top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

2000 jaar oud zegel met afbeelding van 'balsemboom' gevonden in Jeruzalem


Het 2000 jaar oude amethist zegel gevonden bij een opgraving nabij de Klaagmuur. Foto Eliyahu Yanai, City of David


Tijdens een archeologische opgraving door vrijwilligers, in de buurt van de Klaagmuur, is een amethist zegel gevonden, gegraveerd met wat wordt beschouwd als de vroegste afbeelding van een 'balsemplant' die werd gebruikt voor wierook in de Tweede Tempel en voor parfum door Cleopatra.


Het 2000 jaar oude amethistzegel, ontworpen om als ring te worden gedragen, heeft een gravure van een vogel naast een tak van wat lijkt op de dure Bijbelse persimmon die werd gebruikt om de geur te maken.


Het zegel - dat de plant afbeeldt die op verschillende manieren bekend staat als Bijbelse persimmon, bosem of balsem, of zelfs de balsem van Gilead - werd ontdekt bij de Foundation Stones van de Klaagmuur / Westelijke Muur, volgens een gezamenlijke verklaring die donderdag werd vrijgegeven door de City of David en de Israel Antique Authority.


De langwerpige tak met vijf vruchten gegraveerd op de steen trok de aandacht van de experts omdat het iets anders leek te zijn dan alle andere soorten die ooit op zeehonden uit die tijd zijn afgebeeld.


De joodse historicus uit de eerste eeuw, Josephus Flavius ​​schreef dat Marcus Antonius aan Cleopatra waardevolle persimmon bossen had gegeven die vroeger toebehoorden aan koning Herodes. Geleerden geloven dat dit was zodat ze een onbeperkte voorraad kon hebben van de dure balsem die uit de plant werd gehaald.


Het 2000 jaar oude amethist zegel gevonden bij opgravingen nabij de Westelijke Muur. Foto Eliyahu Yanai, City of David


Sommige experts geloven dat de plant door de koningin van Sheba aan koning Salomo is gegeven, aldus de IAA.


"Dit is een belangrijke vondst omdat het misschien de eerste keer is dat er in de hele wereld een zegel is ontdekt met een gravure van de kostbare en beroemde plant, waarover we tot nu toe alleen konden lezen in historische beschrijvingen", zei archeoloog Eli Shukron, die namens de IAA en de Stad van David de opgravingen uitvoerde bij de funderingen van de Westelijke Muur.


“De balsemplant is een positief symbool omdat naast het feit dat het werd gebruikt om parfums en medicijnen te produceren, de oude persimmon, die trouwens helemaal niet lijkt op de hedendaagse persimmon, magische en ceremoniële eigenschappen kreeg en een van de ingrediënten die werden gebruikt voor het maken van de tempelwierook tijdens de tweede tempelperiode - toen dit zegel werd gemaakt," merkte Shukron op.


Het 2000 jaar oude amethist zegel gevonden bij opgravingen nabij de Westelijke Muur. Foto Eliyahu Yanai, City of David


Onderzoeker professor Shua Amorai-Stark zei dat er eerder postzegels zijn gevonden met gravures van planten, maar dit was de eerste keer dat er een werd gevonden met een afbeelding van een tak beladen met fruit, waardoor ze gingen veronderstellen dat het de Bijbelse persimmon was.


"De zeehond draagt ​​ook de afbeelding van een vogel, wat een duif kan zijn, zegt ze. “De duif is ook een positief motief in de Hellenistische, Romeinse en Joodse wereld. Het symboliseert rijkdom, geluk, goedheid en succes,” aldus professor Shua Amorai-Stark.


Of, te oordelen naar de vorm van zijn snavel, toont het zegel misschien een ibis, een vogel die de oude Egyptenaren associeerden met de god Thoth, die onder andere de doden oordeelde.


“Tegen het einde van de Tweede Tempelperiode breidde het gebruik van stenen zegels zich uit en werd het gebruikelijker, maar in de meeste zegels die tot nu toe zijn ontdekt met plantgravures, is het gebruikelijk om planten te vinden die in die tijd gebruikelijk waren in Israël: wijnstokken, dadels en olijven, die tot de zeven soorten behoren. Maar op dit stenen zegel merkten we meteen dat het fruit dat erop verschijnt, anders is dan alle andere vruchten die we tot nu toe hebben gezien", aldus Amorai-Stark.


88 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page