top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

3 Birthright groepen uit Rusland en Oekraïne kunnen vanwege de oorlog niet terug naar huis


Een Birthright Israel groep uit Oekraïne die in februari 2022 in Israël reist. Foto met dank aan Birthright Israel


Ongeacht aan welke kant van het conflict ze staan, jongvolwassenen in drie Taglit-Birthright Israel groepen uit Rusland en Oekraïne kunnen vanwege de oorlog niet terugkeren naar huis na hun gratis 10-daagse reis.


Dus Birthright Israel heeft hen de mogelijkheid geboden om in Israël te blijven of zich waar mogelijk met hun families te herenigen.


In de drie groepen zitten 26 deelnemers uit Oekraïne. Zestien van hen zouden donderdagochtend naar huis vliegen, maar terwijl ze in vliegtuigen zaten, begonnen de bombardementen in Kiev en werden vluchten onmiddellijk geannuleerd. Birthright plaatste ze vervolgens in een hotel in Tel Aviv.


Achttien Russische deelnemers logeren in een ander hotel in Tel Aviv, met dank aan Birthright, nadat hun vlucht naar Moskou was uitgesteld.


Nog eens 10 Oekraïense jongvolwassenen toeren momenteel door Jeruzalem in een gemengde Birthright groep met 10 deelnemers uit Rusland.


“We zijn vastbesloten om al onze deelnemers uit Oekraïne te helpen deze uitdagende tijd door te komen. Momenteel kunnen ze ervoor kiezen om bij familie in Israël te blijven, naar huis terug te keren met een vlucht via Warschau, of zelfs een extra maand deel te nemen aan een Onward Israel programma. Welke oplossing ook het beste werkt, we zullen er zijn om hen te ondersteunen en voor hen te zorgen totdat ze zich kunnen herenigen met hun families in hun geboorteplaats”, zegt Gidi Mark, CEO van Birthright Israel, tegen ISRAEL21C.


Birthright Israel brengt elk jaar bijna 5.000 deelnemers uit Russischsprekende landen op tournees door Israël, de meerderheid komt uit Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland. Sinds de oprichting hebben meer dan 55.000 Russisch sprekende deelnemers deelgenomen aan een Birthright Israel-reis. Na een reeks schorsingen van twee jaar vanwege Covid-19, zijn de reizen deze maand hervat.


Anastasia Bilig, een inwoner van Kiev, zei dat haar gedachten bij haar vrienden in de regio zijn. "Het is verschrikkelijk. Het is verschrikkelijk. En ik heb geen woorden in mijn hoofd om het te beschrijven. Ik ben bang dat deze dingen kunnen gebeuren in de 21e eeuw”, zei ze.


Taglit-Birthright Israel, de grootste educatieve toerismeorganisatie ter wereld, heeft meer dan 750.000 gratis reizen naar verschillende landen in Israël gegeven.


81 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page