vrouwen, van wederzijdse waardering en het vermogen om elkaar op de lange termijn te helpen. Ik zou ook graag willen dat ze alles onthouden wat ze hebben geleerd, en dat het hen zal blijven dienen als ze geweldige bazen zijn”, voegt Moatti toe.


“Wij geloven echt in ‘pay it forward’. We hebben mentoren gehad die keer op keer mentor waren, en het zal niet lang duren voordat onze deelnemers zelf mentor worden.”


Voor meer informatie, klik hier.153 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page